Planten, som fremdeles kalles hundrosen, er velkjent og utbredt i Europa, Vest -Asia og Nord -Afrika. Den vokser på kantene av hekkene og i skogen, men vi ser den ofte når vi kjører forbi landeveien. Planten blir opptil 3 m høy og er vintertett.

Frukten av hyben har blitt spist i tusenvis av år. Ulike syltetøy og syltetøy er laget av frukten, men du kan også nyte den verdifulle frukten som te, sirup, eddik eller vin.

De fullt modne fruktene av hunderosen høstes på sensommeren og høsten

Hyben lukker seg

Når de er tørket, er de ikke bare en vakker dekorasjon, men lager også en god te

Rose hip bush kurv

Massen har et veldig høyt vitamin C -innhold

Rose hip kurv

Hyben er uten tvil en svært utbredt og populær medisinsk plante som gjentatte ganger beviser sine helseegenskaper. Det høye vitamin C -innholdet og den behagelige sure smaken gjør hyben til et populært kosttilskudd. Det er ingen tilfeldighet at den lille, røde frukten bærer navnet “Queen of Medicinal Plants”.

Oftest får vi hyben i en bearbeidet eller tørket tilstand. De verdifulle stoffene går ikke tapt til tross for oppvarming. Kroppene våre får i seg rikelig med kalsium, fosfor og jern fra å drikke rose hip tea. Denne te styrker kroppens motstand og forhindrer forkjølelse og rennende nese.

Behandlingen av frukten er litt kjedelig, men det er verdt det 

Hybenfat fullt

Anlegget overlever om vinteren 

Tørkede hyller

Den tørkede frukten lager en sunn og aromatisk te

Rose hip te glass

Rose hip te

Du kan finne rose hip te i apoteket eller på apoteket. Te er rik på vitamin C og veldig surt. Drikk den med honning av to grunner: 1) te smaker bedre hvis den er søtet og 2) honningen gjør teens surhet litt mildere. Dette er for eksempel mer behagelig for personer med sensitiv mage. Te er foreskrevet for alvorlig diaré. Men hvis du overdoser, kan du oppnå motsatt effekt.

Fruktmassen lager litt sure geléer og juicer

Rose hofter jellee

Hyben øker immunsystemet

Nype i hånden

Hyben syltetøy smaker godt

Hyben deilig syltetøy

Du kan lage en spesiell type eddik fra fruktene du har plukket selv

Rose hip shell

Hyben syltetøy

Hyben syltetøy smaker fantastisk, og hvis du er ny på det, anbefaler vi det veldig varmt. Bedre å velge merkene som er tilgjengelige i helsekostbutikker.

Med terte, syrlig fruktkjøtt fra hyben, kan du også lage chutney, fyll, pålegg eller fruktige sauser til vilt eller fjærfe.

Ikke veldig kjent, men veldig aromatisk og høstlig er hyllenvinen

Hyben vin

Høst alltid litt når du ser hyben

Hybenbuske

og tørk dem for vinteren

Tørking av hyller

Fruktmassen produserer førsteklasses, vitaminrik juice.

Kjernene til hyben er også veldig verdifulle

Hyben kuttet

Hybenolje

Du kan også finne nype frøolje under navnet villroseolje. Dens oppstrammende og foryngende egenskaper gjør det til et foretrukket produkt innen kosmetikk.

Fra disse blir frøoljen hentet, noe som senker aldringsprosessene spesielt godt og strammer huden

Hyben kuttet