På grunn av deres skummende og bindende egenskaper, er egg en viktig ingrediens i mange retter, fra bakevarer og desserter til majones og hollandaisesaus. Eggproduksjon er imidlertid ansvarlig for betydelige dyrevelferdsspørsmål, miljøskader og helserisiko. Derfor har vi listet opp en rekke sunne veganske eggalternativer for matlaging og baking nedenfor. Bare les videre for å finne ut hvordan du erstatter egg …

Hva kan brukes til å erstatte eggene når du baker?

egg erstatning egg erstatte bananer i stedet for egg vegansk bake

Bytt egg og stek veganer – det kan du også

egg erstatning egg erstatter veganske bakervarer ideer

Bytt egg: eplemos

Å bruke eplemos er en fettfri måte å erstatte egg i bakevarer. Bruk ¼ kopp usøtet eplesaus som erstatning for et egg. Denne veganske eggerstatningen reduserer ikke bare kalorier, men gir også fuktighet og smak til kjeks, kaker, muffins og brød. Applesaus er kommersielt tilgjengelig eller kan lages hjemme av ferske epler.

Tilbered eplemos og bruk som et eggerstatning

Egg erstatter Egg erstatter vegansk bake med eplemos

Bytt egg: aquafaba

Aquafaba er navnet på det tykke vannet der belgfrukter som kikerter og bønner ble kokt. Navnet Aquafaba kommer fra latin og er oversatt som “bønnevann”. Denne veganske erstatningen kan brukes i stedet for eggehvite, ettersom proteiner og stivelse strukturelt er veldig like eggets. For å bruke aquafaba som eggerstatning i veganske oppskrifter, må du følge følgende regel:

1 ss aquafaba tilsvarer 1 eggeplomme, 2 ss aquafaba tilsvarer 1 eggehvite, 3 ss aquafaba tilsvarer et helt, mellomstort egg.

Kok kikerter og bruk vannet til baking eller matlaging

Egg erstatter Egg erstatter Aquafaba Bake vegansk bønnevann

Bytt egg: svart salt (kala namak)

Svart salt, også kjent som Kala Namak, er et vulkansk salt som tradisjonelt brukes i asiatisk mat. På grunn av det høye svovelinnholdet har svart salt en sterk smak som etterligner smaken av egg. Det gjør den til en veldig populær ingrediens i vegansk mat. Det fungerer godt med eggerøre tofuegg, veganske eggesalater, quiches, frittatas og vegansk fransk toast. Svart salt skal brukes sparsomt. Den finnes i spesialbutikker eller på nett, men den blir gradvis tilgjengelig i flere og flere supermarkeder.

Svart salt smaker som egg

egg erstatning egg erstatte svart salt kala namak

Bytt egg: Egg Substitute Powder

Flere alternativer for eggerstatningspulver er tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker. De er allsidige fordi de regnes som veganer og glutenfrie. Videre inneholder slike pulver vanligvis stivelse eller mel og et hevemiddel og er derfor ideelle som eggerstatning. Eggerstatningspulver gir ikke uønsket smak eller sødme og kan brukes i kaker, muffins, kaker og som bindemiddel i veganske gryteretter eller vegansk kjøttbrød.

Eggerstatningspulver er et mulig alternativ

Egg erstatning Egg erstatning Egg erstatning pulver vegansk bake

Bytt egg: linfrø

Dette næringsrike frøet er fullpakket med antioksidanter og kan også brukes som vegansk eggerstatning i baking og matlaging når det males. Kombiner 1 ss hakket linfrø med 3 ss vann, rør og la det trekke i 5 minutter. Malet linfrø etterligner eggets bindingsegenskaper i brød, kaker, muffins, kaker, burgere og veganske kjøttboller.

Linfrø er imidlertid veldig sunt

Eggerstatning Eggerstatning vegansk linfrøbakning

Bytt egg: modne bananer

Modne bananer fungerer som en vegansk eggerstatning ved å tilsette fuktighet og sødme til plantebaserte oppskrifter. Sørg imidlertid for å tilsette mer av hevemiddelet (f.eks. Bakepulver) for å unngå tette bakevarer. Modne bananer er best til kaker, pannekaker og brownies. Bruk en middels moden, moset banan for å erstatte et egg.

Mos bananene og bruk dem som eggerstatning i bakervarer

Egg erstatter Egg erstatter modne bananer vegansk bake

Bytt egg: silkeaktig tofu og fast tofu

Tofu er en proteinrik vegansk eggerstatning. Silken tofu skaper en kremaktig tekstur når den brukes som eggerstatning i ostekake, iskrem, rømme eller pudding. Fast tofu er et godt alternativ for eggfri matlaging og passer best til salte retter som eggløse quiches, lasagne, vegansk eggesalat eller et eggerøre. En fjerdedel kopp purert silketofu kan brukes som erstatning for et egg. Tofu er generelt tilgjengelig i dagligvarebutikker.

Tofu spiller en viktig rolle i det veganske kostholdet

egg erstatning egg erstatning tofu vegansk bake

Fast tofu skåret i terninger

egg erstatning egg erstatning tofu vegansk baking tips

Bytt egg: tapiokastivelse

Tapiokastivelse brukes som bindemiddel eller fortykningsmiddel for sauser, puddinger og retter. Bland 1 ss tapiokastivelse med 3 ts vann for å erstatte et egg. Du kan også bruke tapiokastivelse til å tilberede vegansk majones som er glatt og kremaktig. Den er tilgjengelig i delen bakervarer i de fleste dagligvarebutikker.

Hva vet du om tapiokastivelse? Du kan lære mer om det her

egg erstatning egg erstatning tapioastivelse vegansk baking

Bytt egg: kikertmel

Det proteinrike kikertmelet fungerer både som bindemiddel og oppdrettsmiddel og er en av de beste naturlige eggerstatninger i bakevarer som kjeks og ladyfingers. Kikertmel er en vanlig eggerstatning i omelett og quiche. Du kan erstatte et egg med en kremet, homogen blanding av 3 ss kikertmel og 3 ss vann.

Nyt helsemessige fordeler med kikertmel

Egg erstatter Egg erstatter kikertmel vegansk bakervarer

Bytt egg: gurkemeie

Gurkemeie er et krydder som kan brukes i eggfrie retter for å lage en lysegul farge. Den kommer i pulverform eller som en liten rot og er kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper.

Gurkemeie – den indiske roten til helse

egg erstatning egg erstatning gurkemeie rot vegansk bake

Flere og flere stiller spørsmål ved forbruket av egg og animalske produkter. Hvis du er en av dem, kan du lære mer om vegansk kosthold og holde deg frisk!

Stek vegansk og lev en sunn livsstil

Eggerstatning Eggerstatning Baking vegan tartlets

Nyt måltidet!

egg erstatning egg erstatte veganske tarteletter vegansk baking