Bergamotolje utvinnes fra skallet av sitrusfrukter (Citrus bergamia) som vokser på bergamottappelsintrær. Hvis du er en fan av Earl Grey -te, kjenner du allerede den særegne smaken av bergamot.

Hva er bergamot?

Sitrusskåret bergamotolje planteegenskaper

Røttene til bergamottreet kan spores tilbake til Sørøst -Asia. Den vokser for tiden i mange deler av verden, men den fikk sin berømmelse og navn i den sør -italienske byen Bergamo.

Det er verdsatt for sin beroligende duft, krydret smak og sitt brede bruksområde.

Du kan finne ut mer om dette nedenfor …

Kjenner du bergamotolje?

Sitrus Bergamotolje Plantehelsemessige fordeler

Hva er bergamotolje?

Urten bergamot har fått navnet sitt fra den italienske byen Bergamo i Lombardia, Italia, hvor oljen først ble produsert og solgt.

Oljen har blitt brukt i italiensk folkemedisin i mange år, spesielt for å behandle høy feber, tarmorm og til og med malaria.

Sitrusfrukten bergamot har fått navnet sitt fra den italienske byen Bergamo

Bergamot olje plante egenskaper

Bergamot essensiell olje inneholder mer enn 300 forbindelser, inkludert linalylacetat (30-60 prosent), limonen (26-42 prosent) og linalol (11-22 prosent). Noen andre ingredienser er alkoholer, sesquiterpener, alkaner og furokumariner som bergapten i en mengde på 0,30 til 0,39 prosent.

Forskning utført i Italia viser at eterisk olje av bergamott kan ha en lang rekke bruksområder. Det kan være nyttig å behandle noen munn- og hudinfeksjoner og også luftveis- og urinveisinfeksjoner.

Slik ser denne eksotiske sitrusfrukten ut

Bergamot olje plante sitrus

Effekt av bergamotolje

Bergamotolje er mye brukt i aromaterapi. Den har kjølende og forfriskende egenskaper og fungerer først og fremst som en eliksir for nervesystemet, da den er oppkvikkende uten å være altfor stimulerende.

Duften føles oppløftende og balanserende og kan være nyttig for angst, stress, spenning, spenningshodepine og depresjon.

Bergamotoljen har en sterk duft 

Sitrus bergamot olje effekt plante

Bergamotolje har karminerende (gassfrigjørende), antiseptiske og antispasmodiske egenskaper, noe som gjør den til et nyttig middel for problemer relatert til fordøyelsessystemet, spesielt kolikk, gass eller generell fordøyelsesbesvær. Oljen kan regulere appetitten, og dens antiseptiske egenskaper kan være nyttig for gastritt og andre gastrointestinale infeksjoner.

Bergamot essensiell olje brukes til å bli kvitt noen parasitter og for å behandle skabb.

… og flere helsemessige fordeler

Bergamot olje plante ingredienser

Urten har tradisjonelt blitt brukt som et urtemedisin mot hoste, influensa, høy feber, vaginal utslipp og infeksjoner, dårlig matlyst, noen spiseforstyrrelser, akne, eksem, psoriasis, flass, kutt, sår, insektbitt og byller.

Bergamot ser ut til å ha antivirale egenskaper som gjør denne urten til en potensiell kur for herpes simplex -viruset og herpes zoster -viruset.

Oljen brukes som en smakskomponent i Earl Grey -te. Det brukes også som ingrediens i forskjellige parfymer, hudpleieprodukter, lotioner, såper og godteri.

Earl Grey -te drar fordel av smaken av bergamot

Gjør sitrus te bergamot olje plante egenskaper

Dosering og administrasjon

Det er ingen angitt riktig dose bergamotolje når den brukes som urtemedisin.

Hvis du vil bruke bergamott som medisinsk urt, må du søke råd fra en utdannet urteleger eller profesjonell helsepersonell før du bruker den.

Bergamot sies å ha antivirale egenskaper 

Egenskaper av sitrusbergamotolje

Mulige bivirkninger av bergamotolje

Bruk bergamotolje med stor forsiktighet, både eksternt og internt. Hvis du har sensitiv hud, kan oljen forårsake hudirritasjon. Bruk den aldri ufortynnet, da det kan skade hudpigmentering.

Hudirritasjon og lysfølsomhet er mulige bivirkninger

Sitrus Bergamot Olje Anlegg Egenskaper Aroma

Oljen kan gjøre huden mer følsom for sollys. Derfor må du ikke bruke den før soling og før du går til solarium eller solarium, da Bergapten -forbindelsen i oljen kan føre til lysfølsomhet. Det beste alternativet er å få tak i en bergaptenfri olje kjent som FCF (furokumarinfri), da den ikke forårsaker lysfølsomhet. Personer med allergi mot sitrusfrukter bør unngå bruk av denne essensielle oljen.

Bergamot – en eksotisk sitrusfrukt med mange helsemessige fordeler

Anlegg av sitrusbergamotolje