Hva betyr sunt kosthold for deg, og hvor ofte kan du lage sunne måltider for deg selv og dine nærmeste? Er det sunt nok hvis vi bare handler på ukemarkedet og i helsekostbutikker? Vårt bærekraftige forbruk støtter den regionale økonomien, noe som er veldig prisverdig. Men hvordan tilbereder vi vår økologiske mat, og hvor mange av oss vet at for eksempel nøtter skal dynkes før de spises? Vi bruker ofte mye penger på god mat, men vet knapt hvordan vi kan få mest mulig ut av maten.

Bevisst ernæring sier at du bør suge nøttene før du spiser dem

soaking nuts sunt å spise aktivert mat

Generelt kan alle nøtter sies å være sunne. Det er bare nødvendig å vite i hvilke mengder og i hvilken form nøttene er gode for vår helse og generelle velvære. Det er så mye god energi i de små kjernene, og den ønsker å bli implementert riktig. Nå vil vi fortsette og fortelle deg hvordan du kan suge de kjente og ukjente kjernene og nøttene og hvorfor dette er en viktig handling.

Dra nytte av denne supermat og lær hvordan du best spiser nøttene

suge nøtter gresskar kjerner

 Soaking nuts – hvorfor er det så viktig?

Vi vet alle hvor sunne rå nøtter er. De fyller deg opp og inneholder “godt fett”, som vi strever etter hver dag når vi velger kostholdet vårt. Men hvor mange av oss har gjennomvåt nøtter før vi spiste dem? Mange korn eller belgfrukter er gjennomvåt av forståelige årsaker før de tilberedes. Dette hjelper fordøyelsen og øker gleden av å spise. Men hva med de rå nøttene og hvorfor skal de ligge i vannet en stund, selv om du ikke lager noen ordentlige retter med dem?

Aktiver kjernen og ta den gode og sunne belastningen

Bløtlegg nøtter for å aktivere mandler sunt

I tillegg til sunne stoffer inneholder nøtter, kjerner, belgfrukter og frokostblandinger også mange giftige stoffer. Giftstoffene beskytter kjernen mot skadedyr og øker sjansene for overlevelse av den respektive planten. Det som hjelper nøttene er skadelig for kroppen vår. Dette er en av hovedgrunnene til at du bør suge nøttene i rent vann før du bruker dem. Bare å vaske dem ut er ikke nok til å forberede nøtter til riktig forbruk. I tillegg skiller nøttene seg fra hverandre, ikke bare i smak, men også i bløtleggingstider.

Bløtlagte og tørkede nøtter er mye lettere for fordøyelsen og smaker enda sprøere 

suge nøtter mandler sunt 0

Hvordan suger du nøtter skikkelig??

Flere og flere oppdager det som er godt med rå mat. Noen bytter spisevaner helt til et vegansk kosthold. Jakten på noe sunt har lenge sluttet å være en trend, men en livsstil som i mellomtiden er blitt normal. Det er nettopp derfor det er desto viktigere å vite hvordan vi kan få det beste for kroppen vår gjennom maten vår.

I tillegg til nøtter kan du suge korn, belgfrukter og frø

Bløtlegg nøtter valnøtt kikerter

En klype salt av høy kvalitet og litt eddik i vannet gjør nøttene enda jevnere 

Soaking nuts fordeler 0

Uansett om du vil spise nøttene rå eller tilberede deilige desserter med dem, bør du suge nøttene i vannet noen timer før inntak. Bortsett fra at det frigjøres giftstoffer i mutteren og skylles ut av vannet, skjer det noe annet under soaking som burde være av stor interesse for oss. Når den kommer i kontakt med vann, begynner kjernen å leve ordentlig. Det sies til og med at nøtter eller kjerner er “aktivert”.

Chia-, kvede- og linfrøene sies å “skille ut slim” når de legges i bløt

Soaking nuts nuts nuts0

Nøttene blir først vasket og først deretter dynket i rent vann

Bløtlegg nøtter Bløtlegg valnøtter 0

Bløtlegg nøttene – la oss gå!

