Det tok altfor lang tid, men nå har endelig våren kommet. Alle hager, enger og lysninger vokser og blomstrer og luften er mettet med en søt duft. Urter og blomster er sjenerøse for plukking, og noen kan til og med samles i større mengder. I mange av de tidligere artiklene har vi rapportert mye om urter og deres egenskaper. I dag vil vi avsløre hvordan du kan lage urteolje selv og hva den er god for. Mange duftende og helbredende urter er fettløselige, og av denne grunn kan aromatiske og veldig sunne urteoljer sammensettes. For å lage en urteolje selv trenger du urter og en såkalt bærerolje. Oljer som knapt har sin egen lukt passer godt til dette prosjektet. Det anbefales at man bruker kaldepressede oljer av høy kvalitet som har beholdt sine næringsverdier.

Lag urteolje selv og finpuss den kommende grillsesongen 

gjør urteolje selv aromatisk

Hvordan kan du lage urteolje selv?

Urteolje er veldig lett å lage, forutsatt at du har nok friske urter og har valgt en god bærerolje. Først og fremst bør det sies noe om oljene: Enten du bruker oljen til matlaging eller til å gni, ville det være bra at du velger et kvalitetsprodukt.

Egnede bæreroljer for vår oppgave vil være solsikkeolje, olivenolje, sesamolje, druekjerneolje, aprikosolje, mandelolje og kokosnøttolje. Selve preparatet består i å helle rundt 500 ml olje i en passende flaske med et skruehett, men ikke fylle flasken helt. Stikk deretter de friske urtekvistene i den, hell oljen opp til kanten og lukk flasken. Fra nå av må du bare være tålmodig i 2 uker. Flasken skal brygges i 14 dager på en solrik vinduskarme. Etter denne tiden kan du åpne flasken og sil oljen. Den oppnådde urteoljen kan deretter nytes i 3 måneder.

Alle kjøkkenurter er gode til å lage urteoljer 

Lag urteolje selv

Bæreoljen skal være av høy kvalitet og høy kvalitet 

Lag urteolje selv druefrø

Hvorfor skal du lage urteolje selv?

Hvis du tilbereder en urteolje til matlaging, kan du selvfølgelig orientere deg etter din egen smak og sesongens tilbud. Ellers kan du tilberede smaker og urteoljer selv, som du ellers bare kjenner fra din favoritt -italiensk. Friske vårsalater, grillretter, men også brød smaker godt med en aromatisk urtetone. Så du kan tilberede en oregano eller basilikumolje med en gang og inspirere venner og slektninger med den i tide til åpningen av grillsesongen. Urteoljer gir våren en ubestridelig friskhet og er veldig enkle å tilberede.

En god olje med en svak lukt av seg selv gjør en god bærerolje 

Lag koriander selv med urteolje

Urter og olje er enkle å fryse og lagre til senere 

Lag dine egne urteolje urter frosset i olivenolje

Urtene gir oljen ikke bare en intens aroma, men også alle næringsverdiene, vitaminer og mineraler. Nå på våren kan du også oppnå fantastiske resultater med fennikel og dill. Begge “urte slektninger” har evnen til å kjøle ned kroppen, og dette kan godt komme tilbake til i de kommende månedene. I tillegg til urter kan oljene også raffineres med frø, korn, løk eller hvitløk.

Det er enkelt å lage, men urteoljen tar 2 uker å brygge skikkelig

lag urteolje selv

Lag urteolje selv – krydderoppskrifter

En velsmakende og smakfull idé er å mose koriander og spisskummenfrø, sammen med litt pepper, i et glass eller i en flaske og fylle med olje. Etter 2 uker vil du ha grunnlaget for en salatdressing.

Krydret og salte oljer er like enkle å lage og er et høydepunkt på spisebordet 

Gjør urteolje selv deilig

Med basilikum og oregano kan du bringe den populære italienske aromaen inn i hjemmet ditt 

Lag din egen urteolje basilikum timian

Sesamoljen har gode næringsverdier og beskrives som lett

lag urteolje selv traegeroel

Urteolje med pepper og merian

En annen deilig base for pastasauser eller for dryppende grillede biffer:

I tillegg til urter kan du også bruke frø for å få frem krydrede oljer 

Lag urteolje selv hvitløk

ingredienser: 500 ml olje, 4 kvister fersk merian (fra markedet), vasket og rengjort. 3-4 fedd hvitløk halvert, 1 ts pepperkorn (lett moset).

Urteoljen tilberedes som beskrevet ovenfor.

Løk, vårløk og hvitløk – en urteolje som også hjelper mot forkjølelse

Lag din egen urteolje selv

Jo renere olje, desto sunnere og finere blir resultatet 

Lag urteolje selv olivenolje

Urte salver og balsam

Takket være de fettløselige urter kan du lage dine egne naturlige salver av olje og urter, lindre hudirritasjon og akselerere sårheling. For å lage en salve selv trenger du 60 ml urteinfusjon, 30 g kakaosmør, 60 ml sesamolje, en gryte med vann og en bolle som er godt egnet for vannbad. Når vannet til vannbadet koker, lar vi kakaosmøret og urteinfusjonen smelte sammen under omrøring. Gradvis tilsettes oljen. Det hele røres til det avkjøles eller stivner.

Som dressing til salater eller bare til brød, er urteoljen en veldig populær ingrediens

lag urteolje selv

Nesten alle nyttige stoffer av urter oppløses i oljen

Lag urteolje selv til deilig kamille

Chervil, dill og fennikel gjør en fantastisk urteolje 

Lag urteolje selv basilikum

Det er en god idé å merke flasken slik at du kan huske den antatte utløpsdatoen 

Lag urteolje selv estragon

Middelhavsurter og dufter fortryller nesen og ganen 

Lag urteolje selv hvitløk

Urteoljen kan foredle enhver rett 

Lag urteolje selv urtedipp

Gjør urteolje selv deilig

Lag deg en urterolje lavendel