I tider med Covid-19 oversvømmer hverdagen oss med mange vanskeligheter og utfordringer. Selv om stress kan være nyttig i en moderat og kontrollert dose, blir det raskt et problem når nivåene er forhøyet. Da forstyrrer det den mentale og fysiske balansen i kroppen, fører til hodepine, søvnløshet, høyt blodtrykk, tap av matlyst eller omvendt, stressspising og mange andre helseproblemer. Faktisk skyldes minst 75% av alle sykdommer stress. Heldigvis trenger du sannsynligvis ikke å ta spesielle antidepressiva for å bli kvitt stress. Naturen tilbyr et effektivt alternativ som har bevist seg gang på gang gjennom århundrene – sitronmelisse.

Denne medisinske urten har blitt brukt for alle sykdommer som er forårsaket av lidelser i nervesystemet siden antikken. I dag finnes den i alle supermarkeder og helsekostbutikker. Imidlertid er dets egenskaper ofte undervurdert. I dagens artikkel deler vi de viktigste vitenskapelig beviste egenskapene til sitronmelisse og hvordan du best forbereder det selv.

Melissa lukter fantastisk sitrus og kan knapt forveksles med andre medisinske planter

Sitronmelisse - immunitet og psyke styrket av naturens gaver. Urtebalsam frisk

Både i hagen og hjemme vokser den uten problemer

Sitronmelisse - styrker immunitet og psyke gjennom gaver fra naturens potteplantebalsam

Sitronmelisse - immunitet og psyke gjennom naturens gaver styrker frisk balsam fra hagen

Sitronmelisse - styrker immunitet og psyke gjennom naturens gaver, friske urter

Botaniske egenskaper til den medisinske planten sitronmelisse

Sett fra et botanisk synspunkt er sitronmelisse en flerårig urteaktig plante med et relativt upretensiøst klima. Den er hovedsakelig innfødt i det østlige Middelhavet, Sør -Europa og Vest -Asia, men kan også trives i potter eller urtehager. Sitronmelissen kan gjenkjennes raskt av det lyse håret og de små hvite, gule eller rosa blomstene.

Bladene har lignende form som mynte, men har en utpreget sitronaroma, og derfor har planten blitt brukt som smaksstoff siden antikken. Friske og tørkede blader behandles til te, urtelikører, sauser, salater, kosmetiske produkter, etc. I det kulinariske området, for eksempel, understreker sitronmelisse smaken av middelhavsretter.

Hvis du vil høste sitronmelisse selv i naturen eller i din egen urtehage, må du gjøre dette om sommeren før blomstring. Etter blomstringsperioden mister den medisinske urten mye av sin karakteristiske aroma og næringsstoffer.

Jo mer du beskjærer planten, jo raskere vokser de nye skuddene

Sitronmelisse - styrke immunitet og psyke gjennom gaver fra naturbalsam

Pesto i italiensk stil med frisk sitronmelisse

Sitronmelisse - immunitet og psyke styrket av naturens gaver pesto saus italienske oppskriftsideer

Forfriskende sommerlemonade med fersken

Sitronmelisse - immunitet og psyke styrket av naturens gaver Limosmoothie med balsam

Nyttige egenskaper av sitronmelisse

De viktigste fordelaktige ingrediensene i sitronmelisse finnes i de aromatiske bladene. Disse inkluderer vitamin C, karoten, oleanolsyre, fenolkarboksylsyrederivater som rosmarinsyre og essensielle oljer som citronellal, citral, linalool, myrcene og geraniol.

Dermed er sitronmelisse et sterkt middel for stress og har en samlet positiv effekt på nervesystemet. Det har en positiv effekt på sykdommer som Alzheimers sykdom, oppmerksomhetsunderskudd og hyperaktivitetsforstyrrelser (ADHD), depresjon, hysteri, søvnløshet, melankoli, migrene, etc. Sitronmelisse fremmer konsentrasjonsevnen, forbedrer humøret og tilsynelatende lover ungdom- forlengende egenskaper. I medisin brukes sitronmelisse for å lindre høyt blodtrykk og dets symptomer.

