Hvor er lymfeknuter? – et spørsmål som alle bør kunne svare på

Lymfeknuter utgjør et veldig spesifikt system som motvirker alle typer betennelser. Har du noen gang hatt en klump under armen, rett i armhulen? Vi har da en lymfeknute som gjør jobben sin! Dette er et eksempel, men vi kan gi deg mange flere.

Nedenfor deler vi alt du bør vite om lymfeknuter.

Noen grunnleggende viktige fakta på et øyeblikk:

Antall lymfeknuter i kroppen vår er 600,

En lymfeknute er omtrent på størrelse med en ert,

Hver lymfeknute er ansvarlig for absorpsjon og filtrering av lymfe i kroppen vår.

Hvor er lymfeknuter på menneskekroppen?

hvor er lymfeknuter mørke 6

Slik fungerer lymfeknuter:

Drikking og utdanningssystemet er veldig nært beslektet. Hver gang blodet går i en sirkel i kroppen, etterlater det en prosent av væsken i vevet.

Hvor er lymfeknuter? Lymfene beveger seg mellom lymfekarene.

Dette er en slags vei som fører fra kroppens periferi til hjertet. Oppgaven til dette systemet er å bringe tilbake de tapte væskene og dermed beskytte oss mot sykdommer.

Så følsomme er områdene på lysken 

hvor er lymfeknuter mørke 5

Mye mosjon beskytter mot betennelse i lymfe 

hvor beveger lymfeknuter seg

Det er også immunceller i lymfen. De er der for å beskytte oss mot dårlige bakterier. De motvirker også virusene. Når de stopper disse skadelige elementene, vandrer de til nærmeste mulige lymfeknute. Det er her immuncellene vanligvis bor. Herfra blir de “sendt” til antigenene og deretter “frigjort” igjen i sirkulasjonssystemet.

Etter å ha beveget seg gjennom nodene fortsetter lymfene å migrere gjennom blodårene, og etter å ha fullført denne “reisen” går de tilbake til sirkulasjonssystemet.

De nøyaktige posisjonene til lymfeknuter finner du på et diagram 

hvor er lymfeknuter mørke 2

Du kjenner knuten ganske godt under armen 

hvor er lymfeknuter mørke 3

Hvorfor dannes knoller?

Hvorfor dannes pærer under armhulene eller andre steder i kroppen vår? Hva betyr det? Noen noder er gruppert sammen. De er plassert på nakken, i armhulen og på hoftene.

En slik pære er et advarselssignal, men samtidig et veldig godt tegn. Det viser at immunsystemet ditt fungerer veldig bra og beskytter deg mot alvorlige infeksjoner i kroppen.

Bare medisinsk behandling anbefales for komplikasjoner med lymfeknuter 

hvor er lymfeknuter mørke 4

Mer presist skjer følgende: Så snart kroppen oppdager et faresignal, øker antallet immunceller veldig kraftig. Noe som en ballong vil reagere i de berørte områdene. Hvis dette skjer for ofte, ikke bekymre deg: det betyr at immunsystemet ditt er ekstremt forsiktig! Du vil da umiddelbart vite om du ikke gjør noe riktig.

Dette bildet vil hjelpe deg å forstå kroppen din bedre 

hvor er lymfeknuter mørke 9

Opphovning? gå til legen!

Lymfesystemets funksjon er å fjerne overflødig vann fra vevet. Men hvis det ikke fungerer som det skal, kan det forårsake hevelse. Så snart du merker dette på armer og ben, oppsøk lege umiddelbart!

Kroppen vår er et komplekst og intelligent system 

hvor er lymfeknuter mørke 7

Løsningen mot for mye svette

Tro oss: du vil ikke gjøre lymfesystemet lat! Dette fører til overflødig væske og hevelse! I motsetning til blodsystemet, hvor hjertet beveger alt, er det ingenting i lymfesystemet som pumper ut overflødig væske.

I stedet beveger den seg ved å klemme musklene forsiktig. Dette skjer så snart du beveger deg. Av denne grunn er trening på minst 30 minutter om dagen veldig viktig. Dette vil holde lymfesystemet i normal tilstand.

Helse kan bedømmes ut fra tilstanden til lymfeknuter 

hvor er lymfeknuter mørke 8

De kan effektivt motvirke smerten

Når infeksjonen er overvunnet, vil lymfeknuter gå tilbake til sin normale tilstand og knollene vil forsvinne. Hvis det gjør for vondt i mellomtiden, kan du berolige området med varme kompresser. I noen sjeldne tilfeller, når smertene ikke forsvinner, kan de hovne lymfeknuter være et symptom på en alvorlig sykdom. Ikke få panikk og kontakt en spesialist i god tid!

hvor er lymfeknuter

hvor er lymfeknuter mørke