Mindfulness -øvelser er veldig aktuelle akkurat nå, men forstår vi faktisk hva mindfulness egentlig betyr? For å klargjøre og lære dette begrepet til barna våre, bør vi først forstå det godt selv. I det følgende prøver vi å definere “mindfulness” kort og kortfattet, og deretter presenterer vi 5 mindfulness -øvelser for barn. Hold deg til det og lær å leve bevisst med de små.

Lær barnet ditt å leve bevisst!

Mindfulness øvelser for barn

Hva er mindfulness?

Mindfulness er en tilstand der du bruker alle dine fem sanser til å håndtere verden rundt deg fysisk og uten dømmekraft. Når du gjør en oppgave med oppmerksomhet, gjør du det med 100% av din energi og oppmerksomhet.

Alt kan gjøres med oppmerksomhet

Levende mindfulness -øvelser for barn bevisst

Enhver aktivitet kan utføres med oppmerksomhet, til og med spising. For eksempel kan du lære barnet ditt å ta hensyn til teksturen og smaken på maten. Du kan veilede dem til å tenke på hvordan mat nærer og holder kroppen sunn.

Å praktisere mindfulness er utrolig gunstig for barn. Det kan hjelpe dem til å takle stress, angst og negative følelser bedre. Mindfulness-øvelser, derimot, fremmer positive følelser og selvtillit.

Spill med omtanke – alle barn kan gjøre det

Mindfulness -øvelser for barn som lærer gjennom lek

Hvorfor er mindfulness -øvelser gunstige for barn?

Mindfulness -øvelser kan hjelpe barn til å bli bemyndiget, slik at de kan lære å prøve nye ting og ta mer risiko.

Mindfulness -teknikker som dyp pusting og spenning og avslappende muskler kan hjelpe barn til å overvinne angst når de gjør feil.

Videre kan mindfulness-øvelser hjelpe barn med å overvinne negativ selvprat ved å fremme selvkjærlighet og selvbevissthet.

Yogaøvelser for barn fremmer også oppmerksomhet

Skolebarn mediterer under yogatimen

5 mindfulness -øvelser for barn

Her er fem enkle oppmerksomhetsøvelser for barn for å hjelpe dem å leve i nåtiden og fokusere på det positive.

Livet kan være enkelt hvis vi lar det være. Mindfulness kan hjelpe barn til å rydde spindelvevene i tankene.

Såpe blåser er en flott pusteøvelse for barn

Mindfulness -øvelser for barn Beroligende øvelser

Mindfulness -øvelser for barn: “Bare ett pust”

Når det gjelder å roe ned barn, er ingenting enklere enn en pusteøvelse. En vanlig teknikk er mindfulness mens du puster eller aktiviteten “bare ett pust”. Dette er en flott aktivitet å prøve når barnet ditt er engstelig eller opprørt.

Finn et avslappende sted hvor du og barnet ditt ikke vil bli forstyrret. Sitt komfortabelt. Denne pusteøvelsen for barna kan utføres på så lite som et minutt, men den kan også gjøres lenger.

Sett først en tidtaker i ett minutt.

Ta deg tid til å puste bevisst

Mindfulness -trening for barn som lytter til hjerteslag

Begynn å puste dypt inn og ut. Legg merke til hvordan pusten føles når den går inn og ut av kroppen din. Vær oppmerksom på enhver følelse du opplever eller lyden du hører.

Ta et sakte, dypt pust og prøv å forestille deg at pusten renner ned og opp i lungene. Takk kroppen din og pusten for å gi deg liv og holde deg frisk.

Pust igjen og hold pusten et øyeblikk – så slipp.

Når tankene blir påtrengende, prøv å senke tankene i en hvit, oppblåst sky og skyv tankeskyen ut av bevisstheten din.

Legg deretter merke til hvordan du føler deg etter å ha gjennomført et minutts pusteøvelse.

Få engstelige tilstander og negative følelser til å forsvinne

Mindfulness -øvelser for barn Mindfulness for foreldre og barn

Mindfulness -øvelser for barn: Lek med glitterglass

Barn i alle aldre kan lage et glitterglass. Du kan også bruke en snøkule. Trening med glitterglass er en flott aktivitet når barnet ditt føler seg bekymret, spent, nervøs eller sint. Glitteret i glasset representerer barnets tanker som løper gjennom sinnet som en galning.

Beroligende gjennom bevisst lek

Lag mindfulness -øvelser for barn Glizerglas

Neste gang barnet ditt er spent eller engstelig, bare la det riste på glitterglasset og forbli rolig og stille mens glitteret legger seg. Når de trekker pusten dypt, kan de se glitteret flyte rundt i glasset og til slutt slå seg ned på gulvet.

Glasset er som barnets sinn. Du kan til og med oppmuntre barnet ditt til å tro at tankene deres er som glitter. Når glitteret legger seg på bunnen av glasset, blir sinnet også roligere.