I tillegg har ingrediensene en antimikrobiell og antiviral effekt. Den medisinske urten kan brukes fantastisk mot forkjølelse og influensa. Daglig munnvann med sitronmelisse bidrar også til å bli kvitt dårlig ånde og bakteriene som forårsaker det. Gledd inn i huden som en salve, lindrer sitronmelisse også muskel- og leddbetennelse og hjelper deg med å bli kvitt herpes raskere.

Sitronmelisse er aromatisk, sunn, velsmakende og allsidig

Sitronmelisse - styrker immunitet og psyke gjennom naturens gaver urtete frisk hage

Urtsmør med sitronmelisse, basilikum og rosmarin

Sitronmelisse - styrker immunitet og psyke gjennom naturens gaver urtesmør sunt deilig

Tilbered sitronmelisse og salve selv

Hvis du vil høste og tørke sitronmelisse selv, er det viktig at du følger noen få regler for å bevare de gunstige ingrediensene i den. For eksempel må du ikke vaske planten før du tørker den. De nyplukkede bladene trenger ganske enkelt å tørke på et skyggefullt og godt ventilert sted ved en gjennomsnittstemperatur på 30-35 grader. Delene av planten er godt tørket hvis de raskt rister når de ristes og fortsatt avgir sin karakteristiske sitronaroma når de moses. Oppbevar den tørre sitronmelissen på et tørt, lettbeskyttet sted i en papirpose eller en murkrukke. Hvis de er lagret riktig, kan bladene oppbevares i flere måneder.

Sand -lerjord, delvis skygge og moderate mengder vann – slik føles sitronmelissen

Sitronmelisse - styrke immunitet og psyke gjennom naturens gaver Gjenkjenne og høste balsam

Du kan selvsagt også bruke en automatisk dehydrator

Sitronmelisse - styrke immunitet og psyke gjennom naturens gaver tørrbalsam urter riktig

Sitronmelisse - tørr balsambladte styrker immunitet og psyke gjennom naturens gaver

Å lage sitronmelisse er relativt enkelt. Den mest intense smaken og aromaen samt den beste effekten på kroppen oppnås i forholdet 1 teskje blader til 100 ml kokende vann. Etter ca. 30 minutter, dekket, kan du sile gjennom en sil og nyte. Du kan drikke opptil 2-3 kopper sitronmelisse te om dagen, helst om kvelden før du legger deg.

Sitronmelisse - styrker immunitet og psyke gjennom naturens gaver fersk sommerdrink

For å tilberede hjemmelaget balsam salve, slipe bare en halv håndfull tørre blader sammen med 2 ss vaselin. Rør til du får en homogen blanding og la salven trekke på et mørkt og varmt sted i 2 dager. Så er det gjort.

Hvis du vil eksperimentere med forskjellige ingredienser i oppskriftene dine, er det viktig å unngå intens duftende planter som mynte, muskat og ingefær. Melissa kan kombineres fantastisk med lavendel, basilikum og andre delikate urter.

Aromatisk balsamsalve med lavendel – en flott gave for de kalde månedene i året

Sitronmelisse - styrke immunitet og psyke gjennom naturens gaver

Vær oppmerksom på at sitronmelisse, som alle andre medisinske urter, kan ha forskjellige effekter og ikke er uten bivirkninger hvis den inntas i overkant. Så det er lurt å konsultere fastlegen din på forhånd.

Frisk sitronmelisse brukes også i supper

Sitronmelisse - styrke immunitet og psyke gjennom naturens gaver courgette suppe sitronmelisse

Så du kan raskt bli kvitt stresset i hverdagen

Sitronmelisse - styrke immunitet og psyke gjennom naturens gaver sitronmelisse

Sitronmelisse - immunitet og psyke styrket av naturens gaver sitronade kald te kald te

Gi mange oppskrifter en lett sitronaroma uten å tilsette sitrusfrukter

Sitronmelisse - immunitet og psyke styrket av naturens gaver smoothie bær med sitronmelisse

Sitronmelisse - immunitet og psyke styrket av naturens sorbetis med urter

Sitronmelisse - immunitet og psyke styrket av gaver fra naturen urte kjeks deilig sunt