Velkommen til alle som vil vite hva de spiser og hvordan det kan påvirke helsen deres. Uansett om du er intolerant overfor histamin eller ikke, vil informasjonen i de følgende linjene absolutt være nyttig for deg! I denne artikkelen vil vi forklare nøyaktig hva som er viktig i et balansert kosthold. Det er visse stoffer som kroppen vår kan behandle som regel, men i overkant og under visse omstendigheter kan være skadelig for den. Gluten er et slikt eksempel, og det samme er histamin. Her kan du lese om symptomene på histaminintoleranse og årsakene til deres utvikling. Med litt mer kunnskap om emnet kan du unngå begge deler. Etter en kort introduksjon til temaet matvarer som inneholder histamin, kan du blant annet lære hvilke som er mest konsumert!

En så velsmakende tallerken er en dårlig idé for de som er histaminintolerante

frukt på en tallerken - histaminintoleranse

Hva er histamin uansett?

Histamin er en type protein og det produseres av kroppen vår. Det er et resultat av prosessen med å bryte ned histidin, som er en vanlig aminosyre. I tillegg er det visse typer produkter som inneholder spesielt store mengder histamin.

Mange typer kjøtt og grønnsaker fremmer prosessen med histaminseparasjon

histaminintoleranse - deilig fisk og grønnsaker

Symptomer på histaminintoleranse

Så store mengder mat som inneholder histamin kan forårsake histaminintoleranse. Hvilke symptomer er egentlig typiske for denne tilstanden? Du kan oppleve vanlige magesmerter som irritabel tarm og diaré på grunn av din histaminintoleranse. Noen pasienter har fortsatt blodtrykksproblemer. I alvorlige tilfeller oppstår hjertebank og noen har også alvorlig hodepine. Rødhet i ansiktet og andre steder på huden din kan tilskrives histaminintoleranse.

Noen veldig sunne matvarer inneholder histaminer

histaminintoleranse - deilige grønnsaker og frukt

Matvarer som inneholder histamin

Her er de mest brukte matvarer som inneholder histamin på et øyeblikk:

Alkohol: Alkohol er en mat som i utgangspunktet inneholder histamin, men dette gjelder spesielt rødvin, musserende vin og noen hvite viner!

  • Ulike typer ost som Gouda og Emmentaler,
  • Konservert og røkt fisk,
  • Surkål og syltede grønnsaker,
  • Mange forskjellige typer grønnsaker som tomater, spinat, avokado, sopp, erter og aubergine,
  • Noen frukttyper inkluderer bananer, mango, jordbær, plommer og kiwi,
  • Eddik og forskjellige sauser som ketchup, soyasaus og sennep.

Noen typer fisk og mange krydder er tabu for personer med histaminintoleranse

fisk og andre produkter - histaminintoleranse

Produkter som fremmer separering av histamin

Det finnes også en rekke produkter som ikke inneholder så mye histamin, men hjelper kroppen vår med å skille den fra den. Hvis du ikke tåler dette stoffet, bør du også redusere forbruket av disse produktene. Her er listen over slike produkter: sjokolade, kakao, alkohol, tomater og produkter laget av tomater, bønner og bønnelignende grønnsaker, spinat, eggehvite, nøtter og mest krydret krydder.

Mange sitrusfrukter er også et problem

histaminintoleranse - flotte sitrusfrukter

konklusjon

Så histamin er ikke noe skadelig som kommer utenfra og ikke kan kontrolleres. Fordi vår organisme har sine egne naturlige mekanismer for å behandle og nøytralisere den. Imidlertid kan de noen ganger mislykkes, noe som kan skje av forskjellige årsaker. For eksempel kan overskudd av dette stoffet være en årsak til dette. Du bør derfor vite hvor histamin finnes og unngå å ta for mye av det gjennom et balansert kosthold. Hvis du allerede har symptomer på histaminintoleranse, vil du sannsynligvis trenge kosthold. Du bør unngå matvarer som inneholder hinstamin i en lengre periode. Etter en stund bør kroppen din finne en naturlig balanse. Søk råd fra lege og / eller diettist!

Sauerkraut inneholder mye histamin

histaminintoleransebord med deilige produkter

De fleste krydder er ikke egnet for personer som har histaminproblemer 

histaminintoleranse - tomater og krydder

Jordbær – et tabu for histaminintolerante mennesker

histaminintoleranse forskjellige frukter

Salat og dressing er en sjelden kombinasjon på bordet for personer med histaminintoleranse 

salat med dressing - histaminintoleranse