Selv barn vet at erter er sunne. Men det faktum at du kan drikke ertemelk er en relativt ny trend blant sunne drikker. Og nei, den smaker ikke ertesuppe og har ingen grønn farge i det hele tatt. Dette er hovedsakelig fordi den sunne trenddrikken ikke er laget av grønne, men fra gule erter. Dette er fordi disse har en mildere smak. Du kan finne ut nedenfor hvor sunn denne trendy ertedrikken er og hva den egentlig skårer med.

Ermelk – et perfekt alternativ til kumelk

ertemelk melk alternativ for veganere

Hvorfor er ertemelk så sunt?

Plantebaserte melkealternativer har vært veldig populære i dette landet i lang tid og er spesielt populære blant veganere. Personer med en irriterende laktoseintoleranse har også godt av det og erstatter de klassiske meieriproduktene i diettplanen med plantemelk. Sammenlignet med den lenge kjente ris-, havre-, soya- og mandelmelken, erter melk med at den ikke inneholder nøtter eller gluten.

Men det er mange viktige omega-3 fettsyrer, kalsium og B-vitaminer. Og alt dette med en veldig lav kalori og ganske høyt proteininnhold. Fordi den sunne ertedrikken til og med har mer protein per 100 ml enn kumelk. Det er ikke for ingenting at spesielt idrettsutøvere som helt vil unngå meieriprodukter drikker det.

Du kan til og med bruke ertemelk gjør det selv

alternativ til kumelk ertemelk

Erter inneholder naturligvis knapt fruktose og er derfor vanligvis lett fordøyelige selv for personer med fruktoseintoleranse. Men hvis du lider av irritabel tarm eller andre gastrointestinale sykdommer, bør du være forsiktig med ertemelken, fordi store mengder erter kan forårsake gass. Når det gjelder histaminintoleranse og andre intoleranser, er det bedre å søke råd fra en lege for å være på den sikre siden før inntak.

Bærekraft kommer først!

Ikke mindre viktig med ertemelk er selvfølgelig spørsmålet om dens økologiske balanse. De fleste av de plantebaserte melkealternativene får dessverre sine råvarer fra fjerne regioner i verden, noe som betyr lengre transportveier og mye høyere karbondioksidutslipp. Saken er annerledes med erter. Dette er fordi disse er en lokal mat og også dyrkes i dette landet. I tillegg trenger dette anlegget mye mindre areal for å produsere sammenlignbare avlinger, noe som selvfølgelig er av enorm betydning for miljøet. Akkurat som det mye lavere vannforbruket, som er mange ganger høyere med for eksempel mandler og ris. I tillegg er det det fordelaktige faktum at erter binder nitrogen i jorda og dermed er det knapt behov for gjødsel. På denne måten blir jord og grunnvann spart når de vokser i store mengder.

Gule erter som råvare for sunn ertemelk

ertemelk laget av gule erter

Erte melk – en kulinarisk allsidig

Når det gjelder å lage mat og drikke, er den trendy plantemelken på ingen måte dårligere enn de andre melkealternativene. Den kan kombineres perfekt med havregryn og skaper en perfekt blanding av aminosyrer. Ertemelken kan nytes både søtet og salt. Dette passer også godt til smoothies og shakes. Fremfor alt anbefales imidlertid plantebasert melk til solide retter. De kan legges til sauser og supper, men også som en berikelse til hovedretter med kjøtt eller fisk.

Tilbered deilige retter med sunt vegetabilsk protein

erteprotein sunne gule erter

Kombinert med chia og banan, blir den trendy drikken en velsmakende, sunn shake

ertmelk sunt rister chiafrø

Matcha går bra med det

ertemelk sunn effekt

Konklusjon:

Hvis du leter etter et sunt, plantebasert alternativ til kumelk, bør du definitivt prøve ertemelk. Dette skårer med mye vegetabilsk protein, B -vitaminer og kalsium. Samtidig er den veldig lav i kalorier og har også en veldig god miljøbalanse. Fra et kulinarisk synspunkt overrasker ertemelk med mange mulige bruksområder og setter ingen grenser for kreativitet. Prøv disse på deg selv!

Du kan allerede finne ertemelk av høy kvalitet i noen supermarkeder og helsekostbutikker

sunn ertemelk trendy drink

Hjemmelaget ertemelk kan oppbevares i kjøleskap i opptil 3 dager

vegansk melk ertemelk sunt

Avhengig av din smak, kan du også spise den ren

vegansk melk alternativ ertemelk

Matcha latte ville også være en god idé og et godt alternativ til kaffe

matcha latte med ertemelk

Du kan selvsagt også tilberede en gyllen melk med ertemelk

gyllen melk med ertemelk

Eller hvorfor ikke en god natt Blue Moon Milk

blåmånemelk med ertemelk