Artisjokkens historie går tilbake til antikkens Hellas og Romerriket. Det er tekster som antyder at de gamle grekerne spiste kardonger (fremdeles kalt artisjokk) spesielt for å bekjempe revmatisme og gikt. I det følgende vil vi vise deg hvor denne grønnsakssorten er utbredt og hvordan du kan tilberede artisjokker.

Hva slags grønnsaker er artisjokker og hvordan kan du egentlig tilberede artisjokker??

Artisjokk Matlagingstips Oppskrift Sunn kost Spis Artisjokker

I dag er artisjokken innfødt i samme region, dvs. Middelhavet. Det er fortsatt en grunnleggende mat i Sør -Europa og er en del av det sunne middelhavsmat.

Faktisk bør artisjokker være en del av et sunt kosthold av mange gode grunner. Men du vil snart finne ut hvilke helsemessige fordeler denne grønnsaken har, og hvordan du kan tilberede artisjokker selv …

Artisjokker er fullpakket med antioksidanter og står høyt på listen over de beste antioksidantrike matvarene

Artisjokk Oppskriftskurv Artisjokk Forbered Effekt Sunn

Hva er en artisjokk?

Ifølge legenden ble artisjokken født ut av den greske faren Zeus ‘vrede. Dette ble avvist av den vakre Cynara og Zeus gjorde henne til en tistel som straff. Det er her det botaniske navnet på artisjokken kommer fra, nemlig Cynara cardunculus eller Cynara scolymus.

Til tross for denne “stikkende” historien, så de gamle grekerne på artisjokken som en grønnsak full av helsemessige fordeler og brukte den som et afrodisiakum, vanndrivende, pustefriskende og til og med en deodorant.

Navnet artisjokk er relatert til ordet articiocco. Dette er mest sannsynlig påvirket av ordet ciocco, som betyr “stubbe”

Matlaging Artisjokker Rå artisjokker Helsefordeler

Visste du at det faktisk finnes rundt 140 forskjellige artisjokker? Av disse 140 vokser bare rundt 40 kommersielt for å produsere produktet for salg.

Artisjokkene vi spiser i dag er faktisk knoppene til en lilla blomst som kan bli mer enn tre fot høye. De kalles sfæriske artisjokker. Det er fremdeles kjent som den franske artisjokken eller den grønne artisjokken.

Den spiselige delen av artisjokken, vanligvis referert til som “artisjokkhjerte”, er faktisk knoppen til artisjokkblomsten. Den dannes før blomsten begynner å blomstre. Det spirende blomsterhodet er en samling av mange små spirende blomster, sammen med den spiselige delen av planten.

Ball artisjokk er en type tistel – en blomstrende plante som er preget av blader med skarpe pigger på kanten

Artisjokk effekt oppskrift for å forberede fylte artisjokker

Hva er helsemessige fordeler med artisjokker?

En av de bemerkelsesverdige helsemessige fordelene ved artisjokken er dens høye antioksidantinnhold. Dette kan bidra til å forhindre kreft, kontrollere vekt, blodsukker og diabetes.

På grunn av deres robuste ytre er artisjokker nøye tilberedt. Men din innsats vil bære frukt – grønnsakene er gode kilder til folsyre, fiber og vitamin C og K..

Bladekstrakter fra artisjokkplanten brukes for sine leverbeskyttende egenskaper. De har også en krefthemmende, antioksidant, antiviral og antibakteriell effekt

Forberede artisjokker Oppskrift på rengjøring av artisjokker

Selv om artisjokkhjerter ofte er den mest distribuerte og konsumerte delen av artisjokkplanten, bør du ikke kvitte deg med artisjokkbladene så raskt. De fleste av artisjokkens næringsstoffer lagres i bladene. Artisjokkekstrakter, som har blitt stadig mer populære de siste årene, stammer i stor grad fra antioksidanter og fytonæringsstoffer som finnes i bladene på disse grønnsakene.

Artisjokker er en av de beste grønnsakene når det gjelder det totale antioksidantinnholdet

Matlaging Artisjokker Spise Artisjokker Helsemessige fordeler

På grunn av sine høye nivåer av fiber og fytonæringsstoffer, har artisjokkdiet et sterkt bånd til å forebygge alvorlige tilstander som hjertesykdom og kreft, i tillegg til å ha gunstige effekter på leveren og fordøyelsen. Til slutt smaker artisjokker ganske godt og kan tilberedes på mange måter.

De spiselige delene inkluderer de ytre bladene og artisjokkens hjerte.

Artisjokk Matlaging Oppskrift Dampet Artisjokker Sunn kost

Hvordan lage artisjokker

Å tilberede artisjokker er ikke så slitsomt som det kan virke. Artisjokker kan dampes, kokes, grilles, stekes eller sauteres. Du kan også lage dem fylt eller panert ved å legge til en rekke krydder for et ekstra smakløft.

Forbered artisjokker – sunt, velsmakende, men enkelt

Artisjokk Oppskrift med Appelsiner Artisjokker Sunn

Damping er den mest populære matlagingsmetoden og tar vanligvis 20-40 minutter, avhengig av størrelsen. Alternativt kan du bake artisjokker ved 180 ° C i 40 minutter. Husk at både bladene og artisjokkens hjerte kan spises.

