Bra for hjertet og hjernen, viktig for cellevekst og viktig før og under graviditet – folsyre. Dette vitale vitaminet har bokstavelig talt vært på alles lepper i årevis, eller det må det absolutt være. Fordi mangel på folsyre har en veldig negativ effekt på den menneskelige organismen. I de følgende linjene kan du finne ut hvilke som er de vanligste mangelsymptomene, når bør du ta vitaminet i en økt dose og hvilke positive folsyreeffekter det er. Vi vil også vise deg maten som inneholder mest folsyre. Du kan nyte disse etter din egen smak i salater, gryteretter, hovedretter eller til og med rå.

Bedre folsyreeffekter gjennom riktig ernæring

Salat sveitsisk mangold folsyre effekt

Hva er folsyre?

Som allerede nevnt er dette et vannløselig vitamin, også kjent som B9. Dette produseres ikke i menneskekroppen, og derfor anbefales alle å ta folsyre gjennom mat eller som kosttilskudd. Dessverre er vitaminet ganske følsomt for lys, luft og varme og er derfor ikke alltid tilgjengelig i høye nok doser i maten.

Fersk frukt og grønnsaker bør derfor konsumeres så raskt som mulig og lagres riktig. Å lage for lenge reduserer også folsyreeffekten merkbart. Alt dette forklarer faktisk den utbredte folsyremangel blant befolkningen, selv her i Tyskland.

Kommentar: Den naturlige formen for vitamin B9 som finnes i matvarer kalles folat. Den syntetiske varianten er faktisk den såkalte folsyren.

Noen matvarer inneholder mye folsyre

folsyreeffekt vitamin D9 mat

Hva er folsyreeffekten?

Eller rettere sagt, hva er de mange positive effektene av dette vitaminet? Folsyre / folat fremmer først og fremst celledannelse og bloddannelse i kroppen og spiller en grunnleggende rolle for at nervesystemet fungerer som det skal. Vitaminet er aktivt involvert i dannelsen av DNA (deoksyribonukleinsyre) og RNA (ribonukleinsyre) og er derfor også viktig for lagring av genetisk materiale og for proteinbiosyntese i cellene. Folsyre senker også det økte homocystein -nivået i blodet, som er ansvarlig for mange kardiovaskulære problemer. Ytterligere positive effekter for organismen er forbedret hårvekst, raskere sårheling og lavere risiko for trombose. Folsyre tatt før og under graviditet forhindrer nevralrørsdefekter i embryoet og støtter vekst i mors vev.  

Alle kvinner som ønsker å få barn så vel som de i begynnelsen av svangerskapet, bør definitivt ta folsyre

folsyreeffekt når du prøver å få barn og under graviditet

Når bør du ta folsyre??

Som allerede nevnt er det absolutt obligatorisk å ta det hvis du vil ha barn og i første trimester av svangerskapet hvis den vordende moren vil forhindre alvorlige nevrale lidelser hos babyen. Bortsett fra det, bør personer med anemi som følge av mangel på folsyre definitivt konsumere vitaminet, ofte i kombinasjon med B12. Folsyre anbefales også for ulike funksjonelle lidelser i hjernen, langsom sårheling, hårtap, hjerte- og karsykdommer, etter hjerteinfarkt og hjerneslag, for å styrke immunsystemet, med økt alkoholforbruk, røyking eller langvarig bruk av medisiner.

Anbefalt dosering: Daglig dose på 400 mcg (mikrogram) for vordende mødre og kvinner som ønsker å få barn og 800 mcg (mikrogram) for personer som bør senke homocystein -nivåene for å forhindre alvorlige kardiovaskulære sykdommer.

Grønne bladgrønnsaker er spesielt rike på folat

folsyreeffekt grønne bladgrønnsaker

Hvilke mangelsymptomer er mulige?

Spesielt anemi kan være en indikasjon på en mangel på folsyre. Kronisk hodepine, nummenhet, hjertebank og kortpustethet, tretthet, diaré eller mental forvirring er også inkludert. Det kan se veldig ille ut under graviditet, noe som kan resultere i spontanabort, nevralrørsdefekter og andre komplikasjoner. Vekttap og dårlig matlyst kan også være tegn på vitaminmangel, det samme kan forskjellige sirkulasjonsproblemer. Hvis du har mistanke, kontakt lege og undersøk blodverdiene dine.

Hvilke matvarer er rike på folsyre?

Heldigvis finnes det et stort utvalg av sunne matvarer som inneholder folsyre. Fremfor alt anbefales grønne bladgrønnsaker som spinat, salat, lammesalat og sveitsisk mangard her. Men proteinrike belgfrukter som linser og grønne bønner byr også på mye av dette viktige vitaminet. Folat finnes også i store mengder i asparges, brokkoli, purre, rosenkål og sennepsfrø. Tomater, appelsiner og bær, nøtter, lever, meieriprodukter og egg er også ganske gode naturlige kilder til folsyre som du definitivt bør inkludere i din daglige meny.

Sørg derfor for at du har et balansert kosthold, og hvis du har folsyre -mangel, planlegger å få barn eller er gravid, foretrekker du mat som inneholder det viktige vitamin B9.

Ta bedre vare på deg selv og vær sunn!

folsyre effekt sunn mat

folsyre effekt egg ost yoghurt

folsyreeffekt frisk frukt og chiafrø  folsyreeffekt green bean omelett  folsyre effekt mat grønne bønner

folsyre fungerer som en kilde til lever

folsyreeffekter ved å spise nøtter  granateple appelsiner folsyre effekt

grønnkål folsyre effekt  linsebønner folsyre effekt

rødbete folsyre effekt