Har det skjedd med deg før? Du ser avslappet ut på den blå himmelen eller havet og merker fortsatt irriterende lo. Eller små, gjennomsiktige flekker flyr i synsfeltet ditt. De gjør ikke vondt, men de er heller ikke spesielt komfortable, fordi de skjuler ditt klare syn. Først av alt: det samme skjer med mange andre mennesker, og dette fenomenet er ikke uvanlig. Det kalles så vakkert: Mouches volantes (fransk for “flygende mygg”) og burde egentlig ikke være grunn til bekymring. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva som egentlig er skjult bak disse klagene, hva du bør vurdere og hvordan du skal behandle dem.

Lo i øyet er spesielt merkbar på lyse, monokrome bakgrunner

mouches floaters sky view

Hva er øyeflytere?

I den engelsktalende verden er denne utbredte synsforstyrrelsen også kjent som “floaters”. Eksperter kjenner det som glasslegemer. Fordi dette navnet faktisk forklarer årsaken til dette øyefenomenet, som ligger i øyets glasslegemer. Nemlig: våre øyeepler består av den såkalte glasslegemet, som har et gjennomsiktig, geléaktig stoff.

Dette består igjen av 98% vann. Andre komponenter er også hyaluronsyre og en fin nettverksstruktur laget av kollagenfibre. Over tid, det vil si at når du blir eldre, begynner disse fibrene å klumpe seg sammen og hele kollagennettverket krymper sakte. Disse klumpene kaster skygger på netthinnen, som flyter frem og tilbake. Vi oppfatter dem deretter som flytende flekker eller lo i synsfeltet vårt.

Slik er øynene våre strukturert

mouches floaters øyestruktur

I utgangspunktet regnes flytere som ufarlige. Forsiktighet anbefales imidlertid hvis disse plutselig blir større eller for mye, eller hvis du får lysglimt i øyet. Da bør du gå til øyelege umiddelbart og la deg undersøke. Et besøk til legen skader generelt ikke synsforstyrrelser av noe slag. Dette er den eneste måten å utelukke alvorlige sykdommer som netthinneskader eller til og med løsrivelse.

Også i dette tilfellet er et besøk til en øyelege alltid verdt

Mouches volantes forårsaker glassaktig opacitet

Hva er årsakene til slik glassaktig opacitet??

Som nevnt ovenfor sies hovedårsaken til flytere å være aldersrelaterte. Eksperter forklarer at tettheten i glasslegemet hovedsakelig skyldes normale aldringsprosesser. Imidlertid påvirker det ofte yngre mennesker og til og med barn. I slike tilfeller kan det skyldes genetiske årsaker eller overdreven belastning på øynene, for eksempel når du arbeider på en skjerm. I prinsippet er glassklarhet også mer vanlig hos nærsynte.

Du bør derfor ta jevnlige pauser når du arbeider på skjermen

mouches floaters urschen pc work

Hva slags behandlinger er det?

Fjerning av glasslegemer er den mest radikale løsningen, som faktisk er en komplisert operasjon. Dette utføres imidlertid bare i ekstremt alvorlige tilfeller og innebærer mange farer og bivirkninger. Imidlertid er det en relativt ny prosedyre som bør hjelpe. Det er en moderne lasermetode som er helt smertefri, men som fortsatt ikke er betalt av helseforsikringsselskaper. Det har ennå ikke etablert seg så godt og anses fremdeles ikke å være helt ufarlig, fordi bivirkninger ikke kan utelukkes. Hvis det ikke er andre øyesykdommer, bør du virkelig tenke deg om to ganger.

Nærsynthet er mer sannsynlig å bli påvirket av flytere

mouches floaters symptomer forårsaker behandling

Naturlige midler og tips

Selv om det fremdeles ikke er vitenskapelige studier om det, rapporterer mange lider om forskjellige naturlige tiltak og triks som gir dem betydelig lindring ved glasslegemer. De fleste av dem handler også om forebygging av flytere.

 • Ta hyaluronsyre som kapsler eller bruk som øyedråper;
 • bruker mer antioksidanter;
 • utføre detoxkurer regelmessig;
 • Øk omega-3 fettsyrer i maten;
 • Vitamin C og sink;
 • drikk mer vann.

Hurtigvisning til venstre og høyre noen ganger bør også gi lindring

mouches floaters forårsaker behandling

I tillegg bør noen klassiske øyeøvelser også hjelpe, i hvert fall på kort sikt. I tillegg til følgende triks:

 • unngå hvite eller lyse, monokrome vegger hjemme;
 • male veggene med dempede farger eller tapeter dem med mønstret tapet;
 • forsyne hjemmet ditt med flere veggmalerier, planter og annet teksturert hjemmetilbehør;
 • bruk mørkere eller polariserte solbriller i brennende sol eller snø;
 • trene avslapningsteknikker som autogen trening eller progressiv muskelavslapping.

Med et så vakkert panoramabilde er uklarheten enda mer irriterende

vakkert panorama med mouches floaters

Forskjellen er ganske stor

panorama med og uten flytere

Den gode nyheten: Eksperter anbefaler bare å gi hjernen tid til å venne seg til flyterne. Det er veldig intelligent og tilpasningsdyktig og vil lære å ignorere de irriterende glasslegemene i det lange løp. I tillegg forsvinner disse sakte fra midten av synsfeltet over tid, fordi kollagennettverket i glasslegemet krymper enda mer.

Men ikke la det plage deg!

mouches floaters lo i øyet

Så du bør avklare alt dette med øyelegen din for å være på den sikre siden, og ikke la noen få “flygende mygg” trekke deg ned!

Nyt tiden din og livet ditt!

Nyt ferien til tross for flotte flytere