Mikrobølgeovnen er til stor hjelp i alle husholdninger, men det er også fare for ulykker hvis den ikke brukes riktig. Er det trygt å varme opp maten der inne? Hvem av dem er tillatt og hvilke er ikke tillatt? Du finner de riktige svarene på disse spørsmålene og ytterligere tips om bruk av mikrobølger i de følgende linjene.

Du kan varme opp nesten hvilken som helst tallerken i mikrobølgeovnen

sunne spisetips mikrobølgeovn

Det som ikke er tillatt i mikrobølgeovnen?

De fleste produkter kan tilberedes eller varmes opp i mikrobølgeovnen. Vi starter med en liste over de som kan varmes opp eller tilberedes i mikrobølgeovnen. Du kan også finne tips om hvordan du gjør det riktig i denne artikkelen.

Frosne produkter

De frosne produktene er praktisk talt beregnet på bruk i mikrobølger.

Lasagne eller pizza fra fryseren kan raskt tines, varmes opp og deretter tilbys hele familien som et måltid. Det samme gjelder hjemmelagde og frosne retter.

Det er kar og materialer som er spesielt designet for mikrobølgeovnen 

Innovative stoffer for mikrobølgeovn

vann

Mikrobølgeovnen er ideell for å varme opp vann til te, kaffe og kanskje også til supper og bouillons. Vær imidlertid veldig forsiktig når du fjerner væsken. Glasset eller bollen kan være veldig varmt og det er fare for brannskader. Du må også sørge for at karet du varmes opp i, er egnet for bruk i en mikrobølgeovn.

Mikrobølger er en vanlig del av kjøkkenutstyr 

Kjøkkenutstyr sunn mikrobølgeovn

melk

Man liker å drikke et glass melk med honning spontant igjen og igjen. Dette er en god og rask frokostide og en god drink å sovne til. I mikrobølgeovnen kan du varme opp melken på bare noen få minutter. Som med vann, vær forsiktig så du ikke brenner deg og bruk en beholder som er egnet for mikrobølger. Du legger til honningen senere når melken allerede er lunken. Dette mister sine sunne egenskaper ved høye temperaturer.

Det er best å kjøpe spesielle former laget av materialer som er egnet for mikrobølger 

Ideer til oppskrift på mikrobølgeovn

brød

Gårsdagens brød kan bli ferskt og sprø igjen hvis du lar det stå i mikrobølgeovnen i noen minutter. Prøv det, og du vil ikke angre! Du kan også oppbevare brødet i fryseren i en lengre periode og tine det ved behov. Mikrobølgene er ideelt egnet for dette formålet!

Kjøttretter bør ikke varmes opp for lenge 

Mikrobølgeovner varmer opp sunn mat

grønnsaker

De fleste grønnsaker kan tilberedes i mikrobølgeovnen eller bare varmes opp. Det er best å kutte dem i små biter. Så kommer de i en passende beholder, og følgelig – i mikrobølgeovnen. Tilsett de varme grønnsakene til poteter, ris eller pasta, smak til og du får en deilig varm salat.

Bruk av mikrobølgeovn medfører visse farer. Finn ut om det!

Mikrobølge ideer for mikrobølgeovnen

Mange forskjellige typer nøtter

Nesten alle deilige oljeholdige nøtter kan tilberedes deilig i mikrobølgeovnen. Gode ​​eksempler er kastanjer, mandler, pistasjenøtter og valnøtter! Hell dette i en passende beholder, dryss litt salt eller sukker over det, slå på enheten i noen minutter og nyt nøttene! Det ville være en perfekt matbit for den kommende høsten eller ikke?

Grønnsakene skal helst kuttes i små biter og deretter varmes opp i mikrobølgeovnen 

Gode ​​ideer for å jobbe med mikrobølgeovn

kjøtt

Mikrobølgene er ikke egnet for fullstendig tilberedning av rått kjøtt. Men hvis du er frossen eller bare i kjøleskapet siden i går, ser det annerledes ut. De kan varmes perfekt opp i mikrobølgeovnen i dette tilfellet. Forberedelsestiden skal ikke være for lang. Det er mye fett i kjøtt, og hvis temperaturen er for høy, kan det forurense mikrobølgeovnen alvorlig og i noen tilfeller til og med skade enheten. Noen ferske pølser og kjøtt kan til og med eksplodere hvis temperaturen er for høy.

Innebygde mikrobølger ser veldig elegante ut

Gode ​​ideer til veggen og mikrobølgene

Det som ikke er tillatt i mikrobølgeovnen?

Nesten all mat kan varmes opp og tilberedes i mikrobølgeovnen. Men det gjelder ikke materialene de er pakket i. Hvem av dem er ikke tillatt der inne? Denne informasjonen er inneholdt i vårt svar på spørsmålet “Hva er ikke tillatt i mikrobølgeovnen?”.

Pastaretter som dette kan bare settes i mikrobølgeovnen i kort tid, ellers kan fettet fra osten og kjøttet eksplodere og gjøre alt skittent 

Mikrobølgeovn med pasta

Upassende materialer

Papir og metall

Papir, inkludert bakepapir og metall, inkludert aluminium, er materialer som er helt uegnet for mikrobølger. Unngå å bruke denne typen retter. Selv en veldig liten detalj laget av papir eller metall kan føre til ubehagelige og til og med farlige ulykker. Retten kan ta fyr, og dette er selvfølgelig ikke ufarlig i et elektrisk apparat, for eksempel en mikrobølgeovn. Denne forhåndsvarselen gjelder selvfølgelig også aluminiumsfolie, der man liker å pakke inn produkter. Slik emballasje bør fjernes forsiktig og helt.

isopor

Ved høye temperaturer skiller mange toksiner seg fra isopor. Derfor bør dette materialet under ingen omstendigheter brukes i en mikrobølgeovn. Dette er veldig usunt og kan i ekstreme tilfeller føre til forgiftning.

Pasta med grønnsaker kan stå lenger i mikrobølgeovnen

Mikrobølgeovn grønnsaker sunt liv

Plast og bambus

Plasten kan settes i mikrobølgeovnen, men ikke for alle funksjoner. Hvis du slår på grillen, kan emballasjen begynne å brenne. I utgangspunktet anbefaler vi at du unngår plast i mikrobølgeovnen fordi den skiller giftstoffer. Det er nå spesielle plastmaterialer som er spesielt laget for tilberedning av retter i mikrobølgeovnen. Bambusen, som brukes oftere og oftere til matemballasje og til å lage boller og kopper, kan raskt ta fyr og det er selvsagt veldig farlig. Så bambus må ikke gå inn i mikrobølgeovnene!

Du liker å varme supper, melk og vann i mikrobølgeovnen

Suppeideer - fantastiske mikrobølger

Generell informasjon

Selv om du har lest vår og annen informasjon om bruk av mikrobølger nøye, kan det noen ganger oppstå feil. For sikkerhets skyld, vær alltid i nærheten når du bruker disse enhetene. I tilfelle en ulykke, bør du slå av strømmen til kontakten. Du må under ingen omstendigheter prøve å slukke brannen med vann i dette tilfellet, da dette kan være livstruende.

Viktig: Meninger fra helsepersonell om hvorvidt bruk av mikrobølgeovn er sunt eller ikke, er motstridende. Det er best å lese begge posisjonene og bruke dem til å utdanne deg selv din egen mening. Vi anbefaler generelt at du bruker mikrobølgeovnen som en tilleggsløsning for oppvarming og tilberedning av mat. På denne måten vil du holde eksisterende helsefare under kontroll.