Vi elsker den fine blåmuggosten til frokost eller med vin. Imidlertid er våre følelser ved synet av mugg på soverommet eller i leiligheten i det hele tatt helt forskjellige. Vi er bare helt forferdet. Fordi muggsopp ikke bare ser stygg ut, men også er kjent for å være ganske usunt. Dessverre invaderer denne ubudne gjesten mange husstander i dette landet altfor ofte og gjør seg komfortabel der. Ofte går det til og med ubemerket lenge under veggbelegg og tapet eller bak møbler, og det tar lengre tid før du oppdager det. Faren lurer i våre fire vegger uten at vi er klar over det og er en konstant trussel mot vår helse og velvære. Hva er årsakene og hva kan gjøres med det ?

Årsakene til at mugg bygger seg opp på soverommet er mange. Noen er mer alvorlige og krever mer tid og penger, for eksempel strukturelle skader og ødelagte vannrør for eksempel. Andre er imidlertid mye enklere og kan kjempes veldig enkelt og raskt på en gjennomtenkt måte. Ofte handler det ganske enkelt om riktig ventilasjon og oppvarming. Det er også noen gode hjemmemedisiner, samt hjemmetilbehør og gadgets, som kan hjelpe deg med å bekjempe mugg hjemme. Bli hos oss og finn ut mer!

 Fjern mugg på soverommet

mugg på soverommet tips for å fjerne

Høyt skadelig potensial

Det har lenge vært kjent at mugg- og muggsporer er en helsefare og er vitenskapelig bevist. Spesielt hos sensitive mennesker, men også generelt for oss alle, kan mugg forårsake ulike pustevansker som tørr hoste, kortpustethet og astma. I tillegg favoriseres allergier og infeksjoner, og de kan til og med forårsake kreft.

Så, formen hjemme er virkelig ikke å være bagatell med! Du må handle så raskt og effektivt som mulig.

Mugg har ingen plass på veggene dine

fjerning av mugg i soverommetips

Mugg på soverommet: mulige årsaker

Tilbake til spørsmålet om de mulige årsakene til muggvekst i hjemmet, og spesielt på soverommet. I utgangspunktet er enten eksterne forhold, dine egne handlinger eller begge sammen skyld i muggvekst. Hvis det er snakk om små mugne områder, kan du i prinsippet prøve ut noen ting selv for å iverksette tiltak mot formen. Men hvis formen er for sta eller allerede har spredt seg over hele linjen, er det nødvendig å konsultere en ekspert.

Formen forblir ofte gjemt under tapetet lenger

mugg på soverommet hva du skal gjøre

De vanligste årsakene til mugg i soverommet:

 • Konstruksjonsfeil eller andre konstruksjons- eller renoveringsfeil
 • Termiske broer har dannet seg – hvis det er dårlig eller ingen varmeisolasjon, i forbindelse med fuktighetsinnholdet i rommet
 • utette eller ødelagte vannrør
 • feil oppvarming og ventilasjon
 • Vindusinstallasjon er feil og fremmer kondens

Vegghjørner er spesielt utsatt for mugg

mugg på soverommet tips

Enkelt forklart: Luftfuktigheten samler seg på de kalde veggene eller vinduene i form av kondensvann – det såkalte kondensvannet og dette skaper et muggparadis over tid, spesielt i hjørnene på ytterveggene og på vinduskarmen. Med betingelsene nevnt ovenfor er mugg på soverommet ganske enkelt uunngåelig.

Formen stopper ikke engang foran spalterammen

treramme for å fjerne mugg på soverommet

Ventiler og varm godt

Tommelfingerregelen sier: Fra 60 prosent fuktighet i rommet er det fare for mugg. Derfor bør du gjøre noen ting riktig. Mange av de moderne bygningene har allerede velfungerende sentrale ventilasjonssystemer, og dette kan i noen tilfeller være tilstrekkelig. Uansett bør du imidlertid alltid sørge for at inneluften utveksles tilstrekkelig, fordi dette også fjerner fuktigheten til utsiden.

