Du har sikkert hatt muskelspasmer på et tidspunkt i livet ditt, ikke sant? Muskelkramper kan oppstå mens du spiller tennis, golf, bowling, svømming eller andre sportsaktiviteter. Den minste bevegelsen som forkorter en muskel kan forårsake krampe, og de kan også oppstå mens du sitter, går eller til og med sover. Noen mennesker er mer utsatt for muskelkramper eller leggkramper enn andre, og kan få dem regelmessig ved fysisk anstrengelse. Finn ut mer om årsakene og behandlingen av leggkramper her nedenfor …

Hva er leggkramper og hvordan kan du behandle og forhindre dem?

Behandling og forebygging av leggkramper Årsak Verdt å vite

Alle har opplevd muskelkramper

Kalvkramper om natten forårsaker til tross for magnesium

Hva er leggkramper?

Musklene i beina består av bunter med fibre som vekselvis trekker seg sammen og utvider seg for å skape bevegelse. En krampe er en plutselig, ufrivillig sammentrekning (spenning) av en av disse musklene, vanligvis i leggen. Kramper kan vare alt fra noen få sekunder til flere minutter. De kan være lette nok eller intense nok til å vekke deg fra en god søvn.

Slik ser musklene i leggen ut

Benkramper muskler forårsaker interessante fakta

Årsaker til benkramper

Noen ganger er det ikke en åpenbar årsak til krampe. Trening er en vanlig trigger, spesielt hvis du har trent lenge eller i varmen. Muskler som er slitne eller dehydrert blir irritert og er mer utsatt for kramper. Mangel på elektrolytter som magnesium eller kalium i kostholdet ditt kan føre til hyppigere kramper fordi musklene ikke kan slappe helt av. Risikoen for krampe øker under graviditet, muligens på grunn av endringer i blodstrømmen og økt belastning på muskler fra et voksende underliv. Alder er en annen faktor, med kramper som blir mer vanlige i middelalderen og utover. Eldre muskler blir lettere trette og er stadig mer følsomme for mindre væske i kroppen. Kramper kan også være en bivirkning av legemidler som statiner, som brukes til å behandle høyt kolesterol.

Det er normalt å ha leggkramper under svangerskapet

Benkramper om natten forårsaker graviditet verdt å vite

Symptomer på kramper i bena

Muskelkramper varierer i intensitet fra en lett kriblende følelse til uutholdelige smerter. En trang muskel kan føles hard og / eller virke synlig deformert eller rykke under huden. En krampe kan vare noen sekunder til 15 minutter eller mer, og kan komme tilbake flere ganger før den går bort.

Muskelspasmer hos idrettsutøvere

Benkramper om natten Trening Sport Årsak Interessante fakta

Benkramper er også vanlige sent på kvelden

Bekjempelse av leggkramper forårsaker muskelkramper om natten

Diagnose av kramper i bena

Du bør være i stand til å håndtere kramper på egen hånd, men oppsøk lege hvis krampene dine er alvorlige eller hvis du har andre symptomer (som nummenhet eller svakhet). I sjeldne tilfeller kan kramper indikere et problem med ryggraden, blodårene eller leveren.

La fastlegen din gi deg råd

Legkramper om natten forårsaker verdt å kjenne muskelkramper

Fortell legen din om din medisinske historie, inkludert detaljer om allergier, sykdommer, skader, operasjoner og medisiner. Vær forberedt på å svare på spørsmål som: B: Hvor lenge har du slitt med kramper? Er det en familiehistorie av problemet? Oppstår kramper bare etter trening, eller skjer de også når du hviler? Lindrer strekk kramper? Har du muskelsvakhet eller andre symptomer? Rutinemessige blodprøver kan hjelpe legen din til å utelukke visse sykdommer.

Personer over 65 år er mer utsatt for kramper i bena

Behandling av kramper i bena

De fleste kramper forsvinner av seg selv i løpet av få minutter. Massere eller strekke muskelen forsiktig vil hjelpe slappe av. Varme virker beroligende på spente muskler. Bruk en varmepute eller en varm, våt vaskeklut for å løsne muskelen.

Strekk forsiktig og masser den krampige muskelen 

Kalkkramper om natten forårsaker verdt å kjenne massasje

… og hold den i en strukket posisjon til krampen stopper

Behandling av leggkramper om natten Årsak Verdt å vite

Forebygging av kramper i bena

For å unngå kramper i fremtiden, drikk rikelig med væske før og under trening. Musklene trenger væske for å trekke seg sammen og slappe av skikkelig. Forhindre spenninger ved å varme opp benmuskulaturen med litt vandring på plass eller en langsom joggetur før trening. Strekk benmuskulaturen i noen minutter etter hver treningsøkt. Gjør en annen strekkøvelse før sengetid hvis du er utsatt for kramper mens du sover.

Kramper går vanligvis over av seg selv

Kalkkramper om natten forårsaker verdt å vite