Bare tanken på å gjespe kan få deg til å gjespe. Det er noe alle gjør. Og ikke bare gjesper vi mennesker, men dyr også. Du bør ikke prøve å undertrykke det, for hvis du gjesper betyr det at kroppen din trenger det. Det er en av de mest smittsomme, ukontrollerbare handlingene som menneskekroppen gjør. Men hvorfor gjesper du??

Hvorfor gjesper du? Er det en vitenskapelig forklaring?

Hvorfor gjesper du vitenskapelige årsaker

Ikke bare gjesp folk

Hvorfor gjesper du gjespende katt

Hvorfor gjesper du?

Det er mange teorier om hvorfor folk gjesper. En populær teori er at gjesping hjelper kroppen å forsyne den med litt mer oksygen. Men det er ikke den eneste vitenskapelige forklaringen på hvorfor man gjesper.

Et gjesp er en ufrivillig refleks der munnen åpnes bredt og lungene tar opp mye luft. Luften pustes deretter sakte ut. I løpet av denne tiden strekker trommehinnene seg og øynene kan lukke tett og få dem til å vanne.

Gespe betraktes som et tegn på kjedsomhet eller søvnighet

Hvorfor gjesper du en kvinne når du gjesper

Det trenger ikke å være en tanke eller en bestemt handling for å provosere et gjesp. Prosessen er lik for alle. Gape oppstår vanligvis enten før eller etter søvn, så det blir vanligvis sett på som et tegn på tretthet. Gape er også vanlig blant folk som gjør kjedelige eller slitsomme ting.

Gape har også et sosialt aspekt. Gesping ser ut til å være smittsom hos mennesker og noen dyr, og denne smittsomheten er godt dokumentert, men dårlig forstått.

Gape er en naturlig refleks

Hvorfor gjesper du baby stikkende

Grunnleggende fakta om gjesping:

  • Vanligvis er gjesp en reaksjon på tretthet eller mangel på stimulering.
  • Babyer kan gjespe, selv i livmoren.
  • Å gjespe er smittsomt som en del av en persons naturlige empatiske respons.

Kroppen forbereder seg på søvn

Hvorfor gjesper du når du sovner?

Hvorfor gjesper du? – mulige årsaker

Å gjespes blir ofte sett på som et tegn på søvnighet eller kjedsomhet, selv om dette ikke alltid er tilfelle. Det er fremdeles ingen endelig vitenskapelig forklaring på hvorfor man gjesper. Mange foreslåtte teorier har dukket opp og utforsket, og de gir noen mulige årsaker.

  • Før du legger deg: Gjesping kan tas som et tegn på at kroppen forbereder seg på søvn.
  • Når du kjeder deg: Å gjespe mens du gjør en kjedelig oppgave kan være et tegn på at hjernen overgår fra en høy til en lavere tilstand av våkenhet.
  • Etter trening eller trening: Gjesping etter intens trening kan være et tegn på overgangen fra høy energi til lav energi i hjernen.

Følelser av tretthet, kjedsomhet og stress er mer sannsynlig å få folk til å gjespe

Hvorfor gjesper du morgenkaffe Sliten kjedsomhet

En respiratorisk funksjon

Gape kan være en funksjon av å puste. Det er mer sannsynlig at det gjes når blodet trenger oksygen. Et gjesp forårsaker stor lufttilførsel og raskere hjerterytme. Så en gjesp kan ganske enkelt tjene til å fjerne giftstoffer fra blodet og tillate en ny tilførsel av oksygen.

For å kjøle hjernen

Gjesping kan kjøle hjernen. Et gjespe får kjeven til å ekspandere og øke blodstrømmen til ansikt og hals. Når temperaturen i hjernen kommer for langt over normen, kan pusteluft bidra til å kjøle den ned.

Som kommunikasjonsmiddel

Noen forskere mener at grunnen til at mennesker gjesper har mer å gjøre med evolusjon. Før mennesket klarte å kommunisere med stemmen, kan han ha brukt gjesp for å formidle et budskap.

Å gjespe er definitivt smittsomt

Hvorfor du gjesper Å gjespe er smittsomt

Gjesp dyrene også?

Mennesker og sjimpanser er ikke de eneste dyrene som gjesper. Alle virveldyr gjesper, fra fisk og fugler til ulv og hester. Imidlertid er det bare to dyrearter i tillegg til mennesker som gjesper smittsomt. Dette er sjimpansene og familien av ulv og hunder.

Den fulle årsaken til den smittsomme gjespingen er imidlertid ikke kjent.

Hos hunder er gjesping også smittsom

Hvorfor gjesper du grunner til at hunden smitter

Kan du gjespe for mye??

Gjesping er vanligvis ufarlig, men det er mulig å gjespe for mye. Overdreven gjesping kan skyldes en rekke forskjellige lidelser som krever legehjelp.

Hvordan kan du slutte å gjespe?

Prøv å puste dypt

Hvis du føler at du gjesper for mye, kan du prøve å trekke pusten dypt gjennom nesen. Kroppen din trenger kanskje mer oksygen.

Bevege seg

Å bryte opp en rutine kan også bidra til å stimulere hjernen din. Følelser av tretthet, kjedsomhet og stress er mer sannsynlig at folk får gjespe.

Avkjøl

Du kan også prøve å gå en tur utendørs eller gå inn i et rom med lav temperatur.

Kjedsomhet på arbeidsplassen?

Hvorfor gjesper du kjedsomhet Kontor

Det er mange teorier som svarer på spørsmålet “Hvorfor gjesper du?” Nyere studier og forskning finner ut at dette er hvordan kroppen regulerer hjernetemperaturen. Det kan også bety å gjespe selv når du føler deg sliten eller lei.

Katter kan også føle seg lei?

Hvorfor gjesper katter når de gjesper?