Noen ganger også kalt fiken- eller ulvebønner, er de fantastiske, fargerike lupinene en av de mest populære prydplanter i mange hager i Tyskland. For en stund nå har disse imidlertid også vært en ekte supermat, som ifølge noen ernæringsfysiologer har en ganske lovende fremtid som en nyttig plante. Du kan finne ut hvorfor dette er slik, og fremfor alt hvorfor vi bør spise lupiner oftere, nedenfor. Vi forklarer også den grunnleggende forskjellen mellom lupiner, som bare brukes som blomsterdekorasjoner, og søte lupiner, som er de faktiske spiselige varianter.

Lupiner fortryller med sine store blomstrende lys

spiselige lupiner søte lupiner blå

Forsiktighet! Ikke alle lupiner er skapt like

Alle lupiner tilhører den brede familien av belgfrukter. De kalles også belgfrukter. Men det er veldig viktig å avklare på forhånd: du bør KUN spise søte lupiner! Fordi konvensjonelle hagelupiner er giftige for mennesker og dyr. De inneholder de giftige bitre stoffene lupin og spartein.

Dette er alkaloider som fører til respiratorisk lammelse og kan ha fatale konsekvenser. Så, ALDRI spis lupinfrø eller andre deler av planten med mindre du er sikker på at de er de gode søte lupinene.

Du kan bare spise visse spesielt dyrkede lupiner!

lupiner spiser frømel sunt

Spiselige lupiner kalles også spiselige lupiner. Her i Europa dyrkes den hvite (L. albus), den blå (L.angustifolius) og den gule lupinen (L. liteus) hovedsakelig som nytteplanter. En annen variant som er egnet til konsum er Andes lupin (L. mutabilis). Men den trives hovedsakelig i Sør -Amerika, derav navnet.

Men det betyr ikke at bare en plantetype er nok til å være sikker på at lupinene er spiselige. Når du kjøper frø eller planter, bør du derfor være oppmerksom på om de virkelig er søte lupiner.

De vanligste typene spiselige lupiner (spiselige lupiner)

Lupiner spiser frø av lupinsorter

Hvorfor er søte lupiner så sunne?

Når den er avlet for å være spiselig, anbefales lupiner virkelig. Fordi disse ikke lenger inneholder giftige alkaloider, men mange sunne vitale stoffer – vitamin A, vitamin B1, alle essensielle aminosyrer samt kalium, kalsium, magnesium, jern og fosfor. Med sitt høye proteininnhold overgår de til og med soyabønner og er derfor blant de viktigste veganske proteinkildene.

Lupinfrøene inneholder opptil 40% protein

lupiner spiser en sunn proteinkilde

Søte lupiner inneholder også mye fiber, noe som bidrar til bedre fordøyelse og hjelper deg å gå ned i vekt på en sunn måte. I tillegg er lupiner gluten- og kolesterolfrie og kan være ganske fordelaktige for mennesker med cøliaki og høyt kolesterol. Ifølge nyere studier har de såkalte fytoøstrogenene også blitt påvist i de proteinrike frøene til planten. Disse finnes også i soya og andre belgfrukter og kan bidra til å forhindre osteoporose, hjerte- og karsykdommer og sannsynligvis til og med bryst- og prostatakreft. For noen giktpasienter eller personer med en slik predisposisjon, kan lupiner være et sunt tillegg til menyen fordi de inneholder svært lite purin.

De hvite lupiniene er veldig populære i Europa

Spis sunne protein lupiner

Vær forsiktig med allergier! Når du bruker lupiner, bør folk som er allergiske mot peanøtter være forsiktige fordi pulser inneholder lektiner. Disse komplekse proteinforbindelsene er ufordelaktige for noen allergikere og kan få alvorlige konsekvenser. Noen kryssallergier er også mulig med lupiner.

Som allerede nevnt i begynnelsen, er søte lupiner et ekstremt framtidssikkert alternativ for soya. Ikke bare når det gjelder helse, på grunn av mangel på genteknologi, men også når det gjelder miljøet, viser “nordens soyabønner” seg veldig produktive og veldig lovende. I tillegg er det faktum at disse bidrar enormt til forbedring av jordkvaliteten ved å berike jorden med nitrogen og samtidig løsne de dypere røttene. Dette betyr at feltene ikke trenger å bli gjødslet og jorda ikke er forurenset i tillegg.

Lupiner er et populært beite for bier

lupiner spiser søte lupiner blå

Hvordan kan du spise lupiner?

Søte lupiner, rene eller som mel, smaker faktisk relativt nøytrale, men har fortsatt en litt nøtteaktig smak. Som alle andre belgfrukter – bønner, linser, kikerter, etc. – lupinene dynkes i vann over natten før de nytes. Bløtleggingsvannet helles ut og lupinbønnene kokes deretter i omtrent to timer. Etter denne grunnleggende tilberedningen kan du salte lupinene og bruke dem til å lage deilige salater, hovedretter, gryteretter eller pålegg. En god idé, for eksempel, er en proteinrik lupinhummus som kan krydres med urter. Med lupinmel kan du selvfølgelig også implementere ganske mange bakervarer – pannekaker, muffins, kaker, etc. Det er til og med mulig å nyte en lupinkaffe og til og med et egg laget av lupiner, som kan lages med et isolert proteinpulver.

Lupinmel er lavt i gluten, proteinrikt og lett fordøyelig

lupiner spiser lupinmel

Når du kjøper og bruker, må du alltid ta hensyn til tilstrekkelige beskrivelser og høy kvalitet. Kjøp derfor alltid fra veletablerte økologiske butikker, helsekostbutikker og spesialiserte nettbutikker.

Prøv forskjellige, sunne oppskrifter!

Spis sunne beilaga lupiner

Spis sunn lupinsalat

Saltede lupinbønner er en populær forrett i Italia, Spania og Portugal

lupiner spiser sunn salat

La kreativiteten gå fri med lupinpålegg!

humus fra lupiner sunt

Ikke la plantens skjønnhet lure deg …

blå blomster sunne frø Lupinus angustifolius

… og alltid skille de søte lupinene fra de som bare er der for å beundres!  

hageplanter lupiner spiser sunt      lupiner spiser sunt

lupiner spiser sunn mat

lupiner spiser sunne proteiner

lupiner spiser sunne frø

vakre hageplanter lupiner spiser sunt