Du kan se dem fra april til juli nesten overalt på enger og åker, i veikanter og på lekeplasser … små, strålende fargesprut i solgult … de fantastisk blomstrende løvetannplantene. Uten urettferdig frynket av mange som ugress, har løvetannen faktisk mange positive effekter på menneskers helse. Denne verdifulle planten er allerede verdsatt av leger og naturopater i antikken, og kan med absolutt sikkerhet kalles en medisinsk urt. Ikke bare kan du bruke den til å tilberede en sunn løvetannste selv, men også mange andre retter og drikker som iste, detoxsalater, smoothies, juice, syltetøy og sirup. Du kan finne ut mer om effekten av løvetann og tre enkle teoppskrifter i de følgende linjene.

Drikk løvetannste spesielt i fastetiden

løvetann te effekt

Den fantastiske løvetann og dens effekter

I likhet med andre “ugress” – brennesle, hakket eldre, kylling og vill hvitløk, skårer løvetannen (Taraxacum officinale) med mange verdifulle ingredienser og positive egenskaper for den menneskelige organismen. Fremfor alt foretrekkes plantens blader og røtter for intern bruk med helbredende egenskaper, men de friske blomstene er også sunne og spiselige.

De er også flotte visuelle høydepunkter for påskekaken, detox -suppen eller i en sprø vårsalat.

Det bemerkelsesverdige ugresset er rikt på mineraler som kalium, kalsium, magnesium og silisium, samt sporstoffer som jern, mangan og sink. Den inneholder også mange vitaminer som B1, B2 og B6 samt A, C, D og K. Løvetannbladene og blomstene inneholder rikelig med flavonoider og karotenoider (for eksempel betakaroten) og røttene er også fulle av inulin, som er naturlig, urte probiotiske verk. Alle deler av planten er like rik på viktige fytokjemikalier og sunne bitre stoffer, for eksempel alkaloid taraxin.

Med så mange verdifulle næringsstoffer er det ikke overraskende at løvetannen er en ekte lokal supermat og har en gunstig, helhetlig effekt på menneskekroppen.

En flott bivirkning: løvetannblomster tiltrekker bier

løvetann plante bi vennlig

Her er en oversikt over de viktigste helseegenskapene:

 • blodrensende og hematopoetisk
 • drenering og avgiftning
 • stimulerer fordøyelsen
 • virker avgiftende på leveren og galleblæren
 • antiinflammatorisk
 • fremmer fettforbrenning
 • immunforsterkende
 • humørløfting
 • en skikkelig pick-up
 • hjelper mot gikt og leddgikt

Kort oppsummert: Løvetann er en viktig del av detox- og faste -regimer, spesielt om våren og høsten. Planten hjelper til med vekttap og styrker immunsystemet. Samtidig blir fordøyelsen også brakt på beina, noe som hovedsakelig skyldes de bitre stoffene den inneholder. Dette er fordi de forårsaker at mer spytt og magesyre ristes ut. Fordøyelseshormonene og enzymer som frigjøres stimulerer derimot den vitale galdeaktiviteten på en naturlig måte.

Friske løvetannblomster gir mye glede av liv

vakker løvetann plante

Merk følgende! I noen tilfeller bruker du kanskje ikke løvetann i det hele tatt eller bare etter å ha konsultert legen din:

 • med tarmobstruksjon
 • Leverfunksjonsskade
 • Galileobstruksjon
 • Betennelse i gallen
 • Betennelse i leddene
 • Sammensatt allergi

I prinsippet gjelder: Hvis du har noen klager eller tvil, er det imidlertid bedre å få ekspertråd om påføring og dosering på forhånd.

I prinsippet bør du nyte løvetannen i moderate mengder og ikke i mer enn 3-4 uker

Lag te av løvetann selv

Lag sunn løvetannste selv

Takket være de mange gode egenskapene kan løvetann også hjelpe til med å overvinne den irriterende fjærtrettheten lettere. Det er ikke for ingenting at den verdifulle planten vokser og blomstrer om våren alle steder. Så det er bare laget for å bli til en sunn, forfriskende løvetannste. I dag vil vi vise deg tre måter å tilberede denne teen selv, nemlig fra blomstene, fra de friske bladene og fra røttene.

Viktig tips: Velg bare løvetannplanter på rene steder der de ikke har blitt sprøytet med plantevernmidler eller lignende. Unngå veikanter og områder der det ofte går hunder. Foretrekker du ryddinger i skogen eller ubrukte enger i landet. Hvis du ikke bruker insektmidler eller plantevernmidler selv, kan du selvfølgelig også gjøre det i din egen hage.

1. oppskrift: Løvetannste laget av blomster

løvetann te oppskrift

Forberedelsen:

For å lage te av blomstene, bør du samle en håndfull knopper. Skyll med kaldt vann for å fjerne insekter eller rusk. Skill deretter kronbladene fra knoppene og legg dem i en bolle. Hell kokende vann (ca. 1/4 liter vann) over og la det trekke i 5-10 minutter. Sil som normalt, søt med honning eller lønnesirup og nyt. Andre deler av blomsten kan komposteres etter ønske. Du trenger omtrent en håndfull kronblad for hver kopp te du vil brygge.

2. oppskrift: Løvetannste laget av friske blader

Lag deg en sunn løvetannste

Forberedelsen:

Du trenger en håndfull ferske løvetannblader til omtrent en liter nybrygget te. Skjær disse i tynne strimler, hell kokende vann over dem og vent i ca 10 minutter. Sil den godt av og søt den som du vil. Foretrekker de veldig friske, litt mindre bladene på planten. Disse er mindre bitre.

3. Oppskrift: løvetannste laget av røtter

løvetann blader og røtter

Forberedelsen:

Du trenger 2-3 røtter for 1 liter te. Trekk først løvetannrøttene ut med en spade eller ugressfres. Disse røttene har en tendens til å være vridd og lang. Det krever litt innsats, men det er absolutt verdt det. Skyll røttene godt under rennende kaldt vann og del dem i store biter. La disse trekke i vannet over natten og koke alt kort dagen etter. La teen trekke i ca 10 minutter. Sikt og la den avkjøles kort.

Ekstra tips: Løvetannrøttene er spesielt sunne og litt søtere om høsten.

Tilbered en sunn løvetannste med en av disse metodene og dra nytte av naturens kraft! Ta en titt på andre flotte oppskrifter med denne verdifulle medisinske urten og oppdag enda mer nyttig bruk av planten. Ha det gøy og vær sunn!

Bli kjent med de små underverkene i det naturlige apoteket

Lag sunn løvetannste selv

gurkemeie latte løvetann te sunt

Lag detox løvetann te selv   løvetann oppskrifter sunt

løvetann honning sunt      Lag te av løvetann selv  løvetann te røtter blomster sunt

løvetann te røtter metode

løvetann te detox effekt

Løvetann te detox oppskrift