Adzukibønner er belgfrukter som hovedsakelig er relatert til mungbønner. De ligner de røde nyrebønnene, men er mye mindre og har en søtlig, litt nøtteaktig smak. Hjemmet deres er Fjernøsten, nærmere bestemt Himalaya -regionen, så vel som Kina og Japan. I asiatisk mat brukes de små, røde bønnene som en populær ingrediens i mange retter. Den kan brukes til å tilberede gryteretter, supper, hovedretter og desserter. Japanerne elsker adzukibønnene, spesielt i form av den såkalte ankopastaen. En brunrød pasta laget av de kokte bønnene og brukt som fyll for tradisjonelle japanske søtsaker som daifuku.

De sunne bønnene i Fjernøsten

Adzuki bønner sunn mat

Hvorfor er adzukibønner sunne?

Belgfrukter er generelt ekstremt sunne og bør integreres oftere i den daglige menyen. De får deg i form og har massevis av helsemessige fordeler. De røde adzukibønnene er en av de sunneste belgfrukter som finnes, og det er forklart mer detaljert nedenfor.

Minimert kreftrisiko

Med sine 29 forskjellige antioksidanter, for eksempel flavonoider, er røde bønner en ekte supermat som fanger og nøytraliserer frie radikaler.

Dette motvirker effektivt oksidativt stress. På denne måten er de friske cellene i kroppen beskyttet og dannelsen av unormalt vev blir hemmet. Med andre ord er det en lavere risiko for å utvikle bryst-, prostata- eller tykktarmskreft.

Lavt kolesterol

Regelmessig inntak av adzukibønner minimerer LDL -kolesterol (dårlig kolesterol) i blodet. Dette motvirker igjen farlig vaskulær forkalkning, som kan ha fatale konsekvenser, for eksempel arteriosklerose.

Alle belgfrukter har verdifulle egenskaper og er sunne for oss

adzuki bønner sunne tips

Bra for nyrene

Adzukibønner og spesielt brygget av dem har en vanndrivende og drenerende effekt. Det er ikke for ingenting at disse anses som ekstremt sunne for nyrene, spesielt i tradisjonell kinesisk medisin, som bør rengjøres fullstendig med dem.

Fordøyelsen stimuleres

Bønnene inneholder en betydelig mengde fiber. Disse stimulerer fordøyelsen på en sunn måte og er også avgjørende for sunne tarmbakterier. Disse mikroorganismer er igjen ansvarlige for vårt velvære og forsvar. En flott vinn-vinn-situasjon.

Stor mengde folsyre

Folsyre, også kalt vitamin B9, er ekstremt viktig for alle vekst- og utviklingsprosesser i kroppen vår. Imidlertid kan vår organisme ikke produsere dette selv, men bør få det fra mat. Vitaminet bør tilføres i overflod, spesielt under graviditet, fordi det er av grunnleggende betydning for dannelsen av den genetiske sminken. Bare en porsjon adzukibønner per dag kan dekke minst 30% av det daglige behovet.

Det anbefales å spise mer belgfrukter før graviditet

adzuki bønner helsemessige fordeler

Regulert blodsukkernivå

De eksotiske bønnene har en veldig lav glykemisk verdi (GI). Dette betyr at når de blir konsumert, stiger blodsukkernivået bare sakte og jevnt. Bukspyttkjertelen er ikke overveldet av dette for å produsere mer insulin. På lang sikt kan dette bety en minimert risiko for å utvikle type 2 diabetes.

Bærekraftig vekttap

I tillegg til mye fiber og lavt GI, inneholder adzukibønner heldigvis også mye protein (7,5 g per 100 g) og også ganske mange kalorier (128 kcal per 100 g). De anses med rette som en verdifull vegetabilsk proteinkilde som hjelper med sunt vekttap.

