Ikigai. Du har sikkert hørt det ordet nå. Eller kanskje du også er kjent med firesirkelsdiagrammet. Unødvendig å si at det er et hett tema i dag.

Ikigai – å leve hundre år gammel, sunn og glad

Ikigai bok Japansk konseptlivsfilosofi

Men hva betyr egentlig Ikigai? Det er imidlertid mye informasjon om det, da det japanske konseptet også er utbredt i den vestlige verden. Men hvis du bare støter på det japanske uttrykket nå, vil vi gjerne forklare det i detalj. Så les videre for å finne ut hva det japanske ordet ikigai står for?

Den riktige uttalen av det japanske ordet er I-ki-gai

Ikigai Book Japansk livsfilosofi Livsglede

Før vi går for dypt inn i japansk filosofi, la oss starte med riktig uttale av det japanske ordet. Det uttales nøyaktig slik det er skrevet: I-ki-gai.

Livet er verdifullt! Finn din egen grunn til dette!

Ikigai tysk bok Japansk livsfilosofi

Hva er Ikigai?

Det er noen steder i verden hvor folk i gjennomsnitt lever lenger. Forfatteren Dan Buettner forsket på disse regionene og kalte dem “blå soner”. Dette inkluderer Japan, og spesielt øya Okinawa.

Ikigai spiller en viktig rolle i helsen og vitaliteten til innbyggerne i Okinawa. I tillegg til spisevaner og bomiljø, er denne japanske livsfilosofien i fokus for et sunt liv. Fordi denne filosofien gjør det mulig å se på fremtiden selv i vanskelige tider.

Nyt livet i henhold til den japanske kunsten å leve

Ikigai tysk japansk livsfilosofi

I-ki-gai er et japansk begrep som betyr noe sånt som “grunn til å stå opp om morgenen”. På fransk kalles det “raison d’être”. Det er en kombinasjon av ordene “iki”, som betyr liv, og ordet “kai” (uttales som gai), som representerer verdi, effekt, resultat eller fordel.

Finn din indre ro?

Ikigai test japansk livsfilosofi

I følge japansk filosofi har alle en ikigai. Din Ikigai er der lidenskapen, misjonen, kallet og karrieren din krysser hverandre. Dette illustreres best av de overlappende sirklene på et Venn -diagram.

Hvor overlapper de fire sirklene?

Ikigai Venn -diagram over japansk filosofi

De fire sirklene representerer:

  • hva du elsker
  • hva verden trenger
  • hva du får betalt for
  • hva du er god til

Du finner Ikigai der de fire sirklene overlapper hverandre.

Så det japanske konseptet er representert med et Venn -diagram

Ikigai Venn -diagram over japansk livsfilosofi

Du kan ikke praktisere den japanske kunsten å leve før du vet hva ikigai egentlig er for deg. For mange mennesker krever dette først et intensivt søk etter selvet. Men når du tar dine første skritt inn i den japanske livsmodellen, starter du med å lage et Venn -diagram.

Det handler om, å finne sin egen hensikt med livet og å ha noe i livet som er verdt å stå opp for

Ikigai bok Japansk livsfilosofi inspirasjon

Fordelene med en ikigai virker klare. Det gir deg en grunn til å stå opp om morgenen. Du elsker arbeidet ditt, liker hverdagen din og har en klar mening med livet. I kombinasjon med et sunt kosthold og et vakkert bomiljø er dette en viktig komponent for et sunt og langt liv.

I en verden i rask endring leter flere og flere mennesker etter en måte å kombinere lidenskap og talenter for å bidra til samfunnet. Dette er i utgangspunktet akkurat det Ikigai er.

Søker lykken …

Ikigai -begrepet tysk japansk livsfilosofi

Alt tatt i betraktning

Den japanske kunsten å leve handler om å ha (finne) et mål i livet, en grunn til å komme seg ut av sengen om morgenen. Ikigai -en din er hvor en rekke ting kommer sammen, nemlig hva du elsker, hva du er god til, hva verden trenger og hva du kan få betalt for. Det er punktet der lidenskapen, misjonen, håndverket og kallet krysser hverandre.

Hva tror du? Har du funnet din Ikigai ennå? Eller ser du fremdeles?

En Ikigai -bok kan ytterligere hjelpe deg med å finne deg selv og leve lykkelig

Ikigai bok japansk livsfilosofi