Når de er kokt, skrelles de ytre bladene av og dyppes i saus som aioli eller urtesmør. Bare fjern det spiselige kjøttet fra bladene ved å trekke det gjennom tennene. Når bladene er fjernet, øser du forsiktig ut det uklare stoffet til du kommer til artisjokkhjerte. Du kan deretter kaste ut hjertet for å spise alene eller servere på pizza eller salat.

Etter tilberedning kan artisjokker spises varmt eller kaldt og serveres med forskjellige dips

Artisjokkoppskrift Forbered fylte artisjokker med saus

Stekte artisjokker i middelhavsstil – oppskrift

Vi foreslår at du prøver følgende oppskrift på stekte artisjokker med kapers og hvitløk og dillvinaigrette.

Forbered artisjokker med kapers og hvitløk-dill-vinaigrette

Artisjokkeffekt Tilberedning av stekte artisjokker på Middelhavet

Ingredienser:

 • 3 store baller artisjokker
 • 3 ts sitronsaft
 • Salt og svart pepper
 • oliven olje
 • 6 fedd hvitløk, skrelt
 • 1 liten sjalottløk, skåret i tynne skiver
 • 1 ss kapers
 • smuldret fåreost etter smak

Ingredienser til den ristede hvitløksdillvinaigrette:

 • De samme 6 hvitløksfeddene som tidligere ble stekt med artisjokken (se ingrediensene ovenfor)
 • 1/2 kopp hakket fersk dill
 • 1/4 kopp fersk sitronsaft
 • 1 ts honning
 • Salt og svart pepper

Å lage stekte artisjokker på Middelhavet – en verifisert oppskrift

Spise artisjokker Forbered stekte artisjokker på Middelhavet

Forberedelse:

 • Forvarm ovnen til 200 ° C.
 • For å rengjøre artisjokker, skjær først av stilken. Deretter skrell du av tøffe ytterlag for hånd.
 • Når du når de mykere lagene, bruker du en skumkniv til å skjære ca 2 cm fra toppen.
 • Skjær nå artisjokkene i to på langs. Fjern deretter eventuelt “hår” på innsiden med en skarp kniv.
 • Mens du rengjør innsiden av hver artisjokkhalvdel, tilsett umiddelbart 1/2 ts sitronsaft for å dekke overflaten, slik at artisjokkene ikke misfarges.
 • Legg hver artisjokkhalvdel på et stort bakeplate i et stykke lettoljet foliepapir som er stort nok til å brette seg over.
 • Smak artisjokkene med salt og pepper og legg 1 fedd hvitløk i midten av hver halvdel av artisjokken.
 • Drypp sjenerøst med olivenolje av god kvalitet (det er greit hvis olivenoljen renner over folien).
 • Lukk folien rundt artisjokkene.
 • Stek i forvarmet ovn i ca 40 minutter.
 • Åpne folieposen forsiktig med en tang.
 • Fjern den stekte hvitløken fra midten av hver artisjokk og forsegl folien igjen til den skal serveres.
 • La hvitløken avkjøles.
 • Legg den stekte hvitløken i kjøkkenmaskinen med de resterende vinaigrette -ingrediensene.
 • Puree til alt er glatt.
 • Fjern artisjokkene fra folien.
 • Legg på et fat og drypp sjenerøst over den ristede hvitløksdillvinaigrette.
 • Topp med sjalottløk, kapers og smuldret fetaost.

god appetitt! 

Artisjokkoppskrift Hvordan tilberede stekte artisjokker på Middelhavet

Forbered artisjokker – andre fristende oppskriftsideer …

Artisjokker tilbereder sunne, stekte artisjokker på Middelhavet

Forbereder artisjokker oppskrift på fylte artisjokker suntArtisjokkoppskrift Forbered fylte artisjokker med spinat Artisjokkoppskrift Forbered og spis fylte artisjokker Artisjokk effekt oppskrift Artisjokk Forbered matlaging Cooking Artisjokker Cooking Artisjokker helsemessige fordeler Hvordan forberede artisjokker som spiser fylte artisjokker helsemessige fordeler Tilberede artisjokker Spis fylte artisjokker sunt Matlaging Artisjokker Spise Tilberedte Artisjokker Helsemessige fordeler Tilberede artisjokker - en sunn oppskrift i middelhavsstil Artisjokk matlaging oppskrift Steking Artisjokk helsemessige fordeler Artisjokk Artisjokk Oppskrift Sunn artisjokk Artisjokk matlaging oppskrift Artisjokk helsemessige fordeler Matlaging Artisjokker Oppskrift Matlaging Artisjokker Helsemessige fordeler Artisjokk matlaging oppskrift Artisjokker effekt helsemessige fordeler Artisjokk matlaging oppskrift på fylte artisjokker helsemessige fordeler Italienske fylte artisjokker Artisjokk Matlaging Oppskrift Kokt Artisjokker Sunn Mat Aioli Souce Artisjokk matlagingsoppskrift Stekt artisjokk helsemessige fordeler Artisjokk Matlaging Oppskrift Sunt kosthold Spise Artisjokker Artisjokker tilbereder sunn oppskrift på mat Artisjokk matlaging oppskrift ideer Artisjokk helsemessige fordeler Artisjokker tilbereder oppskrift på sunn mat