Du kan også lage et slikt glassvindu selv

Mindfulness øvelser for barn glitter glass

Mindfulness -trening for barn: Hjerteslagstrening

Hjerteslagsøvelsen er en fantastisk mindfulness -øvelse fordi den lar barnet fokusere på kroppens sansninger. Denne øvelsen er en fantastisk øvelse når barnet ditt føler seg stresset eller engstelig.

For eksempel, hvis barnet ditt jobber med et skoleprosjekt og er frustrert eller sitter fast, kan du forsiktig omdirigere dem ved å be dem om å stoppe arbeidet og ta en pause.

Be barnet ditt om å stå opp og enten hoppe opp og ned eller hoppe i et minutt. På slutten av det minuttet, be dem legge hånden på hjertet og legge merke til hvordan hjerteslag og pust føles.

Tilpasning til den fysiske kroppen er en fantastisk måte å justere fokus på. Med denne nye utbruddet av energi vil barnet føle ny motivasjon til å fullføre den vanskelige oppgaven.

Hør ditt eget hjerteslag

Mindfulness -øvelser for barn som oppfatter følelser

Mindfulness -øvelser for barn: Gå på Safari

Å gå på safari er en annen kreativ mindfulness -øvelse som hjelper til med å flytte fokus bort fra stress og angst.

Fysisk aktivitet er en fantastisk måte å bringe positiv energi tilbake til kroppen. Denne aktiviteten er flott når barnet ditt kommer hjem fra skolen, da det gir dem en mental pause fra en lang dag.

På din neste tur kan du gå på et spennende eventyr utenfor. La alle sansene dine fungere mens du går, ved å være nøye med omgivelsene. Føl lyden av gulvet mens du går og vær oppmerksom på alle de små bevegelsene og følelsene.

Lær barnet ditt fra tidlig alder å være oppmerksom på og nyte verden rundt dem

Barn asiatisk liten jente som lukter blomst i hagen

Du kan også prøve å plukke opp en liten stein eller berøre en plante eller blomst. Se opp for insektene eller fuglene. Ta et øyeblikk på kne og berør jorden. Gå bevisst og vær oppmerksom på alt. Legg merke til alle de små detaljene.

Turgåing er en fantastisk stressavlastende aktivitet fordi den hjelper deg med å rense tankene og skape kreative ideer. Prøv å dra på safari neste gang barnet ditt er frustrert, og du kan bli overrasket over hvor godt det fungerer.

Bli med og nyt berøring av gresset

Mindfulness -øvelser for barn Pusteøvelser

Mindfulness -øvelser for barn: Spenning og avslappende muskler

Stramme og slappe muskler er en aktivitet som slapper av sinn og kropp.

I denne øvelsen vil du forsiktig trekke deg sammen og slappe av igjen hver store muskelgruppe. Prøv å trekke hver muskel i fem sekunder for best resultat.

Denne mindfulness -øvelsen er ideell før sengetid, da den hjelper kroppen med å lindre spenninger. La barnet ditt prøve denne øvelsen mens du ligger.

Begynn med føttene, klem forsiktig musklene i føttene ved å spenne dem og deretter sakte slappe av dem igjen. Du kan også peke tærne opp og deretter ned igjen.

Klem deretter de store musklene i leggene i fem sekunder, og slipp dem deretter forsiktig. Arbeid deg oppover kroppen ved å trekke sammen og slappe av hamstrings i fem sekunder.

Legg merke til hvor mye roligere du allerede føler deg.

Gjenta muskelspenninger og muskelavslapping en etter en

Mindfulness -øvelser for barn som trener mindfulness

Deretter trekker du deg sammen og slapper av hofter og setemuskler. Du kan også gjøre dette ved å spenne beina og deretter slippe spenningen.

Deretter trekker du magen og brystet sammen og slipper forsiktig. Føl bølgen av avslapning som går gjennom deg.

Nå, knytt begge hendene sakte til knyttnever og trykk dem tett sammen i omtrent fem sekunder, og slipp deretter. Rett ut armer og hender mens du klemmer dem godt og deretter slipper dem.

Til slutt fokuserer du oppmerksomheten på nakken og skuldrene. Ta skuldrene opp til ørene, klem i fem sekunder, og slipp deretter. Gjør dette noen ganger til og kjenn den milde avslapningen.

Beveg hodet forsiktig fra side til side to eller tre ganger, og slapp av.

Denne aktiviteten er en fin måte å øve oppmerksomhet på og kan hjelpe barnet ditt med å få en god natts søvn.

Etter denne øvelsen sovner du dypt og rolig

Mindfulness -øvelser for barn Tren før du sovner

Endelig

Hverdagsaktiviteter kan gjøres til mindfulness -øvelser for barn. Du og barnet ditt kan delta i oppmerksomhet midt i enhver vanlig aktivitet. Du kan til og med oppmuntre barnet ditt til å spise bevisst eller lese en bok med omtanke, fordi enhver aktivitet kan utføres med oppmerksomhet. Det viktigste med mindfulness er å være her og nå – å leve livet ditt og å ta deg tid til å nyte verden rundt deg.

Test mindfulness -øvelsene beskrevet ovenfor med barnet ditt selv

Mindfulness øvelser for barn Mindfulness pusteøvelser