Vet du hva kefir egentlig er, og vet du de mange helsemessige fordelene? I dag snakker vi om denne unike melkedrikken, som faktisk kalles den hundreårige drikken. Det er selvfølgelig mange grunner til dette, og vi vil nevne de 8 viktigste av dem, som også støttes av forskning.

Sunn kefir: det som gjør melkedrikken så gunstig for helsen vår?

Kefir sunn kefir probiotisk mat kefirkorn

Hva er kefir?

Kefir er en dyrket, gjæret melke drink som opprinnelig kommer fra fjellområdet som skiller Asia og Europa. Det ligner på yoghurt, men det er en drink med en syrlig, syrlig smak og lett “fizz”. Årsaken til dette er karbondioksid – sluttproduktet av gjæringsprosessen.

Varigheten av gjæringstiden påvirker smaken. Kefir er en god kilde til kalsium, rik på næringsstoffer og probiotiske bakterier.

Vet du hvorfor kefir er sunt?

Kefir sunn melkedrikk Kefir lag deg kefirkorn

Nedenfor er 8 helsemessige fordeler med kefir som gjør denne gjærede drikken så gunstig for helsen vår.

1. Kefir er en viktig kilde til næringsstoffer

Som nevnt tidligere er kefir en gjæret drink som tradisjonelt er laget av kumelk eller geitemelk. Den lages ved å tilsette kefirkorn (kefirkorn, kefirsopp eller fortsatt kalt tibetansk sopp) i melken. Dette er ikke frokostblandinger, men snarere kornlignende kolonier av gjær og melkesyrebakterier som ligner blomkålblomster.

Kefirkorn består av gjær og melkesyrebakterier

Kefir sunn melk drikker kefirkorn

Mikroorganismene i kefirkornene formerer seg over omtrent 24 timer, gjærer sukkeret i melken og gjør det til kefir. Kornene fjernes deretter fra væsken og kan brukes igjen.

Med andre ord, kefir er drikken, men kefirkorn er startkulturen. Melkesyrebakteriene i kornene gjør laktosen til melkesyre, så kefir smaker yoghurt, men har en tynnere konsistens.

Kefir er deilig, næringsrik og veldig sunn

Kefir sunn melke drink Lag melk kefir selv med kefirkorn

 Kefirkorn kan lagres tørket eller frosset

Kefir sunn melk kefir probiotisk mat kefirkorn

En porsjon med fettfattig kefir på 175 ml inneholder:

Protein: 4 gram

Kalsium: 10% av det daglige behovet

Fosfor: 15% av det daglige behovet

Vitamin B12: 12% av det daglige behovet

Riboflavin (B2): 10% av det daglige behovet

Magnesium: 3% av det daglige behovet

En rimelig mengde vitamin D.

I tillegg har kefir rundt 100 kalorier, 7-8 gram karbohydrater og 3-6 gram fett, avhengig av hvilken type melk som brukes. Kefir inneholder også et bredt utvalg av bioaktive forbindelser, inkludert organiske syrer og peptider, som øker helsemessige fordeler.

Ordet kefir kommer fra det tyrkiske ordet “keyif” og betyr “velvære”

Kefir sunn melk drikke melk kefir probiotisk mat kefirkorn

Meierifrie versjoner av kefir eller vannkefir kan lages med kokosnøttvann, kokosmelk eller andre søte væsker. Disse har imidlertid ikke den samme ernæringsprofilen som melkebasert kefir.

2. Kefir er et sterkere probiotikum enn yoghurt

Yoghurt er faktisk den mest kjente probiotiske maten i det vestlige kostholdet, men kefir er en mye sterkere probiotisk kilde. Mikroorganismer kjent som probiotika kan påvirke helsen på en rekke måter og kan hjelpe fordøyelsen betydelig.

Kefirkorn inneholder opptil 61 stammer av bakterier og gjær, noe som gjør dem til en veldig rik og mangfoldig probiotisk kilde, med variasjonen som kan variere. Andre gjærede melkeprodukter er laget av langt færre stammer og inneholder ikke gjær.

Kefir kan inneholde opptil 61 forskjellige mikroorganismer, noe som gjør den til en av de beste probiotiske matvarene

Kefir sunn melke drink Lag melk kefir selv Glass kefirkorn

3. Kefir har sterke antibakterielle egenskaper.

Enkelte probiotika i kefir sies å beskytte mot infeksjon. Dette inkluderer også den probiotiske Lactobacillus kefiri, som er unik for kefir.

Studier viser at dette probiotikaet kan hemme veksten av forskjellige skadelige bakterier, inkludert Salmonella, Helicobacter pylori og E. coli.

Kefiran, en type karbohydrat som finnes i kefir, har også antibakterielle egenskaper.

4. Kefir kan forbedre beinhelsen og redusere risikoen for osteoporose

Osteoporose er preget av nedbrytning av beinvev og er et stort problem i vestlige land. Å sikre tilstrekkelig kalsiuminntak er en av de mest effektive måtene å forbedre beinhelsen og bremse utviklingen av osteoporose.

På denne måten kan melkedrikken kefir komme langt, ettersom fullfett kefir ikke bare er en god kilde til kalsium, men også er rik på vitamin K2. Vitamin K2 spiller en sentral rolle i kalsiummetabolismen, og dette har vist seg å redusere risikoen for brudd med opptil 81%.

