I godt fire år nå har et nytt begrep innen miljøvern blitt stadig mer populært og viktig – mikroplast. Luktfri, usynlig for det blotte øye i de fleste tilfeller og, akkurat som plast, ikke naturlig nedbrytbar, utgjør denne plastformen en stor fare, spesielt for alt sjøliv og til slutt også for oss mennesker. I de følgende linjene vil vi fortelle deg hvor dette stoffet kommer fra og hva vi som forbrukere kan gjøre mot mikroplast i kosmetikk og klær.

Mikroplast i kosmetikk kommer i sjøen gjennom vannsyklusen

mikroplast i sjøen

Hva er mikroplast?

Enkelt sagt, dette er små plastdeler laget av petroleum og har en størrelse på 5 mm – 0,001 mm. Man snakker om primær og sekundær mikroplast. Den primære er de såkalte plastpellets, som brukes i industrien for produksjon av plastprodukter.

Dette inkluderer også det fine plastgranulatet og de flytende plaststoffene som brukes i kosmetikk som peeling, kremer, dusjgeler eller tannkrem. Som nevnt ovenfor er mikroplast ikke nedbrytbart.

Problemet: Med regnvannet og avløpsvannet kommer det ut i elvene via kloakksystemet og til slutt i havet. Vannbehandlingsanleggene er for tiden ikke i stand til å filtrere ut de små partiklene fra avløpsvannet, og derfor blir millioner av tonn mikroplast stadig distribuert i vannet og jorda rundt om i verden.

Små plastpartikler som er skadelige for natur og dyr

Unngå mikroplast i kosmetikk

Dyr forveksler ofte mikroplast i havet med mat og spiser det, med ødeleggende konsekvenser. Mange dør av det eller lider av alvorlig betennelse. I de fleste tilfeller er disse også forårsaket av det faktum at utallige patogener og forurensninger akkumuleres på overflaten av plastpartiklene. Unødvendig å si, mikroplast kommer logisk inn i kroppen vår via næringskjeden. Konsekvensene er ennå ikke tilstrekkelig undersøkt og bevist, men dette kan neppe være sunt. Man bør også huske på at de minste partiklene muligens kan trenge gjennom celleveggene i kroppen og forårsake alvorlige sykdommer.

Plastpellets er laget av mange plastprodukter for industrien

gjenkjenne mikroplast i kosmetikk

Hva kan du gjøre med mikroplast i kosmetikk??

Selv tanken på å innta plast føles bare ubehagelig. Så hva kan du gjøre med det? Ta grep som forbruker!

Når du handler kosmetikk, er det viktigste du bør være oppmerksom på ingredienser som:

  • Polyetylen
  • Polypropylen
  • Polyamider
  • Polyakrylamider
  • Akrylatkopolymer
  • Dimeticonol

Last ned også en mikroplast -app, for eksempel CodeCheck, og ta en titt på Liste fra BUND med produktene som inneholder mikroplast, og du kjøper dem aldri.

De små plastpartiklene i naturlig kosmetikk kan erstattes av naturlige stoffer

mikroplast i kostymer shower gel peeling cream

De gode nyhetene:

Mange produsenter, spesielt fra den organiske kosmetikkindustrien, viser i sine produkter hvordan mikroplast kan erstattes fullstendig av naturlige stoffer. I tillegg har noen land i Europa og Canada allerede forbudt kosmetiske produkter som inneholder mikroplast. Et offisielt EU -forbud forventes også å tre i kraft i år.

Når den er fordelt i elver og hav, kan mikroplast ikke lenger fjernes

Oppdag og unngå mikroplast i kosmetikk

Lag kosmetikk selv uten mikroplast

I tillegg til ansvarlig forbruk, kan du være enda mer aktiv og produsere din egen kosmetikk uten mikroplast. Med noen få enkle hjemmemedisiner og verdifulle naturlige stoffer er denne oppgaven ikke bare morsom, men beskytter også miljøet og i mange tilfeller lommeboken din. For eksempel, slutt å kjøpe vanlig dusjgel i plastflasker, foretrekk en organisk såpe eller lag din egen Dusjgel uten mikroplast selv-.

På Freshideen.com finner du også to enkle instruksjoner om hvordan du tilbereder sjampo uten mikroplast og tannkrem uten mikroplast.

En sunn tannkrem kan lages med kokosolje, natron og xylitol

Lag tannkrem selv uten mikroplast

Også interessant:

Ifølge en nåværende studie fra Fraunhofer Institute er slitasje på bildekk en av de største kildene til mikroplast. En annen vitenskapelig studie i Tyskland viste nylig at mikroplast til og med kan bli funnet i snø. Dessverre betyr dette at de minste plastpartiklene er så lette at de kan fly i luften og komme inn i lungene ved innånding. Dette åpner opp en ytterligere dimensjon av problemet med mikroplast og gir oss enda flere grunner til å tenke globalt og handle ansvarlig.

Med dette i bakhodet: Unngå mikroplast i kosmetikk! 

Lag dusjgel selv uten mikroplast

Forby mikroplast i kosmetikk

Spesielt skrubber og kremer inneholder ofte plastpartikler

mikroplast i kosmetikk er skadelig

mikroplast i kosmetikk er skadelig for mennesker og natur

Mange sminkeprodusenter bruker også fortsatt mikroplast i produktene sine

mikroplast i kosmetikkmake-up

Plastrester i naturen blir til sekundær mikroplast over tid

mikroplast i kosmetikk er farlig for natur og mennesker

Dessverre kan dette sees på mange strender rundt om i verden

mikroplast på stranden

Ikke vær likegyldig for dyrevelferd og miljø!

unngå mikroplast i kosmetikk spare miljøet