Formene liker også kasteputer og gardiner

Hjem tekstil pute mold på soverommet

Viktige tips for riktig ventilasjon og oppvarming:

 • Ventiler alltid godt om morgenen, umiddelbart etter at du har stått opp
 • flere ganger om dagen – ventiler i ca 10 minutter
 • genererer ofte en “luftstrøm” – gjennom motsatte vinduer eller dører – også kjent som kryssventilasjon
 • Ikke la vinduene stå åpne permanent – på grunn av unødvendig sløsing med energi
 • romtemperaturen om vinteren må ikke falle under 16 grader
 • det er best å holde romtemperaturen mellom 19 og 20 grader slik at veggene ikke avkjøles for mye og oppmuntrer til kondens og muggdannelse

Sol og frisk luft er de beste muggsmordene

frisk luft mot mugg på soverommet

La den friske brisen komme inn i rommet

fjern mugg på soverommet ventilere sengbalkongen

Hjemmemedisiner for mugg på soverommet

I tillegg til de kommersielt tilgjengelige muggfjerner, er det heldigvis også noen hjemmemedisiner som effektivt kan hjelpe mot mugg. Dessverre er disse bare mer egnet for tilfeller der muggsykdommen er lav. For større områder bør du bruke konvensjonelle antimuggprodukter fra spesialforhandlere.

Merk følgende! Bruk alltid åndedrettsvern og gummihansker eller, om mulig, verneklær og kast svampene og klutene som brukes umiddelbart etter fjerning av mugg.

Fire effektive hjemmemedisiner for mugg:

 • eddik
 • Denaturert alkohol
 • alkohol
 • Hydrogenperoksid

Bruk alltid maske og gummihansker når du bekjemper mugg

fjern mugg på soverommet med antimuggmiddel

Selv om eddik er et av de beste hjemmemedisinene for mugg, fungerer det egentlig ikke bra på soverommet. Eddiksyre reagerer på kalk og nøytraliseres derved. Dette skaper en enda gunstigere grobunn for mugg på kalkholdige vegger. Du kan bare bruke eddik på vinduskarmer og noen andre glatte overflater i rommet. Vær alltid forsiktig og sjekk overflaten for sensitivitet på forhånd på et skjult sted.

Denaturert alkohol og alkohol har helt klart en større sjanse for suksess med mugg på soverommet, selv på veggene. Vi anbefaler å fortynne denaturert alkohol med vann i et forhold på 3: 1 og børste eller spraye de berørte områdene med denne løsningen. La den tørke godt og behandle igjen. Forsiktighet! Alkohol og brennevin er brannfarlig, så ventiler alltid, og ikke tenn lys eller sigaretter mens du arbeider.

På sporet av den hvite hesten på soverommet

mugg på soverommet tomme skap

Og for hydrogenperoksid (H2O2), som ikke er annerledes enn en flytende forbindelse av hydrogen og oksygen, bør du bruke minst en 5% løsning. Du finner dette oksidasjonsmidlet på apotek, frisører eller til og med i noen maskinvarebutikker. Det samme gjelder her: Ta sikkerhetstiltak – bruk gummihansker og ansiktsmaske og ventiler alltid godt. Det som er bra med hydrogenperoksid er at det ikke er brannfarlig. Imidlertid bør du være forsiktig når du bruker denne kjemikalien.

Vi håper soverommet ditt ser pent og rent ut igjen snart

sove bedre fjerne mugg på soverommet

Ekstra tips for forebygging av mugg

Etter at du har fjernet den irriterende formen på soverommet, er det lurt å ta noen ekstra tiltak i tillegg til riktig ventilasjon og oppvarming. For eksempel er en såkalt avfukter en perfekt idé for å forhindre mugg. Fordi disse enhetene er i stand til å absorbere all den ekstra genererte fuktigheten fra luften. Det ville være veldig nyttig å få et hygrometer. Disse fuktighetsmålerne koster lite og er den ideelle måten for deg å alltid ha en nøyaktig ide om fuktigheten i rommet.

Moderne avfuktere kjemper mot mugg i hjemmet ditt

dehydrere mugg i soverommet tips

Himalaya saltlamper har også vært på alles lepper en stund, og ikke bare når det gjelder muggforebygging. Saltkrystallene i lysene har den bemerkelsesverdige egenskapen å rense luften og absorbere fuktighet samtidig.

I tillegg gir saltlamper soverommet ditt mer komfort og sikkerhet

Himalaya saltlampe mot mugg på soverommet

I tillegg kan du selvfølgelig også velge en passende mugg mot mugg eller for å feste klimaanlegg på rommet laget av kalsiumsilikat eller bruk av mineralsk gips på veggene. Alle disse forholdsreglene vil definitivt forbedre inneklimaet på soverommet ditt og i de fleste tilfeller forhindre mugg. Og hvis formen er sta og fortsetter å dukke opp igjen, så bør spesialisten komme.

Ta godt vare på din sovende oase!

   sunne sovende tips mugg på soverommet

Fjern eventuell mugg og føl deg bedre igjen

fjerne mugg på soverommet sunne tips

Moderne avfuktere vil hjelpe deg med dette

Moderne dehydratiseringsform på soverommet