krydderliste pepper pepper

Kjøpe krydder – Den vanlige krydderlisten for alle husholdninger

Variert hjemmelaget mat er nøkkelen til bedre helse, ifølge ernæringseksperter. Men hvordan klarer du å tenke ut forskjellige retter basert på smak og ingredienser og tilberede dem igjen og igjen? Det er mer og mer vanskelig i den stressende hverdagen.

Kjøp krydder – hvitløk gir retten en særegen smak

kjøpe krydder hvitløk sunne egenskaper bokser

De beste hjelperne i denne forbindelse inkluderer kulinariske urter og aromatiske planter. Du kan raskt gjøre en enkel, sunn matrett til noe helt spesielt og unne sansene dine. To klyper av et spesielt eller ikke prøvd krydder gjør underverker.

salt

Ja, hva er et kjøkken uten salt? I små mengder er dette krydderet også veldig viktig for helsen vår. Ofte trenger vi egentlig ikke noe annet for å gjøre en rett velsmakende. Du vet sikkert at det er best å bruke forskjellige typer salt i veksling, ikke sant? På denne måten gir du deg selv ulike næringsstoffer og oppnår alltid en litt annen smak når du lager mat.

Kjøp krydder – maten smaker bare ikke godt uten salt!

krydder som handler saltbokser sunt

Svart pepper

Svarte pepparkorn kan legges til praktisk talt alle retter. Du bør ikke ta dette for gitt. I middelalderen var svart pepper et av de dyreste produktene som er tilgjengelig. Det er enda en grunn til å legge dette til din egen krydderliste.

Svart pepper

krydderliste svart pepper matlaging

Svarte pepparkorn er hentet fra Piper nigrum -planten. Disse må gjæres, modnes og tørkes. Hvis du vil ha en spesielt rik smak, kan du kjøpe fullkorn og male dem rett før du spiser dem. Det er omtrent 15 kilokalorier i to spiseskjeer svart pepper. Den inneholder også 37% av den daglige dosen mangan.

Dryss pepper på steker for en klassisk supergod smak. Bland en smakfull dressing fra olivenolje, sitronsaft, havsalt og malt svart pepper.

rød pepper

Rød pepper er et veldig populært krydder. Det er malt og solgt på den måten. Bruk den i sausen til pasta eller på pizzaen. Rød pepper tilhører chilisausen og smaker fantastisk i kombinasjon med mye kjøtt- og grønnsaksretter. Rød pepper utvikler sin karakter under matlaging og annen varmebehandling. Temperaturen må imidlertid aldri være for høy. Ellers blir smaken for bitter.

rød pepper

krydderliste rød pepper matlaging

Chili souce for de som liker maten spicier

krydderliste rød pepper chili souce matlagingstips

Her er to tips til mat som smaker godt med rød pepper. Bare for å nevne noen – fylt paprika med blomkål og kylling eller kalkun tilberedt med rødvin og basilikum.

cinammon

Kanel er et super deilig krydder og det har mange fordeler, ikke bare for sansene, men også for helsen vår. Dette aromatiske krydderet trekkes ut av barken på kaneltreet. Den fjernes, tørkes og pakkes inn i ruller. Kanel finnes på markedet som kanelstang eller malt, som et pulver.

Kanel i pulverform

krydderliste kanel pulver matlaging

Kanelstang

krydderliste kanelstang næringsstoffer

Kanelstangene kan lagres lengre – i et år, for eksempel har kanelpulveret en mer intens smak. I denne formen mister den imidlertid eiendommene sine etter seks måneder. Det finnes alle slags kanel.

Ceylon -kanelen er mest verdsatt. Dette kalles fortsatt “ekte kanel”. Imidlertid er det mye debatt om hvorvidt cassia eller Ceylon kanel er sunnere. Noen eksperter advarer mot for høyt innhold av det skadelige stoffet kumarin i det første. Hvis du bruker kanel mye på kjøkkenet ditt, er det bedre å bruke Ceylon kanel og begrense deg til en suppeskje per dag.

Fremfor alt brukes kanel til å lage deilige bakverk. Men det er mange lam- og kyllingretter med kanel. I tillegg lukter glöggen fantastisk av kanel i juletiden.

Kanelkjeks

krydderliste kaneldeig ideer matlaging

spisskummen

Ikke glem spidskommen hvis du har Kjøp krydder. Dette bør også stå på listen over populære krydder. Det er et krydder med en veldig lang historie innen gastronomi og mat. Bruk fullkorn fremfor malt. Ideelt sett bør de være økologiske. Kumminfrø er en fantastisk kilde til jern, mangan, sink, kalsium, magnesium, fosfor og vitamin B1. To spiseskjeer inneholder 16 kalorier og 16% av den daglige mengden jern.

Kumminfrø

kjøpe krydder spidskommen korn helse matlaging

Malte spidskommen

Kjøp tips om matlaging av krydder

Kombinasjonen av spisskummen og svart pepper antas å være et afrodisiakum i noen østlige land. Uansett om denne blandingen fungerer eller ikke, er den et fantastisk smakstilskudd til grønnsaker, fisk og kylling. Spidskommen passer godt til de forskjellige typer bønner, linser og nesten alle typer kjøtt. Bruk malet spidskommen i lamretter, tilsett salt og svart pepper, så får du en deilig smak og aroma.

timian

Med sin så sterke aroma vil timian bidra til mange kulinariske suksesser. Det har vært kjent innen gastronomi og medisin i mange århundrer. Timian brukes fortsatt i aromaterapi. 2 ss har bare 5 kalorier, men du lager 10% av den daglige dosen vitamin C med det.

Timian blader

Kjøp krydder thyamin blader koker fersk

Velg fersk timian i stedet for å tørke den. Hvordan oppnå bedre smak. Timianbladene har en veldig fin grønn farge. Derfor pynter du mange retter med den. Oppbevar timian i poser i kjøleskapet.

Tørket timian

kjøpe krydder timian gjøre retter deilig

Vi kan bare anbefale å bruke denne urten til tilberedning av fisk, kylling, salatdressinger og supper. Fersk timian passer fantastisk til omeletter. Sørg for å prøve dette: puré spinat med egg og timian.

ingefær

Ingefær er et aromatisk og veldig sunt krydder. Det er også en kraftig antioksidant. Bruk hele røtter til matlaging. Det er best å hakke eller rive dem. Så de har også en behagelig smak og en god aroma. Ved å gjøre dette, gjør du helsen din en stor tjeneste. I tillegg til ingefærte og forskjellige juicer, bør du definitivt prøve denne retten: gresskar suppe med ingefær.

Ingefær er sunt og gjør maten deilig

kjøpe tips om krydder ingefær

Gresskar suppe med ingefær smaker godt

Kjøp ideer om oppskrifter av ingefær gresskar suppe

hvitløk

Hvitløk er også et must på listen over krydder du må ha. Syv tær inneholder 27 kalorier, 15% av den daglige dosen mangan, 13% vitamin B6, 7% vitamin C, 6% sink. Det er hvitløk i pulverform, men smaken av de ferske hvitløksfeddene er mye mer intens. Avhengig av situasjonen kan den ene eller den andre varianten være mer egnet. Det er best å ha hvitløken på et mørkt og kjølig sted.

Hvitløksfedd

kjøpe krydder hvitløk kjøpe krydderliste

Tilsett hvitløk i retten

kjøpe krydder hvitløk sunt helse å spise tips

Liker du kanelsnurrer?

Kjøp ideer om oppskrift på krydder kaneldeig

Bare se hvor mye salt du spiser

krydderliste salt gjør retter deilige