Når det gjelder nanopartikler og nanoteknologi, er meninger ofte forskjellige. Det er definitivt en revolusjonerende innovasjon som allerede viser seg å være veldig viktig på mange områder av livet, næringslivet og medisin. Uten tvil har “nano” også betydelige fordeler i mange tilfeller. Imidlertid skaper den fortsatt utilstrekkelige undersøkelsen av de langsiktige effektene også tvil og frykt. Er de nye typene nanopartikler trygge eller skadelige for helsen vår? Hva bør du passe på med nanoprodukter? Hva skjer med miljøet? Vi har forsket på og behandlet de viktigste problemene i denne forbindelse.

Selv med konvensjonelle mikroskoper kan nanopartikler ikke sees

nanopartikler kosmetikkmat

Hva er nanopartikler?

Ordet “nano” kommer faktisk fra gresk og betyr dverg. Ikke rart at disse små partiklene kalles nanopartikler av alle ting. Fordi de er mindre enn 100 nanometer. Dette betyr at selv hårets diameter er mye større enn en nanopartikkel.

Disse utrolig små partiklene eksisterer både i naturen, for eksempel i vulkansk aske, og skapt kunstig. Ulike stoffer som edle metaller eller plast brytes ned i de minste molekylene på en spesiell måte ved hjelp av innovativ teknologi. Dette endrer deretter de vanlige egenskapene til stoffet. Dette kan bli mye mer gjennomsiktig, mye vanskeligere og mer holdbart. Termisk ledningsevne eller lysrefleksjon av et materiale er også ekstremt påvirket av nanopartikler. Ikke rart at nanopartikler er veldig populære i produksjonen av mange innovative overflater.

Nanopartikler har et bredt spekter av bruksområder 

Forstå nanopartikler

Hvor kan nanopartiklene finnes?

De kan finnes praktisk talt overalt i disse dager. I mange matvarer som sjokoladebarer, instant supper, salt og sauser har partiklene lenge vært tillatte tilsetningsstoffer. Nanopartiklene er også mye brukt i medisiner og hjelper til med å transportere den aktive ingrediensen raskere. Sølv nanopartikler brukes veldig ofte på sykehus som effektive antibakterielle midler og blir ofte sett på som sterile overflater. Kosmetiske produkter er selvsagt intet unntak når det gjelder nanoteknologi. Men tvert imot. Det er her nanopartikler brukes spesielt mye. De er tilgjengelige i mange hårspray, mascaraer og co. Samt i solkremer.

I de fleste tilfeller inneholder konvensjonell rødme også nanopartikler 

nanopartikler i sminke

Er nanopartikler i solkrem farlig??

Apropos solkrem med nanopartikler, i dette tilfellet er det vanligvis titandioksid eller sinkoksid. Siden 2013 har produsentene lovpålagt å registrere nanopartikler på emballasjen. Så hvis du leser ingredienslisten i en solkrem, vil du definitivt se om det er noen. I prinsippet fungerer solkremer med titandioksid og sinkoksid som såkalt mekanisk beskyttelse og tilhører mineralet og ikke de kjemiske stoffene. De sikrer god UV -beskyttelse for huden ved å danne en beskyttende film på den og reflektere solen. Eksperter anbefaler mineral solkremer som den bedre måten å beskytte deg mot solbrenthet, sammenlignet med de kjemiske.

Beskytt huden din fornuftig mot solens stråler om sommeren

velg solkrem uten nanopartikler

Men når nanopartiklene spiller inn, er ikke alle enige. Ifølge studier er de små partiklene i stand til å komme gjennom de naturlige barrierer for den menneskelige organismen, for eksempel slimhinner eller tarmveggen, inn i blodet. Derfra når de alle indre organer og kan akkumuleres der over tid. Noen forskere frykter at dette kan føre til mange uforutsigbare negative konsekvenser som endringer i genetisk sammensetning, betennelse og til og med kreft.

Imidlertid er det allerede vist at nanopartiklene ikke kan trenge gjennom sunn hud. Dette betyr at du bør være forsiktig når du påfører lotion hvis det er skader eller hvis du allerede har fått solbrenthet. For å være på den sikre siden, kan det være bedre å bruke mineralske solkremer uten nanopartikler eller å utelukkende stole på naturlig kosmetikk.

Det samme gjelder din daglige ansiktspleie

kosmetiske produkter med nanopartikler

Og hva med miljøet?

Det er heller ingen langsiktig forskning i denne forbindelse, og de mulige effektene av nanopartikler på miljøet er egentlig ikke avklart. Men en ting er helt sikkert: nanopartiklene kommer inn i alle økosystemer gjennom avløpsvannet, ettersom renseanleggene ikke kan filtrere dem gjennom. Miljøvernere advarer om at dette på sikt kan føre til enorme endringer for dyre- og plantearter som ikke kan estimeres for øyeblikket. Bare fremtiden vil vise hva som virkelig kan skje. Det gjenstår for oss som forbrukere å bare være så informerte som mulig og handle ansvarlig. Med dette i bakhodet, gjør ytterligere undersøkelser og vær årvåken når du kjøper dagligvarer, kosmetikk, rengjøringsmidler og lignende.

Nanoteknologi og landbruk har også gått hånd i hånd lenge

nanopartikler på landsbygda

Hvis du har mistanke, må du lese ingrediensene i produktene 

Nanopartikler i mat er skadelige eller ikke

Mange søtsaker inneholder nanopartikler 

nanopartikler i godteri

nanopartikler i mat

De er like ofte tilstede i konvensjonelle rengjøringsmidler 

vaskemidler kosmetikk nanopartikler

nanopartikler

Foretrekker sertifisert naturlig kosmetikk uten nanopartikler 

naturlig kosmetikk uten nanopartikler søtsaker med nanopartikler

nanopartikler miljøproblemer