Brokkoli er ofte øverst på listen “supermat”. Det er fordi denne typen grønnsaker inneholder mye fiber, vitaminer og antioksidanter. Rå brokkoli er en av de sunneste, mest ernæringsvennlige matvarer i verden. Som blomkål og kål, er det lavt i kalorier og gir mye næringsstoffer. Når den spises som en del av et balansert kosthold, kan brokkoli beskytte mot kreft, hjertesykdom, type 2 diabetes og andre kroniske sykdommer.

Hvor sunt er brokkoli egentlig?

Å spise brokkoli råvannsnæringsstoffer helsemessige fordeler

Kan du spise brokkoli rå??

Brokkoli rå mat skall næringsstoffer kanin

Sulforafaninnholdet i brokkoli er ansvarlig for de fleste helsemessige fordelene. Sulforaphane har vist seg å hemme veksten av tykktarmskreftceller og samtidig forhindre at de sprer seg gjennom kroppen. I motsetning til legemidler mot kreft ødelegger sulforafan kreftceller uten å skade friske celler og vev.

Studier har vist at sulforafan fortsatt kan bekjempe betennelse og oksidativt stress. På grunn av antioksidanter og antiinflammatoriske egenskaper, kan det bidra til å redusere systemisk betennelse forårsaket av fedme, beskytte mot hjertesykdom og hjelpe til med å behandle akutt lungeskade.

Brokkoli topper listen “supermat” 

Spis brokkoli rå. Skjær brokkolibuketter Brokkoli rå spis en bolle med brokkolibuketter

Brokkoli er også en utmerket kilde til vitamin A, vitamin C, vitamin K, folat, kalsium og mangan. En bolle med rå brokkoli har bare 30,9 kalorier og gir 135 prosent av det anbefalte daglige inntaket av vitamin C, 14 prosent folat og 8 prosent kalium. I tillegg gir denne lille mengden brokkoli 2,4 gram fiber, som er omtrent 9 prosent av anbefalt daglig godtgjørelse for voksne.

Brokkoli er også en utmerket kilde til vitaminer

Hvor sunn er brokkoli og kan du spise brokkoli rå?

Lutein og zeaxanthin, to kraftige antioksidanter som finnes i brokkoli, forhindrer utbrudd av aldersrelaterte øyesykdommer som makuladegenerasjon. Disse grønnsakene inneholder også antioksidanten kaempferol, som fjerner frie radikaler, beskytter mot kreft og reduserer betennelse. I tillegg har studier vist en sammenheng mellom korsblomstret grønnsaker og lavere risiko for brystkreft.

Antiinflammatorisk effekt

Brokkoli sunt du kan spise brokkoli rå

Fylt med kalsium og vitamin K, holder rå brokkoli bein sterke og kan forhindre brudd. Vitamin C, et av de mest næringsrike næringsstoffene, stimulerer produksjonen av kollagen og bremser aldringsprosessen. Dette vitaminet forhindrer også dannelse av frie radikaler og motvirker deres skadelige effekter på celler og vev.

Korsblomstret grønnsaker reduserer risikoen for brystkreft

Å spise brokkoli rå helsefordeler

Spise Brokkoli Rå helsemessige fordeler Skjær brokkolibuketter

Nå som du vet hvordan brokkoli er bra for helsen din, lurer du kanskje på om du skal spise denne grønnsaken rå eller tilberede den før du spiser den. Det er bevist at opptil 90 prosent av næringsstoffene i brokkoli går tapt ved tilberedning. Steking, damping, mikrobølgeovn og steking beholder derimot en stor del av næringsverdien.

Dampende brokkoli er den beste måten å lage den på

Spise brokkoli rå næringsstoffer Damp brokkoli

Det ser også ut til at dampende brokkoli i tre til fire minutter øker dannelsen av sulforafan. Forskere har også funnet ut at tilsetning av sennepsfrø i pulverform til brokkoli under tilberedning kan øke sulforafanivået. Så kanskje du burde prøve dette trikset også.

Så langt ser det ut til at damping er den mest næringsrike måten å lage denne grønnsaken på. I tillegg er dampet brokkoli mildere på fordøyelsessystemet. Du kan imidlertid også spise rå brokkoli, for eksempel i en salat med andre rå grønnsaker, fisk eller kjøtt.

Forbered brokkolisalat

Å spise brokkoli rå næringsstoffer helsemessige fordeler

Du kan faktisk spise brokkoli rå

Brokkoli spiser råvann næringsstoffer hunder

Rå brokkoli er trygt for de fleste og forårsaker ikke allergiske reaksjoner. På grunn av det høye vitamin K -innholdet kan det imidlertid påvirke blodfortynnere. Det samme gjelder spinat, grønnkål, asparges, sveitsisk mangard og rosenkål.

Hvis du lider av irritabel tarm eller har en sensitiv mage, anbefales det å dampe brokkolien i noen minutter og deretter spise den.

Sjekk ut videoen nedenfor for flere tips om hvordan du lager mat og spiser brokkoli rå. Vi ønsker deg god appetitt og hold deg frisk!

Slik kan du spise brokkoli rå

Nyt en deilig brokkolisuppe!

Spise Brokkoli Rå helsemessige fordeler Brokkolisuppe

god appetitt!

Brokkoli rå mat skrelle næringsstoffer brokkoli salat

Vær forsiktig når du spiser brokkoli rå

Spise Brokkoli Raw Shell Nutrients Helsemessige fordeler

Du må ha en sunn mage for å spise brokkoli rå

Spise Brokkoli Rå helsemessige fordeler Brokkolibuketter