Duften av patchouliolje er så sterk og unik – du elsker det eller hater det. Bare tanken på det kan bringe tilbake minner, for eksempel en utendørs musikkfestival med venner. For noen mennesker dufter duften av patchouli gjennom luften og fremkaller disse følelsene av opprør og spenning.

Hva er patchouliolje og hva er helsemessige fordeler?

Patchouli olje fordeler etterlater blomster

Patchouli olje har også mange helsemessige fordeler. Når den er lagret og blandet med andre essensielle oljer, er lukten også mildere. Denne artikkelen dekker noen av grunnene til at du bør inkludere patchouliolje i ditt helse- og velværeprogram.

Pogostemon cablin er det vitenskapelige navnet på denne oljen

Patchouli olje fordeler etterlater aromaterapi

Hva er patchouli olje?

Patchouli -olje destilleres fra bladene og blomstene til en busket urt som er hjemmehørende i tropiske områder i Sørøst -Asia. Det vitenskapelige navnet er Pogostemon cablin. Planten er relatert til urter mynte, oregano og lavendel. For å destillere den sterkt luktende, ravfargede essensielle oljen av patchouli, tørkes bladene og blomstene til Pogostemon cablin i flere dager. Oljen destilleres deretter med damp eller karbondioksid. Etter hvert som patchoulioljen eldes, blir fargen mørkere og duften blir dypere og mykere.

Patchouliolje brukes fortsatt i tradisjonell asiatisk medisin 

Patchouli olje fordeler blader

Angivelig tok Napoleon med seg patchouli til Europa

patchouli eterisk olje fordeler blader flaske

Lukten og de medisinske egenskapene til patchouliolje kommer fra de mange fytokjemikaliene som finnes i oljen, for eksempel:

 • Alpha patchouli
 • Beta patchoules
 • Alpha bulnesen
 • Alpha Guyana
 • Karyofyll
 • Norpatchoulenol
 • Seychellene
 • Pogostol

Oljen kan brukes på huden som en duft eller for medisinske egenskaper (vanligvis fortynnet i en bærerolje). Eller du kan bruke en diffusor til å diffundere den i luften og puste den inn. Noen tar til og med patchouliolje internt for å dra nytte av helsemessige fordeler.

Patchouli olje kan også brukes som duft

patchouli essensiell olje duft fordeler blader

Historien om patchouliolje

Patchouli olje har blitt verdsatt av mennesker i mange århundrer, både for sin duft og sine medisinske egenskaper. Den ble først brukt av det tamilske folket i Sør -India, og reiste derfra til Midtøsten via silkehandelsruter, hvor de tørkede bladene ble pakket inn i esker med tekstiler for å avvise møll. Angivelig tok Napoleon med seg patchouli til Europa. Patchouli -olje brukes fortsatt i tradisjonell asiatisk medisin, oftest i Kina, Malaysia og Japan.

Patchouliolje destilleres fra bladene og blomstene til en busket urt

Patchouli fordeler med eterisk olje forlater bruken

Hvordan fungerer patchouliolje?

I aromaterapi antas det at inhalering av duften av patchouli eterisk olje (eller hudens absorpsjon av patchouli eterisk olje) sender meldinger til en del av hjernen som er involvert i å kontrollere følelser. Denne delen av hjernen, kjent som det limbiske systemet, påvirker også nervesystemet. Advokater for aromaterapi antyder at essensielle oljer kan påvirke en rekke biologiske faktorer, inkludert hjertefrekvens, stressnivå, blodtrykk, pust og immunfunksjon.

Patchouli olje har blitt verdsatt i århundrer

patchouli eterisk olje fordeler blader

Hvordan bruke essensielle oljer til aromaterapi

I aromaterapi brukes patchouliolje for å behandle følgende problemer:

 • kviser
 • angst
 • Atletisk fot
 • forstoppelse
 • Flass
 • eksem
 • utmattelse
 • Fordøyelsesbesvær
 • søvnløshet

I tillegg sies det at patchouli eterisk olje fungerer som et insektmiddel, fremmer helbredelse av brannskader og sår og reduserer betennelse.

Når det brukes i hudpleieprodukter, sies det at patchouliolje behandler fet hud og reduserer aldringstegn.

Eteriske oljer kan påvirke en rekke biologiske faktorer 

Patchouli aromaterapi -fordeler for essensielle oljer

fordeler

Selv om forskningen på bruk av patchouli eterisk olje er svært begrenset, er det noen bevis på at det kan ha visse helsemessige fordeler.

For eksempel fant en foreløpig studie publisert i Journal of Natural Medicines i 2011 at patchouliolje kan fremme søvn. I tester på mus fant studiens forfattere at innånding av aromaen av eterisk olje av patchouli kan ha beroligende effekter som kan være nyttige for behandling av søvnproblemer.

Patchouli olje har vist seg å ha en beroligende effekt

Fordeler med essensiell olje fra Patchouli

I tillegg fant en rapport fra 2005 publisert i fytoterapiforskning at patchouliolje kan beskytte mot myggstikk ved å fungere som et insektmiddel.

Hvordan bruke patchouli olje

I kombinasjon med en bærerolje (som jojoba, søt mandel eller avokadoolje) kan den essensielle patchoulioljen påføres direkte på huden eller gis i bad.

Patchouli olje kan også inhaleres ved å legge noen dråper av oljen på en klut eller et vev, eller ved å spraye den med en aromaterapidiffusor.

I kombinasjon med en bærerolje kan den essensielle oljen påføres direkte på huden

Patchouli olje fordeler for huden

Reservasjoner

Patchouli eterisk olje bør ikke tas internt uten tilsyn av en helsepersonell. Intern bruk av essensiell olje av patchouli kan ha toksiske effekter.

I tillegg kan noen mennesker oppleve irritasjon hvis Patchouli Essential Oil påføres direkte på huden i stedet for i kombinasjon med en bærerolje.

Bruk en aromaterapidiffusor

Patchouli Oil Benefits Leaves Diffuser