Krusen (Artemisia vulgaris) er en bemerkelsesverdig urt. Spesielt nå, i juletiden, men også hele året, har den et bredt spekter av bruksområder. I de følgende linjene finner du ut hvilke positive effekter mugwort har og hvordan du kan dra nytte av det. Der finner du også en flott julgåsoppskrift som alle lykkes og smaker himmelsk. Ha det gøy å lese, forberede og feire!

Den fantastiske krusurtplanten

Medisinsk plante mugwort effekter

Mugwort og dens gunstige effekter

Også kjent som “vill malurt”, hører krusurt til solsikkefamilien og vokser over hele Sentral -Europa så vel som i Asia og Nord -Amerika. Planten kan bli opptil to meter. Stenglene deres er rette. Bladene har en bestemt takkete form og er noen få centimeter store.

De små blomstene ligner en kurv, derav navnet på den medisinske planten. Blomstringstiden for krusurt er vanligvis fra juli til september. På dette tidspunktet kan dessverre mange pollenallergikere oppleve ubehagelige symptomer på grunn av mugwortallergi.

Blomstrende Artemisia vulgaris

mugwort plante helbredende egenskaper

Krusen er ellers en magisk medisinsk plante som kan brukes på mange måter. Det er en viktig del av mange tinkturer. Du kan også bruke den til å lage beroligende te, tilsette vin eller tilberede deilige retter. Spesielt er solide kjøttretter mye lettere å fordøye. En av de viktigste effektene av den sunne urten er å stimulere fordøyelsen. Dette er takket være tanninene den inneholder, som stimulerer magesaft og galle. Ved matlaging og steking er det bare panikkene og de møre bladene som faktisk brukes, mens stilkene og røttene er egnet for mange helbredende oppskrifter. For eksempel hjelper mugwort aktiv ingrediens artemisinin mot malaria. Dermed bør man allerede her si at den årlige krusen (Artemisia annua) er bedre egnet fordi den inneholder mer av den aktive ingrediensen.

I tillegg til fordøyelsesegenskapene, har krusurt også en antibakteriell, beroligende og blodsirkulasjonsfremmende effekt. Det kan også ha en positiv effekt på noen soppsykdommer, og det sies til og med å ha anti-kreftfremkallende egenskaper. I følge tradisjonell kinesisk medisin hjelper medisinplanten med å regulere energistrømmen i hele organismen og oppnå en fordelaktig balanse.

Mugwort brukes fortsatt for følgende helseproblemer:

 • kvalme
 • hodepine
 • indre rastløshet
 • milde nervøse sykdommer
 • Galle- og leverproblemer
 • Overgangsalder symptomer

Kugle -te lindrer merkbart mange gastrointestinale problemer

krusete sunn

En slik te kan nytes med nesten alle fordøyelsesproblemer. Små barn, gravide og ammende mødre bør unngå te som en forholdsregel. I alle tilfeller bør du oppsøke lege hvis du har vedvarende klager eller usikkerhet.

Viktig: Som regel bør krusete ikke inntas på mer enn en uke.

De helt unge bladene anbefales til matlaging

Mugwort klar til matlaging

Men du kan også bruke skrelt kål

Mugwort koke tørket te

Den ultimate oppskriften på julgås med krus

Ikke rart at mugwort også kalles gåsgras. Det er ganske populært og brukes veldig ofte i mange velsmakende oppskrifter på stekgås, spesielt i julen. Den kan også brukes til å tilberede varmende supper, smakfulle desserter og mange andre deilige spesialiteter.

Til mugwort julgåsen trenger du følgende ingredienser:

(for ca. 5 kg gås)

Til fyllingen

 •     1 løk kvartet
 •     3 fedd hvitløk
 •     2 kvister rosmarin
 •     1 eple kvartet
 •     1 sitron i skiver
 •     2 ss tørket, avskåret krus / alternativt: to tørkede kvister

Til urtesmøret

 •     1 kopp smør, myknet
 •     3 fedd hvitløk, hakket
 •     1 ss timian, finhakket
 •     1 ss oregano, finhakket
 •     2 ss rosmarin, finhakket
 •     1/2 ss mugwort (møre blader eller panicles), finhakket
 •     1 ts salt
 •     1/2 ts pepper

Tilbered en deilig julegås med sunne urter

julegås med krus enkel oppskrift

Forberedelsen:

(ca. 4 1/2 time koketid)

Forvarm ovnen til 250 grader (varmluft). Fjern nakken og innsiden av gåsen. Stikk vingene bak lårene og fyll gåsen med løk, hvitløk, krusurt, rosmarin, eple, sitron og timian. Bind føttene sammen med snor. Bland smør, hvitløk, timian, oregano, krusurt, rosmarin og salt og pepper i en liten bolle. Gni blandingen jevnt over gåsen.

Legg julegåsen i en stekepanne eller på en stekeplate og stek i ca 4 1/2 time. Av og til må du stikke hull i brystet og bena med en gaffel. På den måten renner det ut mer fett og kjøttet føles ikke så tungt i magen etterpå. For å unngå at gåsen brenner, tilsett varmt vann regelmessig. La julegåsen hvile i minst 20 minutter før du skjærer den.

Tips: Lagre matfettet fra julegåsen og bruk den til å lage en solid saus, om ønskelig.

God mat og god jul!

Forbered julgås med krusurt

Mugwort er et fantastisk tillegg til mange retter og drinker

krusurt til matlaging

Du kan bruke den til å tilberede deilige bakervarer

Mugwort oppskrifter baking med egg

Eller lag varme supper

Tilbered krusurtssuppe

En rekke desserter smaker også godt med den sunne urten

Juledessert med krusurt

Dra nytte av denne naturskatten og hold deg frisk!

mugwort plante blomster sunn effekt

artemisia vulgaris mugwort

mugwort artemisia vulgaris       Mugwort - villurt