Mange idrettsutøvere og de som ønsker å gå ned i vekt er derfor avhengige av belgfrukter

Forbered adzukibønner

Tips om forberedelse:

For å gjøre adzukibønnene enda mer fordøyelige, bør du forberede dem med kjærlighet og litt tålmodighet. Det er best å suge dem i lunkent vann over natten. Dagen etter skylles bønnene med vann i en sil og bringes til koking i en kjele med ferskvann. Etter noen minutter er varmen minimert og bønnene skal småkoke i ca 45-60 minutter. Nedenfor har vi en deilig og fremfor alt sunn oppskrift på høstsuppe tilberedt spesielt for deg, som du enkelt kan tilberede.

Oppskrift: Deilig høstsuppe med sopp og adzukibønner

adzuki bønner oppskrift høstsuppe med sopp

Ingrediensene:

 •     1/3 kopp adzukibønner, dynket i vann og drenert
 •     15 g tørket porcini sopp
 •     2 kopper grønnsaksbuljong
 •     1 liten purre, hakket
 •     2 små gule løk, hakket
 •     1 selleri stilk, hakket
 •     2 mellomstore gulrøtter, skåret i tynne skiver
 •     350 g sopp, skiver
 •     1 kopp soppbuljong (se instruksjoner)
 •     1/2 ss tomatpuré
 •     1/3 kopp grønne eller brune linser
 •     soyasaus
 •     En halv sitron
 •     salt
 •     pepper
 •     fersk estragon, hakket, til pynt

Soak dem i vann gjør adzukibønnene enda mer fordøyelige

Hvordan tilberede adzukibønner riktig tips

Forberedelsen:

 • Kok opp 3 kopper vann i en liten gryte. Tilsett de gjennomvåtede adzukibønnene og reduser varmen. Dekk til og kok i ca 30 minutter.
 • Bløtlegg de tørkede porcini -soppene i 1 kopp veldig varmt vann.
 • Hell 1 ss grønnsakskraft i en middels stor (3 til 4 liter) kjele, varm den forsiktig til den begynner å småkoke. Tilsett løk, purre, selleri og gulrøtter i kjelen og stek til de er myke. Tilsett soppen, rør og dekk til. Kok til soppen har krympet og frigjort væsken.
 • Tilsett tomatpuré og varm i et minutt eller to. Rør godt og tilsett resten av grønnsaksbuljongen og linsene.
 • Tøm adzukibønnene og tilsett i gryten for å fortsette tilberedningen.
 • Sil porcini -soppbuljongen gjennom et kaffefilter og tilsett silen i suppen. Hakk de resterende porcini -soppene og tilsett dem også.
 • La suppen (avdekket) surre i ytterligere 20 minutter. (Linser må koke i minst 20 minutter og adzukibønner i totalt 60 minutter.)
 • Tilsett en skvett soyasaus og en stor klype sitron. Smak til med salt og pepper
 • Server i boller og pynt med estragon. god appetitt!

Sunn høstsuppe full av vitaminer og mineraler

soppsuppe med adzukibønner

Ta en titt nedenfor for å se hva annet du kan tilberede med de flotte adzukibønnene. Mange av disse kulinariske ideene kan selvfølgelig også implementeres med andre belgfrukter. Bare vær kreativ og modig og prøv det!

Proteinrik bønnesalat med gulrøtter og purre

Forbered adzukibønnesalaten

Klassisk bønnegryte med løk

Tilbered vegansk suppe med adzukibønner

Veganske bønneboller med tomatsaus

adzuki bønner veganske dumplings med tomatsaus

Eksotisk bønnesuppe med sesamfrø

vegansk grønnsaksuppe med adzukibønner

Bruk de typiske krydderne fra asiatisk mat

Forbered adzukibønner og linser madras curry

Forbered anko lim selv

anko japansk rød pasta laget av adzukibønner

Forbered ankopasta med adzukibønner

Forbered tradisjonell adzuki bønnepasta

Tradisjonelle japanske Daifuku -søtsaker med ankopasta

Forbered daifuku mochi med adzukibønner

Chia pudding med adzukibønner

pudding med chia og adzukibønner

No-bake brownie med adzukibønner

Tilbered vegansk brownie med adzukibønner