“Saffron gjør kaken dårlig …” – alle kjenner denne setningen fra det gamle barnerimet “Bake, bake kake”. Men det er langt på vei ikke det eneste safranskrydderet kan gjøre. Fordi det dyreste krydderet i verden er en bemerkelsesverdig, allsidig kombinasjon av mange positive egenskaper, og ikke bare for øynene og ganen. Safran er også et utmerket middel, som var kjent og ettertraktet i antikken og i det gamle Egypt. På de neste sidene finner du ut hvilke fordelaktige effekter du kan håpe på og hvordan du best bør konsumere safran.

Gjenoppdag safran krydderet

safran krydder mot depresjon

Safran krydder – Orientens røde gull

Det er ikke for ingenting at safran alltid har blitt veid i gull. Dens mange kulinariske og helsemessige fordeler var kjent for mennesker for tusenvis av år siden. De første voksende områdene er i Midtøsten, dagens Iran. Den verdifulle planten ble senere også dyrket i Middelhavsregionen (Spania, Italia, Sør -Frankrike og Hellas).

Selv i dag kommer flertallet av høy kvalitet safran fra disse områdene alle steder. Hentet fra den spesielle krokusarten Crocus sativus, krydderet har en søtlig, litt intens lukt og en krydret, litt bitter smak. Det røde gullet består ikke av bladene eller plantens blomster, men bare av de oransjerøde stempletrådene som plukkes for hånd fra hver enkelt blomst. Selve navnet kommer fra arabisk – “Za’fran”, som betyr noe som “gul”.

Safran -krydderet – en skikkelig allsidig

safran krydder

Dyrking og høsting av safran

Dyrking og høsting av denne typen krokus er ganske arbeidskrevende, noe som også forklarer den høye prisen. Alt er faktisk rent manuelt arbeid – fra forplantning gjennom møysommelig knolldeling og såing til å samle blomstene og plukke frimerketrådene. For å produsere omtrent ett kilo safrankrydder trenger du rundt 200 000 blomster, hvilke planter dyrkes på rundt 1000 kvadratmeter. Høsten bør gjøres på veldig kort tid, fordi blomstringsperioden varer maksimalt 2 uker. Blomstene blir samlet for hånd tidlig på morgenen og lagret kort i store kurver. Umiddelbart etterpå følger utvalget og selve plukkingen av de dyrebare safranstrådene.

Mesterlig manuelt arbeid og kort blomstringstid

voksende safran krydder

Safranblomstene velges best før de faktisk åpnes

safran krydder fra Spania

Flittig håndarbeid belønnes med høyere priser

Velg safranblomster for hånd

Hva er vanlig som safranpris?

Avhengig av kvalitet og vokseareal varierer prisen på det edle safran -krydderet. Det er vanligvis mellom seks og sytten euro per gram og alt under som bør ses med forsiktighet. Fordi med alle varer og råvarer med høyere priser, prøver noen sorte sauer å jukse blant handelsmennene. Noen ganger blandes tørkede sandeltrefibre eller kronbladene på ringblomst. Chillitråder, fargede tråder fra andre krokusarter eller saforblomster (bastard safran) er også populære ingredienser som presenteres som falsk safran.

De oransjerøde stempletrådene er 2-3 centimeter lange

safran krydder sunn matlaging

Hvordan gjenkjenner du falsk safran?

 • Hvis safran er ekte, lukter den søtt, men smaker bittert. På den annen side smaker falsk safran søtt.
 • Ekte safran fuktet i vann blir bare gult etter 10 til 15 minutter. Falsk safran farger umiddelbart vannet litt rødlig eller til og med brunaktig.
 • Ekte safran tråder forblir oransjerøde og falske blekner selv etter bløtlegging eller tilberedning.

Når du kjøper, må du sørge for at du har tilstrekkelig sertifisering og optimalt den beste organiske kvaliteten. Kvalitetsbetegnelser som “Coupé”, “La Mancha” eller ISO-standard (klasse I i henhold til ISO 3632-2) anbefales sterkt, selv om disse også medfører en høyere pris.

For ekte safran er det utarbeidet retningslinjer og egenskaper med internasjonal gyldighet

sunn safran krydderhøst

Den allsidige safraneffekten

En ekte universalmiddel er dessverre ennå ikke kjent. Safranskrydderet har størst sjanse for å komme nærmere det. Fordi ifølge forskjellige internasjonale studier, safran mange positive effekter bevist på menneskers helse. Dette skyldes hovedsakelig tre verdifulle komponenter i denne typen krokus – de svært effektive, sekundære plantestoffene crocin og crocetin samt den essensielle oljen Safranal. De to første er nemlig karotenoider og er ansvarlige for den gule fargen på krydderet.

Alle positive effekter av safran på et øyeblikk:

 • en kraftig antioksidant
 • antibiotika og desinfeksjonsmiddel
 • øker potens og libido
 • et naturlig antidepressivt middel – øker nivået av serotonin i kroppen
 • antas å være i stand til å forhindre kreft

 • lindrer de ubehagelige bivirkningene av PMS
 • har en veldig positiv effekt på synet – sikrer en stabil forbedring av netthinnefunksjonen
 • hjelper deg å gå ned i vekt – øker metthetsfølelsen og hemmer appetitten
 • Beskytter magen og leveren – stimulerer fordøyelsen og hjelper mot halsbrann og flatulens
 • hjelper mot Alzheimers og demens – fremmer oksygenforsyningen til hjernen
 • får immunsystemet i gang
 • hjemmemedisin for smertestillende midler

Ekstra tips: Curcumin og curcuperin utfyller og styrker de gunstige egenskapene til safran enda mer.

Forsiktighet: Unngå overdosering av safran!

For kosttilskudd som inneholder safran, bør du følge produsentens instruksjoner strengt

kjøp safran krydder

Forbered safran te

Si farvel til vinterbluesen! Du kan gjøre det med det dyrebare safrankrydderet. Å drikke safrante regelmessig kan fjerne dysterhet og dysterhet. Så du kan nyte ditt munter humør og varige velvære igjen. Og hvordan lages en slik te? Ingenting er enklere enn det.

Bare hell omtrent 250-300 ml kokende vann over 4-5 tråder med safran og la det trekke i ca 10 til 15 minutter. Te skal allerede ha en fin gul farge. Om ønskelig, søt med litt honning, kokosblomstsukker eller lønnesirup og nyt sakte i små slurker. Fantastisk!

Alternativt: Bare forbered deg på en deilig safranmelk. Du kan også krydre disse med vanilje, kanel, kardemomme og nellik. Enhver plantebasert melk er selvfølgelig også ideell for dette.

Safrante er en av de mest populære i Orienten

safran krydder te effekt

Safranris og spansk paella er klassikere blant de kulinariske spesialitetene med dette krydderet

sunne oppskrifter på safran krydder

Kjeks og kaker med safran … drømmen for mange med en søt tann

Stek krydderkake med safran

Blomstene til Crocus sativus ser utrolig vakre ut

safran krydder sunt

Det røde gullet er i utgangspunktet helt lilla

safran krydderhøst

Maskinert veldig presist og omhyggelig for hånd

Velg safran -krydderet for hånd

safran krydder effekt sunn

safran krydder vakre blomster krokus