Trøtte øyne er dessverre ikke lenger uvanlige i disse dager. Det er heller ikke rart når du tenker på hvor ofte vi alle stirrer inn på skjermen på datamaskinen eller mobiltelefonen og huker seg foran fjernsynet igjen etter en stressende dag på jobben. Alle disse faktorene, kombinert med for lite søvn, tørr inneluft og dårlig ernæring, er blant de vanligste årsakene til stressede øyne. Og den viktigste grunnen i de fleste tilfeller er at øynene, eller nærmere bestemt tårefilmen, tørker raskere ut – fremfor alt på grunn av ufrivillig blinking som er altfor sjelden. Ofte snakker man om tørre øyesyndrom. I de følgende linjene vil du finne ut hvilke andre årsaker som kan komme i tvil, hvilke hjemmemedisiner som gir betydelig lindring og hva annet du kan gjøre.

Trette øyne kan ha forskjellige årsaker

slitne øyne hjemmemedisiner lindring

De vanligste årsakene

Tørre, slitne øyne kan skyldes en rekke faktorer. Det beste du kan gjøre er å observere hverdagen din selv og prøve å finne ut hva de riktige årsakene kan være i ditt spesifikke tilfelle. Nedenfor er en liste over de vanligste årsakene til skyld for slitne øyne:

 • langt skjermarbeid
 • Sirkulasjonsforstyrrelser
 • Vanlig kjøring over lange avstander
 • dårlig, utilstrekkelig belysning
 • for lite søvn
 • konstant stress
 • overdrevent inntak av alkohol og nikotin
 • dårlig, tørt inneklima
 • hormonelle forstyrrelser
 • Bivirkninger av medisiner
 • Vitaminmangel – i vitamin A, D og B12

Hvilke av disse faktorene er mer egnet for deg?

se etter slitne øyne

10 enkle hjemmemedisiner for å lindre symptomer

Det er viktig å vite hvorfor vi får slitne øyne. Det er enda viktigere å finne lettelse og få det i gang igjen. Ved alvorlige og vedvarende klager er et besøk til øyelege eller fastlege selvfølgelig viktig og absolutt anbefalt. I alle andre tilfeller kan du først prøve enkle hjemmemedisiner som du enten allerede har hjemme eller kan få raskt og billig. I dag har vi 10 av de beste hjemmemedisinene for stressede, slitne øyne. Ta en titt på dem og tenk på hvilken av dem du helst vil prøve.

# 1 fennikel te

Denne milde typen te skal ikke bare brukes mot luft i magen og fordøyelsesbesvær, men også for stressede, tørre øyne. Forbered te i henhold til pakningsinstruksjonene. Sett enten 2 bomullsputer i den og la dem trekke godt eller bare bruk to teposer samtidig. La alt avkjøle seg litt og legg bomullsputer eller teposer på dine slitne, lukkede øyne. La den stå på i ca 10-15 minutter, og du er ferdig. Du vil umiddelbart føle den beroligende lettelsen.

Enda bedre: tilbered fennikelte fra frø

fennikel te komprimerer mot slitne øyne

# 2 øyenbrynste

I tillegg anbefales også vanlige kompresser med øyenbrynste fra apoteket. Det er ikke for ingenting denne teen heter akkurat det.

# 3 grønn te

Den populære grønne teen er en annen type te som er perfekt for å lindre symptomer på tørre øyne. Av denne grunn kan vi bare anbefale det. Prøv den samme tilnærmingen som med fennikel -te.

# 4 varme komprimerer med kildevann

Hvis du ikke liker urter og te på en eller annen måte, eller hvis du ikke føler deg komfortabel med dem, kan du prøve det med enkle varmvannskompresser. Et vekslende bad med kaldt vann i begynnelsen og på slutten er enda bedre. Bruk en myk, lofri klut som er fri for smuss og skadelige stoffer.

