Intermitterende faste er ikke bare en ny ernæringstrend, det har mange helsemessige fordeler og bidrar også til å redusere kroppsvekten på lang sikt. Det er et nytt konsept som lar deg innlemme faste i ditt daglige liv. Lang, kvalmende faste og usunne dietter er unødvendige. Ernæringsfysiologer er enige om at kroniske sykdommer som MS, demens, revmatisme, diabetes etc. kan til og med forebygges og sverges ved god forebygging gjennom periodisk faste. Denne typen faste lindrer også symptomer og fremfor alt smerter ved eksisterende sykdommer ved å ha en antiinflammatorisk effekt.

Intermitterende faste – stol på naturens helbredende kraft!

periodisk faste og sunt kosthold

Hvordan fungerer intermittent faste egentlig??

Intermitterende faste kalles også intermittent fasting, og som navnet antyder betyr det avbrutt faste. Det er akkurat det, fordi du ikke faster i mange påfølgende dager, men med intervaller. I motsetning til konvensjonelle dietter og faste kurer, er periodisk faste ikke stressende og radikal for kroppen i det hele tatt, men heller skånsom og mye mer naturlig.

Dette fungerer for effektiv celle -rensing og bringer stoffskiftet opp i fart. I intervallene det fastes, blir avfallsprodukter som skapes av de metabolske prosessene, kastet av organismen selv på en helt naturlig måte, nemlig inne i cellene. Man snakker også om autofagi eller autofagocytose. 

En positiv bivirkning av periodisk faste er selvfølgelig et bærekraftig vekttap. Fordi med faste generelt, får kroppen tilgang til fettreservene og blir renset og avgiftet samtidig. Og det blir enda bedre: den fryktede jojo-effekten blir ikke realisert!

Gå ned i vekt sunt og bærekraftig

periodisk faste for vekttap

I sin nylig utgitte bok: “Intermittent Fasting: For a Long Life – Slim and Healthy”, forklarer Frau Dr. med. Petra Bracht alt om denne typen faste og gir deg verdifulle tips og oppskrifter.

Hvilke typer faste perioder er det??

Den mest praktiserte varianten er den såkalte 16: 8 intervallfasten. Det betyr: du faster innen 16 timer, og du kan spise i 8 timer hver dag i fasteperioden. Du kan til og med beholde denne spiserytmen gjennom livet hvis du ønsker det. Denne varianten av periodisk faste kan enkelt gjøres med en tidlig middag og sen frokost eller selv om du dropper. Et måltid kan alltid utelates og bare spises to ganger i løpet av de åtte timene.

Intermittent faste 16: 8

måltidsplan for periodisk faste

Dette er annerledes med periodisk faste 5: 2. Her spiser folk normalt 5 dager i uken og faster på to påfølgende dager. Dette prinsippet minner noe om Ekadashi -dagene fra yogatradisjonen, der man faster to dager i måneden, nemlig den ellevte dagen avhengig av ny og fullmåne.

En tredje versjon av periodisk faste kalles alternativ fasting. Du faster i en dag og deretter spiser du en dag – vekselvis.

Bortsett fra den valgte varianten, bør man huske på at spising generelt reduseres i løpet av fasten. Eksperter anbefaler for eksempel å konsumere bare 500-600 kalorier hver av de to dagene med 5: 2 periodisk faste, helst i flytende form.

Lett grønnsaksbuljong eller naturlig yoghurt med matcha anbefales på det sterkeste

Intermittent fastende kremsuppe med matcha

Hvilken sport og drikke er bra for periodisk faste?

Intermitterende faste går hånd i hånd med trening. For å maksimere de faste effektene av faste på kroppen, trene så mye som mulig og få frisk luft. På denne måten bygger du ikke bare muskler, men gir også organismen rikelig med oksygen. Både kontinuerlig sport og styrkeøvelser er ideelle for periodisk faste. Det er veldig viktig at du tar med mange strekkøvelser i ditt eget treningsprogram. På denne måten frigjøres enda flere myokiner fra musklene som oppstår under bevegelse og sammentrekning. Ifølge de siste studiene har disse hormonlignende budbringerstoffene en sterk antiinflammatorisk effekt.

Som en strekk er enkle yogaøvelser noen av de beste rundt

periodisk faste og yoga

Viktige tips og typiske feil ved periodisk faste

For å tåle sult og forhindre lumsk spising, bør du drikke mye grønn te i løpet av fasten. Te skal alltid være av god kvalitet og tilberedes i henhold til de nøyaktige instruksjonene på pakken. Matcha -te er selvfølgelig også mulig og er til og med foretrukket av mange. Begge drikkene er veldig sunne og undertrykker samtidig appetitten.

I prinsippet gjelder følgende: Du bør bare drikke drikke uten kalorier, for eksempel vann med sitron, usøtet urtete og ferskpresset grønnsaksjuice.

Hvis du ikke vil gi opp kaffen, bør du drikke den ren, uten sukker, eller topp den med en teskje kokosolje. Kaffen smaker ikke bare bedre, den har også en enda sterkere, fettforbrenningseffekt. 

Spis grønn te av god kvalitet oftere

Intermittent fastende sunn drikke grønn te

Det er viktig å drikke mye vann om dagen

periodisk fastende ernæringsmessig trend

Veldig viktig: Snacks mellom måltidene er et tabu når det gjelder periodisk faste! Dette gir bukspyttkjertelen en sjanse til å komme seg. Maten i seg selv bør alltid gjøres sakte og bevisst. Lengre tygging og konsentrasjon er nødvendig.

Et godt triks her: Legg bestikket ned mens du tygger, og ta det bare opp når du tar neste bit.

Typiske feil: Dessverre, etter periodisk faste, strammer noen seg tilbake til usunne ting og ødelegger alt på denne måten. Andre beveger seg for lite og lar ikke kroppen bygge muskler. Og atter andre begrenser seg generelt i hverdagen og bruker periodisk faste som en antatt unnskyldning for mangel på lyst og energi til å gjøre noe.

Rå mat er helt klart en del av et sunt kosthold

bringebærmüsli periodisk faste

Favorittdelikatesser fra tid til annen er absolutt ingen tabu under spisefasen

muslingesuppe brød intermitterende faste

Konklusjon:

Vi er alle programmerte til å faste fra starten. Vi har nettopp glemt det over tid og må nå huske det igjen. Den enkleste og mest naturlige måten å gjøre dette på er med periodisk faste. Dette gir organismen vår verdifulle matpauser og hjelper den med å komme i reparasjonsmodus og fullt ut utnytte naturens helbredende krefter. Denne typen faste er veldig enkel å utføre og har varige helsemessige fordeler for alle. Ny styrke og et langt liv gjennom nye spisevaner!

Velg intermitterende faste!

Intermitterende faste spiser sunt

Velg den beste typen faste for deg …

intermittent fastende sunn mat

Spis sakte og bevisst … sunn salat for periodisk faste

… ja, selv på jobb

sunt å spise periodisk faste

Lett mat, ferskpresset juice og urtete passer best

sunn frokost med periodisk faste   periodisk faste avokadoegg

Og ja, periodisk faste er også mye moro med venner!

intermittent fastende brunsj sunt