I det siste har det blitt mer og mer snakk om psoas -muskelen. Du kan følge hele treningsøktene på Instagram og Youtube og finne interessante fakta om dem i mange artikler. Hva ligger bak dette begrepet, og hvorfor er det så viktig å ta vare på det? Nedenfor vil vi fortelle deg kort og kortfattet hva dette emnet egentlig handler om og hva du aktivt kan gjøre for å holde denne muskelen i god stand.

Psoas muskel – en av de viktigste i kroppen vår

psoas muskel sunn rygg

Som er psoas -muskelen?

Vitenskapelig kalt Iliopsoas -muskelen, er det kjent i dagligspråket som psoas. Det er ikke for ingenting at denne ekstremt viktige muskelen for kroppen vår også kalles hoftebøyer eller benløfter, for uten den kan du ikke gå, hoppe, bøye eller til og med sitte. Det er en av våre største skjelettmuskler og danner den eneste forbindelsen mellom ryggraden og beina.

Dette er grunnen til at psoas -muskelen sikrer optimal stabilitet og mobilitet i kroppen samtidig. Den går også gjennom mageområdet og bekkenbunnen, noe som sikrer at den har andre viktige funksjoner. Denne muskelen påvirker også en rekke indre organer, blodsirkulasjon og diafragmatisk pust. Mer presist kan det kalles lumbal iliac muskel.

En kraftig bro mellom ben og overkropp – psoas

trene psoas muskler

I sin bok “The Psoas Book” kaller den internasjonalt kjente terapeuten Liz Koch denne viktige muskelen til og med “sjelens muskel”. Og med rette. Den gamle Ayurveda-undervisningen og aktuelle studier indikerer hvor stor innflytelsen av tilstanden har på vårt fysiske og mentale velvære.

Regelmessig strekking kan forbedre funksjonen til psaos -muskelen betydelig

psoas muskel strekkøvelser

Hva svekker vår psoas muskel?

Kroniske ryggsmerter, tretthet og treghet samt dårlig holdning og begrensede bevegelser kan være symptomer på nedsatt psoas -funksjon. For hvis denne muskelen blir neglisjert, har den en tendens til å bli forkortet ganske raskt. Og dessverre er det for mange grunner til dette i hverdagen vår. En av de vanligste er å sitte lenge – på kontoret, foran fjernsynet, mens du kjører osv. Psoas -muskelen så vel som de omkringliggende fasciae kan forkortes enda mer hvis du sitter med kryssede ben eller høye hæler for lengre. Den viktige hoftebøyeren lider også når du bruker ubehagelige sko. Konsekvensene er ofte smerter i rygg, korsrygg eller kne, noe som kan svekke vårt velvære og livskvalitet alvorlig.

Ikke bli sittende i mer enn 40 minutter om gangen!

psoas muskelsymptomer ryggsmerter

Andre faktorer som har en negativ effekt på psoas -muskelen er stress og spenning samt indre rastløshet og angst. På den annen side bør man kontrollere med passende avslapningsteknikker, for eksempel autogen trening eller progressiv muskelavslapping.

Hvordan holder du psoasene i form?

I tillegg til avslapningsteknikker er det ekstremt viktig å holde musklene i form gjennom vanlige turer, kryp, sykling og andre asymmetriske aktiviteter eller passende strekkøvelser, yoga -asanas og treningsøkter. Her har vi fire enkle, men veldig effektive øvelser klare for deg. Du kan gjøre disse enten etter hverandre eller individuelt og dra nytte av dem daglig.

# 1 side crunches

Ung kvinne gjør sykkel crunches på treningsstudioet.

Riktig utførelse:

# 2 Yoga Asana – duen

yoga asana psoas muskeltrening

Riktig utførelse:

# 3 Sidestrekning i setet

sidestrekning psoas muskeltrening

Riktig utførelse:

# 4 Halve broen

psoas muskeløvelser tips

Riktig utførelse:

Hold deg i form og aktiv! Forsøm aldri psoas -muskelen din, strek heller og trene den regelmessig slik at den kan tjene deg trofast!

Ha det gøy med treningen og vær sunn!

psoas muskel strekkøvelser