Planlegg gjennomsnittlig en halv dag på forhånd hvis du har noe spesifikt å gjøre med nøtter. Ta ønsket mengde nøtter og bruk et stort glass eller keramisk kar til å suge. Skyll nøttene godt under rennende vann! Ha nøttene i beholderen og fyll den med rent vann. For enda bedre resultater kan du tilsette en klype salt av høy kvalitet og litt eplecidereddik i vannet. Etter at bløtleggingstiden er utløpt, vask nøttene flere ganger og nyt deretter.

Planlegg å spise nøtter ca 1 dag i forveien

Bløtlegg nøtter valnøtt solsikkefrø

Mye mer mineraler for kroppen vår

Hvis du suger nøttene før du bruker dem, får du mye mer av deres sunne egenskaper. Viktige mineraler som magnesium, jern, kalsium eller sink kan nå absorberes av kroppen. Hvis du ikke sukker og spiser nøttene, skjer følgende: Fytinsyren (som er bra for nøttene, men dårlig for oss) beskytter kjernen, men forhindrer at de ovennevnte mineralene absorberes og de skilles ut av kroppen ubrukt.

Bløtlegg ønsket mengde nøtter og la dem ligge i vannet så lenge det er angitt 

Bløtlegg nøtter i et glass

Bløtleggingstid for de forskjellige typer nøtter

Jo oftere du spiser nøtter, jo mer forsiktig bør du forberede dem til forbruk. Hvis du bare liker nøtter sporadisk, kan du trygt neglisjere bløtlegging. “Dosen alene betyr at en ting ikke er gift”

Nøtter og kjerner har forskjellig hardhet og trenger forskjellige bløtleggingstider. For eksempel tar madelnel eller hasselnøtter lengre tid å trekke enn cashewnøtter eller valnøtter.

Etter bløtleggingstiden, la nøttene lufttørke

bløtlegging nøtter sunn mat tørking

For eksotiske søtsaker kan du suge alle nøtter og tørket frukt sammen 

suge nøtter tørket

For en bedre oversikt, lister vi kort opp de forskjellige nøtter og kjerner og deres tilsvarende bløtleggingstider nedenfor:

Mandler 8-12 timer

Hasselnøtter 6-8 timer

Valnøtter 6-8 timer

Pekannøtter 6-8 timer

Macadamianøtter 8-12 timer

Cashewnøtter 4-6 timer

Pistasjenøtter 8 timer

Gresskarfrø 6-8 timer

Solsikkefrø 2-6 timer

linfrø 8-12 timer

chiafrø 8-12 timer

sesam 4-6 timer

Huden på mandlene kan skrelles av for en mildere smak 

soaking nuts sunn mat mandler0

Bløtlagte valnøtter kan bearbeides til orientalske delikatesser 

suge nøtter valnøtt

Det er bedre å holde seg til angitte tider. Hvis du lar kjernene og nøttene stå i vannet litt lenger, kan det være at noen av dem allerede spirer og mer sannsynlig blir spist som spirer.

For lange bløtleggingstider fører til spiring og deretter kan du tilberede en deilig salat med spirer 

Bløtlegg nøtter spirer0

Skyll alle korn og frø grundig og suge dem om mulig 

soaking nuts sunt å spise hirse0

Neste gang lærer du hvordan du tilbereder vegansk nøttemelk og smør og hvilke verdifulle næringsverdier som kan absorberes av kroppen vår.

Frem til da, alt godt og vi sees snart!

Du kan lage deilig melk av nøtter og kjerner

Bløtlegg nøtter cashew

Du kan også lage mandelmelk selv og oppskriften kommer snart

suge nøtter mandelmelk

suge nøtter lag mendelmelk selv 0

Bløtlegg nøtter lag ditt eget nøttesmør 0