Dopamin, serotonin og endorfin – de viktigste lykkehormonene par excellence

Hva er lykkeens biokjemi, og hvordan kan vi fremme den? Spesielt nå i den mørke årstiden har mange av oss en tendens til å være sløv og mangel på energi, noe som faktisk er ganske normalt på et bestemt tidspunkt. Men det sies ikke at vi skal være fornøyd med det, for du kan føle deg bra i hver sesong og ha et muntert humør. På den ene siden er det et spørsmål om holdning og på den andre siden litt “lykke -kjemi”. Det er ikke lenger en hemmelighet at de såkalte lykkehormonene i stor grad er ansvarlige for våre følelser av lykke. Serotonin, dopamin og endorfin er navnene på de tre hormonene som virker stemningsfremmende og stimulerende på oss. Hvordan nøyaktig hele prosessen med opprettelsen og frigjøringen av “lykkebudets stoffer” i hjernen ser ut, kan du se nedenfor ved hjelp av den detaljerte infografikken.

dopamin serotonin endorfin lykkelige hormoner budbringere

Det er selvfølgelig veldig spennende å finne ut hva som skjer i hjernen når vi er lykkelige. Fra et praktisk synspunkt er det imidlertid like interessant og viktig å vite hvordan vi kan “støtte” våre lykkehormoner selv og på en naturlig måte – for eksempel gjennom antidepressiv mat og passende aktiviteter.

dopamin serotonin endorfin lykkelige budbringere nevrotransmittere

Hvilke matvarer er spesielt effektive for vinterblues??

Ernæringseksperter har i mange studier vist hvor viktig kostholdet vårt er for vår fysiske og psykiske helse. Når det gjelder lykkehormonene, kan noen matvarer også anbefales som nyttige. For eksempel er noen av de beste matvarene som bidrar til å opprettholde optimale serotoninnivåer dadler, fiken, cashewnøtter, valnøtter, havregryn og mørk sjokolade, i tillegg til andre proteinrike produkter som camembert, parmesan, melk og tofu.

Generelt er omega-3 fettsyrer ansvarlige for optimal metabolisme i hjernen og dermed også for den optimale verdien av lykkehormonene. Derfor er matvarer som laks, makrell, linfrø, kjøtt, meieriprodukter og rapsolje veldig sunne og bør konsumeres så ofte som mulig.

dopamin serotonin endorfin limhormoner nevrotransmittere

Hvilke aktiviteter fremmer lykkehormonnivået?

Fremfor alt har sport og trening i det fri en veldig positiv effekt på den helhetlige konstitusjonen til hver person. Den økte tilførselen av oksygen har også en positiv effekt på frigjøring av lykkehormoner, og du føler deg rett og slett i flyt. Stress, tretthet og dårlig humør gir plass til et muntert humør og livsglede. Å danse, synge og spille sammen gir en ekstra portion lykkehormoner, akkurat som å lytte til favorittmusikken din eller lese en fin bok. Når det gjelder lykkehormoner, er yoga den allsidige. Spesielt latteryoga vil gi deg tilstrekkelig godt humør og positive tanker på veldig kort tid.

Listen er lang. Du kan også finne din helt spesielle måte å føle deg bra og glad på! Feire livet og hold deg frisk!

dopamin serotonin endorfin yoga soloppgang solnedgang

dopamin serotonin endorfin vandrende soloppgang lykkehormoner

Hvordan oppstår vår lykkefølelse?Hvordan oppstår vår lykkefølelse? – en infografikk av Lottoland