Er du allergisk mot gluten? Her er noen ideer for erstatning!

I prinsippet er gluten en del av det tradisjonelle kjøkkenet. Likevel har det vist seg at mange mennesker er allergiske eller overfølsomme for gluten. Om dette er et moderne fenomen eller om det har vært tilfelle lenge – det kan ikke sies sikkert.

Det er viktig at det moderne kjøkkenet gir oss mange muligheter til å erstatte gluten. På denne måten oppnår vi ikke bare mer komfort, men vi klarer også å gjøre menyen mer smakfull og variert.

Glutenfritt kosthold

hva er gluten glutenfritt kosthold sunt kostholdstips

For øvrig er denne artikkelen også verdt for folk som (fortsatt) ikke har glutenintoleranse. Fordi dette kan unngås ved ikke å overdrive det med denne ingrediensen. Listen over glutenerstatninger vil hjelpe deg mye.

Hva er gluten og hvilken mat finner du i det??

hva er gluten hvor er gluten i det hvete rugfôr bygghavre

Hva er gluten?

Vet du egentlig hva gluten er? Det er en type proteiner som er mye brukt i næringsmiddelindustrien. Gluten finnes i mange tradisjonelle råkorn. Disse er f.eks. Hvete, rug, fôrbygg og havre.

Problemet er at fordøyelsessystemene våre har det vanskelig å behandle denne ingrediensen. På grunn av dette kan kroppen utvikle en allergi. I vårt moderne liv er enzymsystemet allerede tynget av mange andre faktorer. Så behandlingen av maten er allerede komplisert.

Finn ut mer om maten som er glutenfri …

hva er gluten glutenfritt brød sunne spisetips

Symptomer på glutenallergi

Nå kommer vi til de typiske klagene knyttet til glutenallergi. De er stort sett koblet til mage -tarmsystemet. Slimhinnen i tynntarmen er skadet. Enzymene viser en svakere aktivitet enn det som er vanlig for dem.

Typiske symptomer er flatulens, men det er også noen flere som vi ikke direkte forbinder med mage -tarmsystemet. Glutenallergien kan også spores tilbake til tretthet, fedme, hudproblemer, hodepine, tannpine, muskler og ledd.

Legg merke til Symptomer på glutenallergi

hva er glutenfritt kosthold få glutenallergi

Fra allergi til intoleranse

Det er en forskjell mellom allergi mot gluten og intoleranse. Når du legger merke til den første i tide og begynner å kurere den, kan du unngå den andre tilstanden – intoleranse.

Glutenfri matliste

hva er glutenfri diett glutenfri matliste

Hva mener vi med glutenerstatning??

I internettartikler om gluten, blir begrepet tolket litt annerledes i forskjellige blogger. Noen steder anbefaler man ganske enkelt å velge riktig fyllstoff. Men du sørger ikke for at de fordelaktige næringsstoffene i glutenrike produkter også er tilstede.

Det er annerledes med oss. Med glutenerstatning mener vi produkter som ikke inneholder dette proteinet, men tilbyr ingrediensene til typiske glutenholdige produkter.

Stek med dem glutenfrie mel

hva er glutenglutenfritt baking hjemmelaget brød sunne spisetips

amarant

Du kan bruke amarant i både søte og salte produkter. Det brukes også til å lage mel, som kan brukes til å lage brød og pannekaker.

Matlaging og baking med supermat -amaranten 

hva er gluten glutenfritt kosthold sunt å spise mat amarant

Bønner

Bønner inneholder mye vegetabilske proteiner og har forskjellige mengder karbohydrater avhengig av variasjon. De er også en utmerket erstatning for gluten.

Alle typer bønner er glutenfrie

hva er gluten glutenfri mat bønner glutenfri diett

Bokhvete

Bokhvete kan også erstatte gluten og tilbyr også mye variasjon i menyen. Med den kan du tilberede mange supper og også lage forskjellige bakte og stekte retter. Har du noen gang spist kjøttboller av bokhvete? Hvis ikke, bør du virkelig gjøre det fordi de er veldig deilige!

Bokhvete – sunt og glutenfritt

hva er gluten glutenfri mat bokhvete glutenfritt kosthold

poteter

Her kommer et tilbud for fans av tradisjonell mat. Hvis du trenger et velsmakende fyllstoff som er lett å fordøye og har en kjent smak, kan du alltid nå potetene. De er en fantastisk erstatning for gluten og kan brukes i en rekke oppskrifter.

Ikke gå glipp av de tradisjonelle og deilige potetrettene

hva er gluten glutenfri mat poteter glutenfri diett

Quinoa

Quinoa er en av de mest moderne og populære matvarene. En del av grunnen til at det er så populært, er dets evne til å erstatte gluten. Quinoa har en nøytral smak og passer derfor veldig godt til forskjellige retter.

Å lage mat med quinoa er veldig enkelt. Tilbered deilige salater og retter med denne glutenfrie maten

hva er gluten glutenfri mat quinoa glutenfri diett

linser

Linsene kan effektivt erstatte gluten og er også en veldig god proteinkilde. I tillegg til den vanlige suppen, kan du også bruke den til å lage kjøttboller og salater!

Den deilige linsesuppen er sunnere enn du kanskje tror

hva er gluten glutenfri matliste linser glutenfritt kosthold

Kikerter

Denne bønneplanten har et bredt spekter av anvendelser innen gastronomi. Det er også rikt på karbohydrater og andre sunne ingredienser. Kikerter er et flott fyllstoff som er helt glutenfritt.

Ha kikerter i den daglige menyen?

hva er glutenfri glutenmatliste kikerter glutenfritt kosthold

ris

Alle rissorter er glutenfrie og er veldig sunne. Vi trenger ikke å si noe spesifikt om den utbredte bruken av dette produktet, gjør vi?

Ris er fortsatt en mat som ikke inneholder gluten

hva er glutenglutenfri matliste risglutenfri diett

hirse

Denne glutenerstatningen kan erstatte müslifrokosten og nudlene i suppen.

Du kan også bruke hirse til å tilberede deilige og sunne retter

hva er glutenglutenfri matliste hirse glutenfritt diett

Søt mais

Tilberedt, stekt eller grov i salater – dette er en glutenerstatning som er velsmakende og mye brukt.

Mais er fortsatt en sunn og glutenfri korntype

hva er gluten glutenfri matliste søtt mais glutenfritt kosthold

tapioka

Denne eksotiske og deilige planten er veldig vanlig på markedet og er også en ideell glutenerstatning og fyllstoff.

Tapioka er laget av maniokrot 

hva er gluten glutenfri matliste tapioka glutenfritt diett

Trinn for trinn til de nye glutenfrie produktene

Du må ikke overbelaste deg selv når du integrerer den nye metthetsmaskinen eller glutenerstatningen. Ta det rolig. Integrer først de kjente produktene i menyen og bruk dem til å lage en variert meny. Først da kan du sakte inkludere de eksotiske produktene.

 Sunn ernæring gjennom glutenfri mat

hva er gluten hvor er gluten i det sunt å spise glutenfri mat