Kardemomme er et eksotisk krydder som opprinnelig kommer fra sørvestlige India. Den tilhører familien Zingiberaceae og er derfor nært knyttet til ingefær. I tillegg er det to varianter av det – Elettaria, eller grønn kardemomme, og Amomum, som inkluderer svart, hvitt og rødt kardemomme. Begge underartene er hovedsakelig tilgjengelige på markedet i form av tørkede belger fylt med gyllenbrune til svarte frø. Kardemomme regnes som dronningen av krydder og er det tredje dyreste krydderet i verden etter safran og vanilje. Den har blitt brukt i mange århundrer i tradisjonell Ayurveda (gammel indisk medisin), så vel som i Unani og kinesisk medisin. I dag har mange av helsemessige fordeler blitt bevist av moderne vitenskap. I de neste linjene vil du bli bedre kjent med kardemomme og lære interessante fakta om det. Vi vil også vise deg hvordan du kan tilberede tradisjonell kardemomme selv hjemme.

I India er te mye mer enn en deilig og aromatisk drink, det er en del av tradisjon og kultur

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India krydderte med melk

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India grønne belger sunt, aromatisk vakkert

Det som gjør kardemomme virkelig så verdifullt?

Kardemomme er tilgjengelig på markedet i en rekke forskjellige former – hele tørkede belger, pulver, eterisk olje eller kosttilskudd. Elettaria kardemomme er spesielt verdifull og har en pikant sitrus smak som kan være søt og krydret på samme tid. Amomum-kardemomme har derimot en nesten røykfylt, mentolaktig smak.

Både frøene og poden som inneholder dem har en rik aroma og brukes ofte i smakfulle og krydrede retter, for eksempel litt karri, men også i noen desserter som iskrem og i aromatiske drikker som te, kakao og kaffe. På grunn av sin intense smak og høye pris, er det best å bruke kardemomme sparsomt i oppskrifter.

Kardemomme brukes ikke bare i kulinarisk kunst, men også i medisin og kosmetikk. Dette eksotiske krydderet er rikt på mineraler som jern, magnesium, selen, sink, kobber og mangan. Andre næringsstoffer inkluderer kalsium, kalium, B -vitaminer pyridoksin, vitamin C og A, eukalyptol, kamfer, limonen, alfa -pinen, beta -pinen og myrcen.

Bruk kardemomme ofte på kjøkkenet?

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India røde og grønne kardemommebøtter

Kardemomme planter når en høyde på 2-3 meter og danner små grønne kapselfrukter

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India kardemomme plante India

Helsemessige fordeler ved vanlig forbruk av kardemomme

Det mange ikke skjønner, er at kardemomme, i tillegg til å være et praktisk krydder med mange deilige bruksområder, også har mange helsemessige fordeler. Her er en liste over noen av de vitenskapelig bevist helsemessige fordelene ved vanlig kardemommeforbruk:

  • Det aromatiske krydderet har kraftige anti-infeksjon egenskaper. Kardemomme kan raskt nøytralisere farlige mikrober som forårsaker matforgiftning. Studier har også vist at kardemomme har potensial til å bli et alternativ til mange antibiotika.
  • Kardemommeekstrakt kan senke blodtrykket og regulere kolesterolnivået, noe som på sikt kan gi beskyttelse mot mange hjertesykdommer.
  • Kardemomme te har kraftige antioksidanter og antiinflammatoriske egenskaper som bidrar til å bygge et sunt immunsystem.
  • Kardemomme har karminative og gastriske egenskaper, så det kan brukes som et effektivt middel for mange fordøyelsesproblemer.

Ved å hjelpe fordøyelsen, hjelper kardemomme også deg med å kaste kilo raskere

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India yogatilskudd indisk tradisjon

Med en slik krydderball kan du senere fjerne belgene lettere

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India te -ideer krydder

  • Laboratorieforskning har vist at kardemomme hjelper til med å regulere glukose og insulinnivåer ved å blokkere fordøyelsesenzymer.
  • I antikken tygget folk de tørkede belgene for å behandle ulike orale problemer som dårlig ånde, gingivitt, etc. Moderne forskning har nå bekreftet tilstedeværelsen av antimikrobielle egenskaper i kardemomme som bidrar til å bekjempe vanlige tannproblemer. Den essensielle oljen er nå en populær ingrediens i munnvann, tannkrem og tyggegummi.
  • Kardemomme antas å ha beroligende og antidepressive egenskaper. Den essensielle oljen er mye brukt i aromaterapi for å redusere stress og lindre PTSD -symptomer. Inhalering av kardemomme eterisk olje øker også blodstrømmen og oksygenopptaket.
  • Kardemomme er et godt middel mot forkjølelse eller influensa i halsen og kan til og med lindre kvalme.

Amomum kardemomme er lett gjenkjennelig på grunn av sin størrelse og farge

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India kardemommebøtter røde og grønne forskjeller

Tradisjonell oppskrift på kardemomme

Å lage kardemomme er raskt og enkelt. Selv om den ikke inneholder koffein, kan den nytes daglig som et alternativ til kaffe. Den unike smaken av kardemomme kan også kombineres fantastisk med andre krydder som ingefær, kanel, nellik, svart pepper og svart te. Tradisjonelt tilsettes litt helmelk i kardemomme te på slutten. For å brygge en kopp kardemomme selv trenger du bare følgende ingredienser:

  • 3-6 kardemommebøtter
  • 250 ml vann

Kok først vannet på komfyren. Mos belgene til et grovt pulver for å frigjøre eteriske oljer og aktive komponenter. Tilsett dem deretter umiddelbart i vannet og slå på ovnen på den laveste innstillingen. La det trekke i 5 til 10 minutter, og sil deretter av de knuste belgene. Din duftende kardemomme -te er allerede klar!

Pulverisert kardemomme mister raskt smak og aroma

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India kardemommebøtter sunt og aromatisk

Bedre å kjøpe skott og male dem med en mørtel

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India kanel- og ingefærte med melk

Som med alle større endringer i det daglige kostholdet ditt, kan vanlig kardemommeforbruk ha kortsiktige bivirkninger. Kardemomme kan også samhandle med visse medisiner, inkludert noen antidepressiva, kolesterolsenkende legemidler og mer. Det er derfor tilrådelig å konsultere legen din.

Kardemomme - Hvor sunt er det eksotiske krydderet fra India krydderte eksotisk