Kumquat er en bemerkelsesverdig sitrusfrukt som smaker søtt og surt og kalles dvergappelsin. Det har også mange helsemessige fordeler og kan konsumeres i mange varianter. Her hos oss i dag kan du finne ut hvorfor den eksotiske frukten har vært trendy i det siste og hvorfor den er så sunn. Kanskje du lurer på om du kan plante og ta vare på kumquats selv? Svaret på dette spørsmålet finner du også nedenfor.

Ved første øyekast kan du også bytte kumquat for en mandarin

tre kumquat

Kumquat – opprinnelse og bruk

De små dvergappelsinene er faktisk relatert til appelsinen, men for å være presis tilhører de diamantfamilien (Rutaceae). De er opprinnelig fra Kina og Japan. Men de er allerede utbredt i Sør -Afrika, Nord- og Sør -Amerika, Sør -Europa og Israel.

Spesielt i høst- og vintermånedene har kumquats høysesong og kan kjøpes i våre supermarkeder. Du bør være forsiktig med at fruktene har en fast, glatt og skinnende hud. Dette betyr at de fortsatt er ferske og gode å spise. Du kan beholde den ferske frukten i grønnsaksrommet i kjøleskapet i minst 2 uker. Imidlertid er de litt mindre holdbare sammenlignet med sitroner og appelsiner. 

Skallet på kumquatene sprøytes vanligvis ikke

kutt kumquat frukt

Det er flere måter å spise kumquats på. Det flotte med disse fruktene er at frøene og skallet er spiselige også. Fruktmassen smaker litt søtt og syrlig og huden er litt syrlig. Derfor, hvis du bare vil spise fruktene rå, bør du vaske dem godt av og rulle dem mellom hendene. Etterpå er de mye mer aromatiske og søte i smaken. Ellers kan du bruke dvergappelsinene som en eksotisk ingrediens i salater og sauser, tilberede deilige gryteretter eller tilbehør til dem, lage syltetøy eller blande smoothies og cocktailer. En super original og velduftende idé er å fryse kumquats og bruke dem som en isterning.

Du kan også tilberede sunt detoxvann med fruktene

Forbered detox -vann med kumquat

Helsemessige fordeler med Kumquat

De små sitrusfrukter er først og fremst rike på vitamin C. Dette gjør kumquats til en god immunforsterker. Bare 300 g av det kan dekke ditt daglige vitamin C -behov helt. Og som du sikkert allerede vet, er det vitale vitaminet ikke bare av grunnleggende betydning for immunsystemet, men fungerer også som en antioksidant i kroppen. Den binder og nøytraliserer frie radikaler og beskytter derved kroppens celler. C -vitamin er også aktivt involvert i kollagendannelse og styrker samtidig bindevevet.

Liten, men mektig!

kumquat frukt på treet

Ikke mindre viktig er det høye innholdet av kalium, kalsium, natrium og magnesium. Disse mineralene er avgjørende for at alle kroppsfunksjoner skal fungere. Kalium regulerer blodpropp, kalsium og magnesium styrker bein, sener og muskler, natrium er ansvarlig for væskebalansen i kroppen. Vitamin E, B3 og betakaroten samt jern og kobber finnes også i kumquatene og avrunder deres helsefremmende profil.

For å dra full nytte av de sunne ingrediensene, spis fruktene så ferske og rå som mulig

Kumquat i kurv

Dyrk kumquat selv

Det eksotiske er dessverre ikke hardfør her i Tyskland. Det er derfor tilrådelig å plante i en blomsterpotte og ikke direkte i bakken. Det ligner på omsorg for et sitrontre. Planten elsker skjermede, lyse og varme steder. Sørvendte balkonger og terrasser er spesielt egnet for dette.

Planten kan bare trives utendørs i varme sørlige regioner

kumquat tree garden design

Hvis du ikke har det travelt med høsten og kan vente et par år, kan du plante kumquats fra frø. Ellers er det mye raskere og enklere med en busk som allerede er trukket ut fra hagesenteret. I prinsippet liker dvergappelsiner næringsrike, godt drenerte jordarter som er fattige på kalk. Vann og gjødsle regelmessig, men unngå vannlogging. Når det gjelder vann, bør du også ta hensyn til kalkinnholdet. Kranvann med lite kalk og regnvann er best. Det ville være ideelt å omplante planten hvert tredje år om våren.

Med riktig pleie vil kumquat -busken takke deg med en rik høst

tips om kumquat -planter

Og hva med overvintring? Du bør la planten dvale hjemme fra begynnelsen av november til ishelgene senest. Rom som er lyse og ikke oppvarmet, for eksempel vinterhager, trapperom eller garasjer, er best egnet. For denne gangen, slå av gjødslingen helt og bare vanne litt.

Du kan glede deg til moden frukt allerede neste år

kumquat frukt sunt

Dra nytte av den fascinerende kumquaten på en sunn og deilig måte. Overrask dine nærmeste med en solid siderett, en eksotisk, knasende salat eller en deilig dessert.

Hva med en fersk bladsalat, for eksempel?

bladsalat med kumquats

Eller rettere sagt med en luftig smoothie?

kumquat mangosmoothie

De solide fruktene smaker også godt med chiapudding

Chia pudding parfait med kumquat

Og kanskje du bare liker kumquatene som en juice?

kumquat ferskpresset juice

En slik varm, sunn syltetøy er spesielt populær om vinteren

kumquat syltetøy

kumquat fruktjuice

kumquat frukt plukket

kumquat frukt

kumquat syltetøy med kvark

kumquatoppskrifter med lavendel og honning

kumquat frukt sunne fordeler