Den kortsiktige brennende følelsen du føler i øynene skyldes vanligvis en liten irritasjon som forsvinner når tårene vasker dem bort. Men hvis den brennende følelsen fortsetter i mer enn noen få timer, kan det indikere et alvorlig problem som: B. tørre øyne, blefaritt eller en allergisk reaksjon. Den eneste måten å diagnostisere og behandle brennende øyne er å besøke øyelege. Vi har imidlertid noen nyttige tips til deg før du besøker øyelege.

Hvorfor har du brennende øyne?

Brennende øyne har mulige årsaker og nyttige øyehelsetips

Hvorfor brenner øynene mine?

Brennende øyne har mulige årsaker og nyttige tips for konjunktivitt

Hvilke øyesykdommer forårsaker brennende øyne?

Tørre øyne

Tørrhet er vanligvis hovedårsaken til en brennende følelse i øynene. Friske tårer består av en balanse mellom olje, slim og vann. Hvis disse komponentene ikke er tilstede i riktig mengde og mengde, blir øynene tørre og irriterte, noe som kan føre til en brennende følelse.

Viral eller bakteriell konjunktivitt

Konjunktivitt er en svært smittsom virus- eller bakteriell infeksjon som kan påvirke det ene eller begge øynene og overføres ved hoste eller nysing. Symptomer inkluderer rennende, brennende eller kløende øyne.

Bestem først årsaken til den brennende følelsen i øynene

Brennende øyne har mulige årsaker og nyttige tips

Blefaritt

Blefaritt er betennelse i øyelokkene som forårsaker ømme, røde øyelokk og rusk i bunnen av øyevippene. Symptomene inkluderer en brennende eller sviende følelse i øynene, plutselig og kløende øyelokk.

Hvilke miljøfaktorer som forårsaker brennende øyne?

Enkelte elementer kan også forårsake en brennende følelse i øynene, for eksempel: B. allergener, kjemikalier, parfyme eller små partikler i øynene.

Allergi

Allergener i luften eller i hjemmet ditt, som f.eks Dyrehår eller muggsopp kan få øynene til å klø, rive og svi.

Hva du skal gjøre når øynene dine brenner? 

Brennende øyne har mulige årsaker og nyttige tips om miljøfaktorer

Kjemiske stoffer

Enkelte kjemikalier som finnes i husholdningsrengjøringsmidler kan forårsake en sviende følelse i øynene. De flyktige forbindelsene som finnes i spray og desinfeksjonsmidler er ikke bare skadelige for miljøet, de er også irriterende for øynene.

Dufter

Noen mennesker som er følsomme for dufter av parfyme, colognes, sjampo eller hudkrem kan oppleve øyeirritasjon som fører til en brennende følelse.

 Se øyelege!

Brennende øyne har mulige årsaker og nyttige tips for tørre øyne

Fremmede partikler i øyet

Hvis partikler setter seg fast i øynene, gjør det ikke bare vondt, men kan også forårsake en brennende følelse i øynene.

Hvordan kan jeg behandle eller lindre brennende øyne?

Hvis du føler en brennende følelse i øynene, snakk med øyelegen din så snart som mulig.

Som et første trinn i behandlingen kan du imidlertid prøve å påføre kule kompresser på øynene for å lindre den brennende følelsen. Hvis det har dannet seg skorpe på øyelokkene, bruk en varm kompress for å myke den opp og fjerne den fra øyet.

Varme og kalde kompresser hjelper når øynene er slitne

Brennende øyne har mulige årsaker og nyttige kompressetips

Hvis den brennende følelsen er forårsaket av en bakteriell infeksjon, er det viktig å ikke berøre øynene dine unødvendig. Sørg for at fingrene er rene før du berører øyeområdet. Brennende øyne kan også lindres ved å bruke falske tårer – men ikke bruk andre typer øyedråper, da dette kan forårsake mer irritasjon. Hvis du merker at synet ditt blir dårligere, eller du ser en tykk grønn utslipp, snakk med legen din umiddelbart. Følsomhet for lys eller øye smerter bør også være klare advarselstegn.

Kunstige tårer er en god idé for tørre øyne

Brennende øyne har mulige årsaker og nyttige tips fra kunstige tårer