Selv om gjæring er en aktuell mattrend, handler det faktisk om en eldgammel og veldig enkel teknikk for å gjøre maten holdbar. Dette har også mange helsemessige fordeler, og den gjærede maten smaker enda bedre i de fleste tilfeller. Mens den trendy kimchi, miso, kombucha og kefir først nylig har blitt kjent for mange av oss, kjenner vi alle de mest kjente eksemplene på gjæringer – surdeig, gjær, yoghurt, ost, øl og vin. Felles for alle disse matvarene er at de produseres av mennesker takket være naturlige gjæringsprosesser. De inneholder naturlig probiotika og mange vitaminer og er ekstremt sunne for organismen vår. I det følgende vil du finne ut hva gjæring er, hvilke positive effekter det har og hvordan du kan tilberede gjærede grønnsaker selv.
Gjæring av grønnsaker er lett og supersunt
Hva er gjæring?
Fermentering er mer presist omdannelse av stoffer ved bruk av bakterier, enzymer eller sopp. Sluttproduktet danner deretter gasser eller syrer som sikrer matens holdbarhet. Det er to måter å gjære mat på: med startkultur (f.eks. Surdeig i brød) og med villgjæring.
I det andre tilfellet kan de nødvendige bakteriene allerede finnes på selve råvarene. En av de mest brukte gjæringene i produksjonen av gjærede matvarer er melkesyregjæring. Dette er fordi karbohydrater i maten omdannes til melkesyre. Og hvordan skjer det? Takket være de gode, probiotiske bakteriene (melkesyrebakterier), som også kan eksistere uten oksygen, fordi råvarene forblir lufttette under gjæring. Salt tilsettes også for å drepe skadelige bakterier og sopp.
Enkel bevaringsmetode fra gammel tid
Hva er fordelene med gjæret mat?
Først, som allerede nevnt, er gjærene ganske holdbare. De kan oppbevares i kjøleskap i opptil 2-3 måneder. I tillegg er disse veldig sunne, og ikke bare fordi de er helt fri for konserveringsmidler og tilsetningsstoffer. For ved gjæring holder vitamin C, B2 og B6 seg bedre og lengre. Selve vitamininnholdet øker også ganske mye. De resulterende melkesyrebakteriene og enzymer sikrer også en sunn tarmflora ved å ødelegge skadelige parasitter, bakterier og sopp. Logisk sett styrker dette immunsystemet, og eventuelle patogener har mindre sjanse hos oss.
Fermentert mat anses til og med å være “fordøyd” fordi det er lett å bruke av organismen og er bra for mage og tarm. Når det gjelder smak, kan du også oppdage mange fordeler, fordi gjæringsprosessene skaper nyere aromaer og smaker.
Nesten alle nasjonale kjøkken har sunn, gjæret mat
Tør å gjære og dra nytte av det når det gjelder smak og helse! I dag har vi to veldig enkle og super deilige oppskriftsideer klare for deg. Prøv disse hvis du har lyst.
Gjærende grønnsaker – rødbeter og kimchi
Fermentering av rødbeter høres ikke så eksotisk ut og tilhører mer vår kulinariske halvkule, akkurat som surkål. Når det gjelder kimchi, er det imidlertid mange mennesker i dette landet som fortsatt lurer på hva denne mathype handler om. Det er faktisk en type koreansk surkål som er deres populære nasjonalrett. Dette dateres tilbake til 1200 -tallet og kommer i mer enn 200 varianter.
# 1 Fermenter rødbeter
Ingredienser:
- 3 mellomstore rå rødbeter, skrelt
- 2 skiver bete, skåret i sirkler – skal brukes som topper.
- 1 ts fint havsalt eller Himalaya salt
- 4-5 ss agurk eller surkåljuice
Forberedelsen:
- Skjær rødbeten i små biter.
- Ha i en blandeskål med salt og agurkjuice. Press rødbetbitene litt ned til de slipper juice. Du kan bruke hansker for å unngå flekker på neglene.
- Legg i en murkrukke / låsekrukke, pakk inn og trykk godt for å slippe ut mer juice.