# 5 agurkskiver

De gode gamle agurkskivene! Ja, de har ikke bare en stor kosmetisk effekt på øyeområdet, men også på øynene selv. Når de legges på øynene i omtrent 10 minutter, hjelper ferske agurkskiver til å hydratisere huden tilstrekkelig og deretter slimhinnene i øynene. I tillegg er agurker en rik kilde til antioksidanter og vitamin E, som gir ekstra friskhet og et strålende utseende.

Foretrekker agurkskiver laget av organiske agurker

agurkskiver mot slitne øyne

# 6 rå potetskiver

Rå potetskiver, som du legger på øynene, har en effekt som ligner agurkskiver. Disse inneholder mye vann og stivelse og gir derfor raskt den forventede lindringen for slitne øyne.

# 7 organisk aloe vera gel

Aloe vera gel gir også verdifull fuktighet. Vær oppmerksom på høy organisk kvalitet! Bare masser det milde øyeområdet ditt med det 2-3 ganger om dagen og dra nytte av denne unike planten.

# 8 kokosolje

Den populære oljen har vært veldig trendy en stund. Det hjelper også med tørre øyne. Kokosolje har ikke bare en veldig sterk fuktighetsgivende effekt, den er også antiinflammatorisk. Den varmes litt opp og masseres forsiktig i flytende form rundt øynene.

Stol alltid på økologiske produkter!

kokos-hår-sunt-helse-tips-kokos-effekt

# 9 fiskeoljekapsler

Fiskeoljekapsler, rike på vitamin D og omega-3 fettsyrer, anbefales på det sterkeste for slitne, stressede øyne. De støtter organismen din innenfra og lindrer de ubehagelige symptomene.

# 10 varm melk

Varm melk med honning for å hjelpe deg med å sovne? Dette hjemmemedisinet gjør underverker, spesielt for barn. Det samme kan sies om bomullsputer dynket i varm melk når det gjelder slitne, tørre øyne. Bare legg dem på lukkede øyne og la den beroligende melken virke i minst 10 minutter.

Varm melk er også bra for den milde huden rundt øynene

Kvinne på badet

Praktiske tips mot slitne øyne

I tillegg til å bruke hjemmemedisiner, kan du også hjelpe deg selv med mange andre tiltak. I tillegg handler de fleste tipsene nedenfor om effektiv forebygging av øyetretthet.

 • Blink så ofte som mulig.
 • Gå ut i frisk luft oftere.
 • Gjør øyeyogaøvelser regelmessig.
 • Bruk fuktighetsgivende øyedråper uten konserveringsmidler.
 • Bruk en luftfukter i rommene (alternativt: legg en fuktig klut eller en skål med vann på varmeren)
 • Juster skjermen ergonomisk på best mulig måte.
 • Bruk passende dataglass.
 • Fjern øyesminke grundig før sengetid.
 • Det er best å foretrekke naturlig kosmetikk for øynene.
 • Sørg for tilstrekkelige vitaminer og mineraler gjennom kostholdet ditt.
 • Med kontaktlinser – bytt dem av og til med briller.

Bruk milde, allergivennlige sminkefjernere

øyesminke slitne øyne

Vitamin D og mange fytokjemikalier som karotenoider hjelper på slitne øyne på lang sikt

laks omega 3 mot slitne øyne

Øyedråper av høy kvalitet bør også brukes i de fleste tilfeller

trette øyne tips øyedråper

Ta hyppige pauser når du arbeider på dataskjermen, og masser de lukkede øyelokkene lett

slitne øyne skjermarbeid

Noen ganger ser du på et punkt langt fra skjermen

trette øyne tips hjemmemedisiner

Trette øyne kan også vanne hos noen mennesker

trette øyne forårsaker

Gå en tur i naturen så ofte som mulig

trette øyne hovedårsakene

Ikke mindre viktig – bruk gode solbriller

matchende solbriller mot slitne øyne

Vi ønsker deg et klart syn og lykke til!

trette øyne hjemmemedisin tips