Melk kefir er en utmerket kilde til kalsium og gir store beinhelsemessige fordeler

Kefir sunn probiotisk mat kefirkorn kefirkorn

5. Kefir kan beskytte mot kreft

Kreft er en av de viktigste dødsårsakene over hele verden. Kreft oppstår når unormale celler vokser ut av kontroll i kroppen, for eksempel i en svulst.

Probiotika i fermenterte melkeprodukter sies å redusere tumorvekst ved å stimulere immunsystemet. Derfor er det mulig for kefir å bekjempe kreft.

6. Probiotika i kefir kan hjelpe med ulike fordøyelsesproblemer

Probiotiske matvarer som kefir kan bidra til å gjenopprette balansen mellom vennlige bakterier i tarmen. Det er derfor de er svært effektive i behandling av diaré.

I tillegg er det mange bevis som tyder på at probiotika og probiotiske matvarer kan lindre mange fordøyelsesproblemer. Disse inkluderer irritabel tarmsyndrom, sår og mange andre. På grunn av dette kan kefir komme godt med når du har fordøyelsesproblemer.

Probiotiske matvarer som kefir kan forbedre ulike fordøyelsessykdommer

Kefir sunn probiotisk mat kefirkorn

7. Kefir er lav i laktose

Vanlige meieriprodukter inneholder et naturlig sukker som kalles laktose. Imidlertid klarer mange mennesker, spesielt voksne, ikke å bryte ned laktose og fordøye den ordentlig. Denne tilstanden er kjent som laktoseintoleranse.

Melkesyrebakteriene i fermenterte melkeprodukter som kefir og yoghurt omdanner laktosen til melkesyre, så disse matvarene er lavere i laktose sammenlignet med melk.

De inneholder også enzymer som hjelper til med å bryte ned laktose ytterligere. Derfor tolereres kefir generelt godt av personer med laktoseintoleranse, i hvert fall sammenlignet med vanlig melk.

Imidlertid er det mulig å lage en 100% laktosefri kefir av kokosnøttvann, fruktjuice eller annen ikke-meieri-drikke.

Personer som er laktoseintolerante kan ofte drikke kefir fordi kefir er lav i laktose

Kefir sunn melk drikke melk kefir probiotisk mat kefir sopp

8. Kefir kan lindre allergi og astmasymptomer

Allergiske reaksjoner er forårsaket av inflammatoriske reaksjoner på visse matvarer eller stoffer. Personer med overfølsomt immunsystem er mer utsatt for allergi, noe som kan føre til tilstander som astma. Begrenset dyrebevis tyder på at inntak av kefir kan redusere allergiske reaksjoner.

Kefir kan undertrykke inflammatoriske reaksjoner forbundet med allergi og astma

Kefir sunn melk drikker probiotisk mat kefirkorn

Kefir er lett og enkelt å lage hjemme

Hvis du er usikker på kvaliteten på kjøpt kefir, er det en enkel måte å lage det hjemme.

I kombinasjon med frisk frukt gir kefir en sunn og deilig dessert eller frokost.

Kefirkorn / sopp er også tilgjengelig i noen supermarkeder tilgjengelig online.

Sunne frokostideer med kefir

Kefir sunn frokost probiotisk mat kefir sopp

Pynt kefir etter din egen smak og nyt den sunne frokostdrinken

Kefir sunn kefir melk drink til frokost probiotisk mat kefir korn

Ha 1-2 ss (14-28 gram) kefirkorn i et lite glass. Jo flere kefirkorn du bruker, desto raskere blir kefiren dyrket.

Tilsett ca 2 kopper (500 ml) melk, helst organisk eller til og med rå. Melken fra kyr som er matet med gress, er den sunneste. La det være ca 2,5 cm ledig plass på toppen av glasset. Du kan legge til litt fettkrem hvis du foretrekker tykkere kefir.

Legg deretter på lokket og la kefiren sitte i romtemperatur i 12-36 timer. Det er alt du trenger å gjøre.

Så snart kefiren begynner å se klumpete ut, er den klar. Etter at du har siktet væsken forsiktig, blir de originale kefirkornene igjen. Du kan nå legge kornene i et nytt glass med litt melk, og prosessen starter på nytt.

Den hjemmelagde kefiren er deilig, næringsrik og veldig sunn.

Lag kefir selv – se videoopplæringen nedenfor!

Kefir er en sunn, gjæret mat med en konsistens som kan sammenlignes med drikkebar yoghurt. Dette produktet er tradisjonelt laget av melk, men det er også mange andre alternativer, for eksempel vannkefir.

Vannkefir er også et sunt alternativ

Kefir sunt vann kefir probiotisk mat kefirkorn

Studier tyder på at kefir styrker immunsystemet, hjelper med fordøyelsesproblemer, forbedrer beinhelsen og kan til og med bekjempe kreft. Så ikke nøl med å lage den sunne melken til å drikke selv hjemme og nyte god generell helse!

Spis laktosefri sunn kefir laget av sajmelk

Kefir sunt vann kefir melk kefir probiotisk mat kefirkorn