Nesten ukjent og forsømt til nylig, har fascia vært på alles lepper en stund. Ikke bare alternative utøvere og fysioterapeuter, men også flere og flere leger er allerede fast overbevist om at de har en viktig rolle i kroppen og kan være ansvarlige for akutte og kroniske smerter. Hvorfor er det sånn, hva kan du gjøre med det og hva fasciae er i det hele tatt, kan du finne ut av oss i dag.

Fascia – hemmeligheten bak vår fleksibilitet og mobilitet

fascia -konsept

Hva er fascia?

Fasciae kan beskrives som ekstremt tynt og likevel ekstremt rivefast bindevev. Disse omslutter alle våre muskler, bein, sener og organer ved å skille og holde dem sammen samtidig. Fascia er derfor ansvarlige for holdbarheten i kroppen vår, fordi de sikrer den nødvendige indre spenningsgraden.

Sunne fasciae har også et høyt smøreevne og lar derfor muskelbevegelser utføres uten problemer. Den viktige lymfestrømmen går også gjennom fascienettverket i kroppen. Dette forsyner cellene våre med ferske næringsstoffer og fjerner de giftige restene. Elastisk fascia gjør ikke bare lymfen i stand til å fungere optimalt, men kan til og med stimulere den.

Det følsomme bindevevet har sin egen intelligens

hva er fascia

Det er ikke for ingenting at mange eksperter kaller fascia “body intelligence”. Dette vevet har vist seg å inneholde et ekstremt stort antall reseptorer som er direkte koblet til vårt autonome nervesystem. Dette systemet er ansvarlig for bevisstløse kroppsfunksjoner som hjerteslag, fordøyelse, svette, etc. Det store antallet nerveender som finnes i fascia forklarer også hvorfor dette vevet har så mye å gjøre med rygg-, skulder- og nakkesmerter. Spesielt når fasciae er forvrengt eller klissete, føler du det sterkest.

Det skive-tynne stoffet danner forskjellige strukturer

fascia forklaring

Hva kan du gjøre med sticky fasciae??

Hvorfor fester fasciae seg i det hele tatt? Årsakene kan være forskjellige. Svært ofte skyldes det mangel på trening, stress eller ensidige bevegelser. Lettelse eller dårlig holdning blir ofte adoptert, og resultatet er at bindevevet vårt blir seigt og porøst over tid. Da skader ikke bare dette seg selv, men det mister også sin glidevne og kan ikke lenger tilby den nødvendige fleksibiliteten når musklene beveges. Kroniske og akutte ryggsmerter som lumbago er ofte resultatet. For lenge har det vært mistanke om at intervertebrale skiver eller muskler er den eneste årsaken. I dag er selv innovative kirurger av den oppfatning at fasciae hovedsakelig har skylden.

Det kan til og med forårsake smerter i føttene

fascia fot

Bortsett fra de alvorligste tilfellene, som bare kan behandles med kirurgi, er det heldigvis også noen andre, veletablerte metoder som regnes som fasciaterapi og kan løsne fascia. En relativt nyere behandlingsmetode utviklet av en amerikansk osteopat er den såkalte fascia distortion-modellen (FDM). Arbeidet utføres både visuelt og manuelt. En ulempe som kan nevnes her er at mange pasienter synes manuell terapi er relativt sterk og ubehagelig.

Gode ​​manuelle behandlinger kan hjelpe mot akutte og kroniske smerter

fascia massasje

En mildere metode er myofascial frigjøringsbehandling. Med dette er håndtakene mye lettere og det er også behagelige strekkbevegelser. Akupunktur og Bowen -terapi scorer poeng når det gjelder fasciae -løsning med et godt rykte, selv om disse, i likhet med de tidligere metodene, ennå ikke er tilstrekkelig forsket vitenskapelig.

Fascia -rullen, som nesten har blitt trendy, er også et flott hjelpemiddel for smerter i rygg, skulder eller nakke. Denne harde skumrullen masserer forsiktig bindevevet og sikrer at det forblir intakt og fleksibelt. Selv med klebrig fasciae kan enkle øvelser med rullen gi stor lettelse.

På denne måten kan du rulle med ryggen, nakken og baken avslappet og kontrollert på gulvet

sunn fascia med kondisjon

Fascia Yoga som smertelindring og forebygging

Flere og flere yogastudioer tilbyr allerede spesifikke leksjoner kalt fascia yoga. Disse skiller seg mye fra de klassiske hatha -yogatimene. Strekkøvelsene er mye mer intense. Asanas holdes lengre og ofte er det også rocking eller swinging. Du går også gjennom en mild yogastrøm og holder deg mye mer aktiv hele tiden.

Solhilsen – et klassisk eksempel på fasciayoga

fascia yoga solhilsen

Hjul yoga tilbys også veldig ofte i denne sammenhengen

yoga sunn fascia

Andre øvelser som Qi Gong, Thai Chi og Pilates er også perfekte for fascia -trening. Dans og svømming er to andre skånsomme sports- og underholdningsmuligheter som også sikrer sunt bindevev. Selv når du jogger, kan du gjøre noe bra for fasciaen din og løpe i forskjellige retninger, hoppe eller gjøre noen strekninger i mellom.

Mulighetene er mange

fascia øvelser som strekker seg

Bare fortsett å bevege deg. Unn deg en god dose frisk luft og milde strekkøvelser hver dag. Unngå kronisk stress og ensidig stress. Sørg for at du holder god holdning, spesielt når du arbeider på datamaskinen. Lær å slappe av regelmessig og gi kropp og sjel velfortjente pauser. Ta vare på din fascia og hold deg i live og frisk!

Mer bevegelse betyr også mer liv!

fascia sunn kondisjon

fascia trener sunt

fascia yoga øvelser

praktiserer fascia yoga

fascia yoga

yoga solhilsen sunn fascia