Røkelseolje er ikke en av de mest verdifulle eteriske oljene for ingenting og kalles ofte til og med dronningen av oljer. Den “hellige røkelse”, røkelsen som oljen utvinnes fra, er selvfølgelig ikke mindre verdsatt og populær. Begge stoffene har mange helbredende egenskaper for kropp, sinn og sjel som har vært kjent for menneskeheten i tusenvis av år. Selv de gamle egypterne og romerne brukte røkelse i alle viktige religiøse seremonier, så vel som for mange fysiske plager. Her kan du finne ut hvor dette edle middelet kommer fra, hvilke effekter det har og hvordan du kan bruke røkelseolje i praksis.

Ren røkelseolje er hentet fra røkelseharpiks

røkelse beroligende effekt

 Hva er røkelse?

Også kjent som olibanum, oppnås røkelse i form av harpikskrystaller fra Boswellia -trærne. Disse vokser hovedsakelig i noen regioner i Øst -Afrika (Somalia, Eritrea) så vel som i Arabia (Jemen, Oman) og India, hvor klimaet og jorda er ideelle for dem.

Fordi plantene liker tørr, sandet jord og mye lys og varme. Røkelse trær kan nå høyder på opptil 15 m. De har små grønne blader og lange, filigranblomster. Røkelsen høsten begynner i mars-april og varer i flere måneder. I løpet av denne tiden kuttes trebark og grener lett med skarpe kniver slik at den verdifulle tresaften kommer til overflaten og tørker ut i krystaller på grunn av varmen. Deretter blir røkelseskrystallene ganske enkelt skrapt av og samlet. Vanligvis er disse av lavere kvalitet de første 2-3 månedene, og med tiden blir de lettere og renere med et lett grønnaktig skjær, noe som taler for høyeste kvalitet.

Slik ser Boswellia -trærne ut

røkelse olje sunn effekt boswellia treet

De viktigste og vanligste typene røkelse er Boswellia sacra og Boswellia carterii, som hovedsakelig kommer fra Jemen, Oman, Somalia og Etiopia og Boswellia Serrata, også kjent som indisk røkelse fordi den er importert fra den.

Den såkalte “kirkelige røkelsen” er også veldig populær og brukes over hele verden. Den heter fremdeles Boswellia Papyrifera og har en mild, litt søt duft som inneholder en lett sitronlignende tone.

Røkelse er en uunnværlig del av alle kirkelige seremonier

røkelse effekt og påføring

Hvordan lages røkelseolje?

Ren, essensiell røkelseolje oppnås utelukkende ved hjelp av dampdestillasjon. Prosessen går omtrent slik: de oppsamlede harpikskrystallene går i en stor stille med varmt vann. Den verdifulle røkelseoljen frigjøres deretter ved hjelp av damp. For 1 liter ren olje trenger du omtrent 80 kg røkelsesharpiks, avhengig av størrelsen og utbyttet av trærne, selvfølgelig. Prisen på røkelseolje per liter varierer deretter avhengig av harpikskvaliteten og destillasjonen.

Ikke all røkelse er skapt like

røkelse olje røkelse harpiks sunn effekt

Hva er effekten av røkelseolje?

De positive effektene av denne edle oljen, så vel som røkelse generelt, er utrolig mange for kroppen så vel som for sinnet og sjelen. De verdifulle ingrediensene er selvfølgelig ansvarlige for dette, fremfor alt de såkalte boswellinsyrene samt viktige triterpener og slim.

Røkelseolje er først og fremst antiinflammatorisk og smertelindrende. Det fremmer celledannelse og foryngelse av huden. Mange hudsykdommer som neurodermatitt eller psoriasis lindres eller helbredes fullstendig med det. Fordøyelsessystemet kan også dra nytte av den positive kraften til røkelseolje, selv med mer alvorlige tarmsykdommer som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom. Revmatisme, leddgikt og astmapasienter opplever også merkbar lindring av symptomene når de nyter røkelseolje.

Som en naturlig erstatning for kortison, kan den essensielle oljen brukes både eksternt og internt for allergi, insektbitt og ulike kroniske betennelser.

Føl naturens helbredende kraft

røkelse olje røkelse harpiks krystaller

Nyere studier innen kreftforskning viser at ingrediensene i røkelse til og med kan forhindre eller kurere noen typer kreft. Disse brukes for tiden som tilleggsbehandling for kreftpasienter.

Ikke mindre kjent og viktig er den beroligende effekten av røkelse. I form av olje eller til og med bare som en duft, har dette en veldig harmoniserende og meditativ effekt på psyken og hjelper derfor med stress, frykt og depresjon.

Viktig: Boswellia Serrata røkelse er egnet for intern bruk. Den indiske røkelseharpiksen er til og med offisielt registrert som et legemiddel i European Pharmacopoeia.

Det er ikke for ingenting at røkelse er en av de tre gavene fra de tre vise menn til Jesus

røkelse olje røkelse duft til jul

Hvordan kan du bruke den verdifulle oljen?

Med så mange helbredende og gunstige effekter, kan man godt forestille seg de mange bruksområdene av røkelseolje. Dette kan brukes på forskjellige måter for mange fysiske og psykiske klager (se ovenfor). Eterisk olje kan brukes alene eller blandes med andre bæreroljer. Mandel-, jojoba-, rosmarin-, patchouli- eller avokadoolje egner seg veldig godt til dette. For eksempel kan du lage deg en helbredende massasjeolje eller et avslappende bad.

Ekstra tips: For migrene eller stress kan du påføre 2-3 dråper røkelseolje på templene. Dette gir umiddelbar lindring og behagelig avslapning.

Innånding med røkelseolje anbefales sterkt for forkjølelse. Dette utføres som vanlig. Ha 2-3 dråper olje i en stor gryte med kokende vann og stå over det med ansiktet ditt. En stor klut på hodet forsterker den helbredende dampen.

Du kan også oppleve de fantastiske, beroligende og balanserende effektene av røkelseolje med en duftlampe. Bare legg til 5-6 dråper olje i vannet i lampen, og len deg tilbake og slapp av. Du kan også gjøre noen mindfulness -øvelser, meditasjon eller progressiv muskelavslapping mens du gjør det.

Du kan også dra nytte av de mange positive effektene av denne unike oljen og holde deg frisk takket være naturens helbredende kraft!

Røkelse terapi for kropp, sinn og sjel

aromaterapi med røkelseolje

En mystisk harpiks som er gull verdt

Røkelse olje effekter og bruksområder