Du har sikkert hørt eller lest noe om Pareto-prinsippet eller 80-20-regelen. Spesielt hvis du er interessert i selv- og tidsstyring på jobb eller i hverdagen, vil du definitivt komme over dette begrepet. Hva handler egentlig dette prinsippet om, hvordan kan det implementeres i praksis og hvilke fallgruver kan det skjule? Les mer om dette nedenfor og vurder om og hvordan du kan ha en positiv innflytelse på ditt eget liv.

Pareto -prinsippet brukes ofte i prosjektledelse

pareto prinsipp diagram

Hva er Pareto -prinsippet??

Vilfredo Pareto (1848–1923), en italiensk økonom og sosiolog, oppdaget prinsippet med samme navn på slutten av 1800 -tallet. Han observerte et sosialt fenomen, nemlig den statistiske ubalansen mellom rike og fattige italienske familier. Pareto fant at rundt 80% av den totale formuen i Italia var konsentrert i bare 20% av italienske familier.

Derfor bør bankene fokusere på denne mindre delen for å jobbe mer effektivt og tjene større.

Over tid har det blitt bevist at dette fenomenet også kan finnes på andre områder av livet. Siden den gang har prinsippet også vært kjent som den såkalte Pareto-effekten. Dette kan tolkes som følger, spesielt når det gjelder tidsstyring: 80% av det optimale resultatet kan oppnås med bare 20% innsats.

Arbeid og handle mer effektivt og effektivt med dette prinsippet

pareto prinsipp tips

Med andre ord, ved å bruke dette prinsippet kan du spare mye tid og krefter og fortsatt oppnå mye. I mange tilfeller kan dette bety mindre stress og mer tid til andre viktige ting i livet. I dag jobber mange mennesker allerede på hjemmekontoret. Du blir tvunget til å mestre balansegangen mellom jobb, husholdning, hjemmeskole, forhold og familieliv enda mer fleksibelt. I tillegg viser tid og selvledelse seg å være enda viktigere.

Minimer stress og samtidig øke din egen produktivitet

tidsstyring med pareto -prinsippet

Hvordan fungerer Pareto -prinsippet i praksis??

For å få mest mulig ut av 80-20-regelen, bør du først være sikker på hva du prioriterer. Dette gjelder både arbeid og privatliv eller i hver eneste aktivitet. I hvert enkelt tilfelle, så vel som for hver person, ser disse annerledes ut og kan også endres over tid. I tillegg til tradisjonelle gjøremålslister, er det noen få andre teknikker som hjelper deg med å sette prioriteringene dine riktig. De mest kjente av disse er Eisenhower -prinsippet og ABC -analysen. I den første er oppgavene sortert i fire firkanter i henhold til viktighet og hastverk og enten utført av deg selv eller delegert i rekkefølge. Den andre metoden handler igjen om viktigheten og oppgavene er delt inn i tre grupper (A, B og C).

I utgangspunktet, når man bruker Pareto -prinsippet, bør man heller gi opp perfeksjonisme og få mer fritid. Det er selvfølgelig noen ting du bør være oppmerksom på for ikke å gjøre en feil. Les om det nedenfor.

Læring og arbeid kan være mye mer effektivt med 80-20-regelen

pareto -prinsippet tipser hjemmekontor

Pareto -prinsippeksempler for hverdagen

For øvrig kan Pareto -prinsippet implementeres på mange områder av livet. Når det gjelder minimalisme i livsstil eller innredning, er prinsippet en utmerket måte å kvitte seg med de unødvendige småtingene og bare konsentrere seg om det viktigste. Det skjer for ofte at for eksempel bare 20% av klærne i garderoben din faktisk er slitt og brukt opptil 80% av tiden. Eller at bare en brøkdel av elementene og møblene i anlegget ditt faktisk tjener et formål.

80-20-regelen er like nyttig når det gjelder vekttap, null sløsing, trening eller læring. Hvem som helst kan deretter bruke disse i fred og ro, skreddersydd for seg selv og den spesifikke situasjonen.

Bare 20% av maten består av søtsaker, de viktigste næringsstoffene kommer fra de resterende 80%

pareto -prinsippet når du spiser gå ned i vekt

Hva er fallgruvene til Pareto -prinsippet?

Når du bruker 80-20-regelen, bør du aldri glemme at dette ikke er et vedvarende dogme, men snarere en orienteringsverdi. Det handler mye mer om en bestemt tankegang, om et nyttig verktøy som bare bør brukes med omtanke og med mye refleksjon. Ellers risikerer du å sette prioritetene feil og fortsatt konsentrere deg om oppgaver som ikke er avgjørende for et bestemt prosjekt eller en bestemt aktivitet.

På noen områder av livet og profesjonelle aktiviteter er Pareto -prinsippet også mindre eller slett ikke nyttig. Fremfor alt menes kreative mennesker som kunstnere, designere, utviklere og forfattere, så vel som programmerere og lignende. I disse tilfellene kan noen ganger detaljer være ekstremt viktige og savnes ved å bruke 80-20-regelen. Perfeksjonisme er en uunnværlig del av noen yrker, og det burde det ikke være.

Bruk Pareto -prinsippet med forsiktighet

pareto suksessprinsipp

Konklusjon:

Bruk bare 80-20-regelen når det gjelder områder og oppgaver som krever større effektivitet og er mer rasjonelle og presise. Dette kan ofte være veldig nyttig som en metode for tidsstyring på kontoret, hjemmekontoret eller mens du studerer. Men vær alltid kritisk og sett spørsmålstegn ved dine virkelige prioriteringer og mål. Ikke bli offer for unødvendig perfeksjonisme, men ikke avvis det uten grunn. Enkelte yrker og aktiviteter krever optimal presisjon, som ikke kan oppnås ved hjelp av Pareto -prinsippet.

Hold deg avslappet og sett prioriteringene dine riktig!

hjemmekontorarbeid pareto -prinsippet

80-20-regelen kan være til stor hjelp for deg på mange områder

hjemmekontor pareto -prinsippet

Lær hvordan riktig avslapning fungerer

mer fritid med pareto -prinsippet

Ikke overdriv med arbeidstimene heller

pareto -prinsippet arbeid hjemme

Hold deg til det viktigste på arbeidsmøter

pareto -prinsippet prosjektledelse

Prøv å bruke Pareto -prinsippet i ditt neste prosjekt

pareto -prinsippet om tidsstyringsprosjekter

Nyt den dyrebare fritiden for de tingene som er veldig bra for deg!

pareto prinsipp natur slappe av

kjærlighetsforhold pareto -prinsippet

spiller pareto -prinsippet   pareto -prinsippet om tidsstyring