Høsten er definitivt den tiden på året da reiselivet blir vekket. Skogene krever lange fjellturer og gir oss den mettede duften av granharpiks og friske blader. Skogbunnen er dekket av blader og furu nåler og det ser ut til at noe endrer seg under hver trestamme. Hvert år rundt denne tiden drar soppplukkere ut i skogen på jakt etter deilige og velduftende sopp. Du kan også få dem på det ukentlige markedet, sier de. Det er riktig, men ikke å sammenligne med duften og kvaliteten på de nyplukkede soppene.

Høsten er høysesong for de fleste sopparter

å plukke sopp

Samle sopp – bli kjent med lokale varianter

Kantarell sopp

Identifiser sopp

Å plukke sopp selv kan være en risikabel virksomhet hvis du ikke er kjent med det. Noen sopp har farlige doppelgangers som kan lure selv erfarne samlere. Hvordan identifisere sopp og hvor og hvordan du samler sopp, vi prøver å gjøre det så klart som mulig for deg i dag. La oss begynne med sopptyper som du visuelt kjenner godt fra markedet, og hvis smak du kjenner godt. Soppen som vanligvis spises og tilbys er boletus og kantarell.

En tur i skogen kan fantastisk kombineres med å plukke lokale og spiselige sopp

Plukk sopp

Porcini sopp og kantareller venter bare på å bli samlet av deg

Soppplukkkurver

Ha det gøy å samle i skogen

Du kan finne sopp på trær som soppen skaper en symbiose med. Dette kan gi deg litt mer sikkerhet hvis du for eksempel leter etter boletus sopp. Furu, eik, bøk og gran er blant trærne som sopp foretrukket.

Kantarellen ble betraktet som mat for fattige mennesker en stund. I dag er denne soppen en ettertraktet delikatesse og har en ganske høy pris på markedet. I skogen blir denne sopparten stadig mer sjelden, og når du ser soppen, vil den være rundt gran og grantrær. Den vokser ofte på steder med dårlig jord.

Tidligere ble de bare ansett som mat for fattige mennesker, i dag er kantarellene en anerkjent kulinarisk glede

To kantareller samler sopp

Mange sopp kan ikke vaskes, men bare rengjøres med en myk børste

Soppsamlekurv

Hvis du har samlet for mye sopp, kan du tørke dem ut for vinteren

To kantareller samler sopp mange

Klipp eller skru av?

 Det har lenge blitt undersøkt om sopp lider av feil høst. Noen kjennere anbefaler at du skrur ut sopp, for dette vil bevare fruktkroppen, andre kutte dem av. For å være ærlig, er det ingen hundre prosent sikker teknikk som bestemmer høsting. I fjor fant forskere fra Sveits ut at verken kutting eller skruing har effekt på soppvekst. Den eneste faktoren i deres mange opptredener er været.

Det fuktige været er en god forutsetning for at mange sopparter skal dukke opp. Ikke vær en barbar når du plukker!

Sopp samler opp boletus

Ferske, selvsamlede sopp har en uimotståelig aroma

Soppplukk-steinplitzMatlagingsoppskrift for kjennere

Kantareller med sjalottløk

Rens 500 g pepparkorn og kutt i bittesmå biter. Stek og stek soppen i litt olivenolje eller smør, tilsett deretter en håndfull sjalottløk. Bland med kjøtt- eller grønnsaksfond og smak til med salt og pepper. Hvis du vil, kan du tykke sausen med fløte og tilsette noen dråper sitronsaft.

Å spise sopp er riktig. Dra fordel av naturens tilbud!

Å plukke sopp er en godbit for ganen

Alle typer sopp passer godt til kjøtt eller vilt

Velg soppmat

Vil du ikke ta en risiko? Så er det bare å kjøpe deilig sopp fra bønder

Sopp som plukker champignon