Det er sjelden så sterkt debatterte temaer som søvnen til våre nyfødte babyer. Enten i internettfora eller gjennomgående grupper – alt dreier seg om trivselen til de nye små menneskene som var i mors liv for bare noen uker siden. 

Men når det gjelder babysøvn, har nye foreldre veldig forskjellige meninger. For noen spedbarn er eget rom med komplett utstyr og barneseng allerede tilgjengelig etter fødselen, andre babyer sover på foreldrenes soverom, ofte i en ekstra seng eller i foreldrenes seng. 

isaac quesada baby sleep unsplash

Bilde: Isaac Quesada på Unsplash

Bæreseler og vugger blomstrer

I løpet av dagen blir babyer ofte plassert i en vugge eller bare sover på moren eller i bæreren. Babyer vil føle seg helt trygge og trenger mye fysisk kontakt. Derfor blomstrer bæreseler og alle slags hjelpemidler, noe som gjør det spesielt koselig og behagelig for babyer og tilfredsstiller behovet for nærhet. Spesielt vårvugger fra Moonboon er en flott følgesvenn for babyer fordi de kan føle seg beskyttet og trygge rundt. 

Bære- og fjærvugger er også ergonomiske for babyer. I en bærer bør du alltid sørge for at babyen er i spredt-squat-posisjon med bena. Våren, derimot, tilpasser babyer til sin naturlige liggeposisjon og lar små mennesker slappe av i den – og foreldrene også, selvfølgelig. Fordi sunn babysøvn også betyr at foreldre får litt tid for seg selv. Det er nå til og med en motor som regulerer de milde bevegelsene til vuggen. 

peter oslanec baby sleep unsplash

Bilde: Peter Oslanec på Unsplash

I tillegg til mye fysisk kontakt og nærhet til foreldrene, som også skapes gjennom for eksempel amming, er binding veldig viktig i barnets første levemåneder. Bonding skjer mellom baby og mor, så vel som baby og far. Swaddling er også en form for binding. Dette er en spesiell swaddling -teknikk der babyer er pakket tett inn i en klut, spesielt i begynnelsen av livet. Det minner babyen om den skjermede følelsen i mors liv. 

garrett jackson baby skjerf unsplash

Bilde: Garrett Jackson på Unsplash

La aldri babyen gråte og elske søvnkamerater 

Når det gjelder babysøvn, er én ting spesielt viktig, uansett om babyen hviler i sengen, i bærebaren eller i vuggen: babyen må aldri få skrike hvis den ikke umiddelbart sovner. Trygg og behovsorientert babysøvn betyr alltid at barnet blir klemt og beroliget umiddelbart når det gråter og ikke kan sovne.. 

En kjærlig søvnkammerat, dvs. ved siden av barnet til det sovner, fremmer sunn og trygg søvn. Selvfølgelig bør du også være kjent med de vanlige forhåndsreglene for trygg babysøvn, som nye foreldre blir fortalt til barnelegen umiddelbart etter fødselen.

kelly sikkema barnestol unsplash

Bilde: Kelly Sikkema på Unsplash

aditya romansa baby sleep unsplash

Bilde: Aditya Romansa på Unsplash