Fascia -trening blir mer og mer populært og tilbys allerede i de fleste trenings- og yogastudioer. Det har definitivt dukket opp som en het trend og blir regelmessig praktisert av mange idrettsutøvere og helsebevisste mennesker. Hva som ligger bak denne treningen, hva fascia er og hvordan du kan holde dem i god stand, vil du finne ut i dag med oss.

Hold deg i form og sunn med riktig fascia -trening

fascia roll fascia treningsøvelser

Hva er fascia og hvorfor fascia -trening?

Fasciae er en type bindevev som, i likhet med et edderkoppnett, omslutter muskler, sener, brusk og organer. Det danner også større strukturer i noen deler av kroppen, som deretter blir litt tykkere. Fasciae er imidlertid i prinsippet ekstremt tynne og fibrøse så vel som veldig tøffe og fleksible.

De består av elastin og kollagen og inneholder et stort antall forsvars- og nerveceller. Det er derfor fasciae også spiller en viktig rolle i den gode tilstanden til vårt immunsystem og velvære.

Kroppens lymfestrøm flyter også gjennom dette bindevevet. Som kjent er dette ansvarlig for å forsyne cellene med næringsstoffer så vel som for å fjerne giftstoffer. Hvis fasciae er elastiske og fungerer optimalt, kan lymfen også oppfylle sin funksjon perfekt.

Fascia kalles ofte livets nettverk

fascia -konsept

Dessverre er det ikke uvanlig at fasciaen henger sammen eller brenner mange steder i kroppen. Stress, ensidige bevegelser eller mangel på trening er ofte hovedårsakene. Konsekvensene: kroniske eller akutte smerter i rygg, nakke, kne eller fot. Du føler deg trang og treg, adopterer avlastende stillinger og utdyper derved problemet enda mer. Og det er nettopp her fascia -trening kommer i tvil. Dette motvirker klistringen eller betennelsen i fascia og sikrer bedre livskvalitet og mobilitet. I det følgende vil vi fortelle deg hvilke metoder som finnes for effektiv fascia -trening og hvordan de kan praktiseres.

For noen av dem trenger du treningsverktøy som en fascia -rulle eller ball

fascia roll fascia trening underben

Fascia trening med fascia rull og ball

Skumrulling eller med andre ord øvelser med den såkalte fascia-rullen er blant de mest populære når det kommer til fasciatrening. Med den kan du jobbe på forskjellige deler av kroppen på en skånsom og veldig effektiv måte og løsne klebrig fasciae. Fascia -ballene er ikke mindre effektive, også kjent som blackballs. Dette oppnår en lignende effekt og lar deg massere fascia enda mer presist og få det i gang igjen. Begge verktøyene er veldig enkle å bruke og bør brukes minst 2-3 ganger i uken. Selvfølgelig bør du ikke overdrive. Så ikke bruk mer enn 5 minutter per kroppsdel.

Ekstra tips: Vanlige tennisballer er spesielt egnet som et alternativ til fascia -baller. Hvis du vil bruke denne som en dobbel ball, kan du pakke den inn i en sokk og knytte den. Med den kan du utføre en flott fasciamassasje på begge sider av ryggraden.

Mindre silikonballer er også godt egnet for slik fascia -trening

fascia trening med tennisball fascia ball

Omtrent 15 minutter om dagen kan være nok til at du holder fascia i topp stand. Rull ganske enkelt de viktigste delene av kroppen over fascia -rullen eller ballen frem og tilbake eller i sirkulære bevegelser. Øvelsene utføres på en matte, som kan være tynnere eller tykkere avhengig av din fysiske tilstand. Det er best å starte med fotsålen, der den såkalte plantarfascien ligger. Hvis du går, løper eller hopper i lange perioder, kan det bli infisert og forårsake alvorlige fot- eller ryggsmerter.

Rull begge føttene frem og tilbake på ballen i 30 sekunder

fascia trening med en ball limt fascia

Deretter går du videre til kalvene, enten med ballen eller, enda bedre, med fascia -rullen. Flytt frem og tilbake i omtrent 30 sekunder igjen. Hvis mulig, støtt deg selv med hendene for å gjøre øvelsen mer effektivt.

Hvis det er for anstrengende, hvorfor ikke sitte på matten

underben fascia trening fascia roll

Det fungerer på lignende måte med resten av kroppen, for eksempel lår, nedre og midtre rygg, skuldre og nakke. Det er viktig at du føler deg komfortabel og kan slappe litt av. Ikke overdriv med presset. Fasciatrening må ikke bli en tortur, men snarere gi behagelig lindring.

Den ytre lårsiden kramper ofte og fasciae er mer stresset der

nedre lår fascia trening

I denne stillingen, spenne magemusklene så vel som nakkemuskulaturen

fascia -trening med skumrulling

For nybegynnere anbefales det å ligge på gulvet og trene med to baller

fascia ball øvelser sunt

I den følgende videoen finner du mange nyttige tips og øvelser:

Strekkøvelser for fascia

Klassiske strekkøvelser er hovedsakelig beregnet på muskler og sener. Men hvis disse utføres mer dynamisk, regnes de definitivt som fascia -trening. For dette formålet er svingende og gyngende bevegelser integrert, noe som fremmer elastisiteten og glidefunksjonen til fascia.

Strekkøvelser sikrer optimal mobilitet og økt kollagendannelse

fascia trening strekkøvelser

Fascia Yoga

Samtidig, som allerede nevnt i begynnelsen, har fasciatrening også kommet som en trend innen yoga. I motsetning til tradisjonell Hatha Yoga, er fokuset her på en mer dynamisk flyt med rocking og swinging. I tillegg holdes de enkelte asanas noen ganger lenger, noe som betyr at strekking av fasciae også er mer effektiv. Kombinasjonen med pusten spiller fortsatt den viktigste rollen og avrunder den gunstige effekten.

Fascia Yoga løsner limte fasciae og gir kroppen mer elastisitet

fascia trening fascine yoga asanas

Selvfølgelig anbefales ytterligere manuelle metoder fra erfarne spesialister for optimal fascia -trening. For eksempel kan du legge til fascia eller triggerpunktsmassasje og akupressur til dine vanlige øvelser. Avhengig av dine egne følelser, vil du deretter kunne velge og bruke det beste for deg selv over tid. Vær ansvarlig for tilstanden til din fascia og kroppen din generelt og vær sunn!

Regelmessig massasje er bra for kropp og sjel

fascia trening sunn fascia massasje

Bruk fascia -valsen minst 2 til 3 ganger i uken

lår fascia trening

Fascia -baller er de perfekte treningsverktøyene, spesielt på hjemmekontoret

fascia treningsøvelser

fascia trening øvelser fascia ball

Bare hold deg til det og vis viljestyrke!

flotte fascia treningsøvelser skumrulling