- Legg to beteskiver på toppen og avslutt med en vekt. Kålene dine er nå godt dekket av juice.
- Dekk til og lukk godt for å hindre at luft kommer inn. La stå i ca 4-5 dager ved romtemperatur (22 grader).
- Begynn å smake etter den fjerde dagen for å få nøyaktig surhetsgraden du liker.
- Hvis du liker smaken, ta av vekten og sett den i kjøleskapet. Om noen dager vil den gjærede rødbeten din være klar til å nytes.
# 2 Forbered Kimchi
Ingrediensene:
- 1 kg kinakål, pitted og kuttet i 2 cm biter (en stor kål)
- ¼ kopp havsalt
- 2 kopper daikon reddik, skåret i fyrstikkstrimler (valgfritt eller med gulrøtter)
- 1 haug sjalottløk, skåret og skåret i 2 cm biter
- 1 ss fersk ingefær, skiver (2-3 skiver)
- 6 fedd hvitløk, hele
- 1 sjalottløk, kvartert (valgfritt)
- 2–6 ss koreanske pepperflak (gochugaru)
- 2 ss fiskesaus (alternativt: bruk vegansk fiskesaus, miso eller soyasaus), mer etter smak
- 2 ts sukker (eller alternativt)
- 1 ss rispulver som inneholder gluten (valgfritt)
Forberedelsen:
- Fjern 1-2 ytre blader av kinakålen og oppbevar i kjøleskapet for senere bruk (pakk inn i plast). Skjær resten av kålen og legg i en bolle med saltet og bland godt. Tilsett nok kaldt vann til å dekke kålen og fortsett å røre til saltet er oppløst. Vei kålen ned med en tallerken for å holde den under vannet. La stå i romtemperatur i 6-8 timer eller over natten.
- Tøm kålen og la saltlaken stå til side. Skyll kålen, tøm den, klem ut overflødig vann og legg den tilbake i bollen. Tilsett vinter reddik og vårløk.
- Tilsett ingefær, hvitløk, sjalottløk, pepperflak, fiskesaus (eller andre ingredienser) og sukker i kjøkkenmaskinen. Behandle til alt er godt blandet og en pasta er dannet. Hell over kålen og bland blandingen av grønnsaker og pepper godt med en tang eller hansker.
- Ha kålen i et stort 2-liters glass (eller to, 1-liters glass) eller en gryte, og la det være ca 4-5 cm plass på toppen slik at saften kan slippe ut. Tilsett litt saltlake for å dekke grønnsakene og trykk forsiktig ned. Legg et kålblad over det og trykk det ned igjen. Dette skal bidra til å holde kimchi under saltlake. Du kan også bruke en vekt som er plassert over hele arket for å holde det under vann.
- Dekk løst med et lokk (la luft slippe ut) og legg glasset i en ildfast form (eller en stor bolle) for å fange opp juice som kan lekke ut. (Tanken er imidlertid å ha så mye aromatisk juice som mulig i glasset, for ikke å fylle det for mye.)
- La stå på benken i ca 3 dager og oppbevar deretter i en forseglet krukke i kjøleskapet, hvor den fortsetter å gjære.
- Etter 3 dager vil kimchi være klar, men vil ikke oppnå sin fulle smak og kompleksitet før den sakte gjærer (i kjøleskapet) i omtrent 2 uker.
Kamchi kan kombineres med forskjellige ingredienser
Ekstra tips for gjæring
- opprettholde optimal hygiene – vask beholdere, hender og grønnsaker nøye
- Bruk uparfymert vaskemiddel og såpe, selv på hendene
- redusere annen fremmed lukt så langt som mulig
- ALDRI la grønnsaker og proteinholdige gjærende ingredienser gjære på samme sted! Det er stor risiko for krysskontaminering og spredning av skadelige bakterier.
- Når du bruker gjæringer, start med mindre porsjoner slik at fordøyelsessystemet sakte tilpasser seg dem.
Spis sunt hele året gjennom enkel vegetabilsk gjæring
Eksperimenter med forskjellige typer grønnsaker!
Fermenterte soyabønner (natto) er en populær rett i Japan
Og de fleste grønnsakene er veldig enkle å tilberede