Spelt er en av de mange forskjellige typene gammel hvete som nylig har blitt fasjonabel og trendy igjen. Mange av dem ble spist til nyere tid – 18/19 århundrer. På den tiden bleknet de i bakgrunnen av forskjellige årsaker, inkludert industrielle. Nå blir speltbrød og andre sunne brødtyper, som einkorn, gjenoppdaget. Men hvorfor staves muligens det sunnere alternativet til de vanlige brødtypene? Du kan oppdage dette selv ved hjelp av artikkelen vår!

Nummer 6 på bildet er stavet

forskjellige hvetetyper og også stavet

Speltbrød ble spist for 8000 år siden

Speltbrød eller visse produkter laget av spelt ble sannsynligvis spist for 8000 år siden. Dette produktet inneholder mye proteiner, fiber, mineraler og vitaminer. Alle disse sunne ingrediensene finnes der i mye større grad enn i vanlig brød.

Resultatet er at du ikke trenger så mange tilleggsprodukter for å føle deg frisk, mett og full av energi. I tillegg til ingrediensene som allerede er oppført, inneholder spelt og speltbrød jern, fosfor, sink, magnesium og mangan. Videre er speltbrød rikt på vitamin B6 og folsyre. Blant annet betyr forbruket av spelt og andre sunne brødtyper, for eksempel einkorn, at du vil trenge mye mindre animalsk protein i fremtiden. Du kan derfor Spis mindre kjøtt og fortsatt være frisk og i god form.

Speltbrød og salat – det er alltid en god kombinasjon!

Speltbrød med friske grønnsaker

Helsefordeler – Forbedre arbeidet i mage -tarmsystemet

Hvordan forbedres nøyaktig helsen vår ved å spise speltbrød og andre speltprodukter? De er sikker på å stimulere fordøyelsen. De sunne fibrene fremmer behandlingen av maten. For eksempel anbefales speltbrød sterkt for mennesker som lider av sykdommer som i dag er så utbredt som irritabel tarm. Eventuelle mageproblemer påvirkes positivt av forbruket av spelt.

Speltmel og speltkorn

Spelt - korn og mel

Slik ser speltkornene ut på nært hold!

Speltbrød - kornene det er laget av

Forbedre blodsirkulasjonen

Som allerede påpekt inneholder speltbrød en høy andel jern og sink. Kombinasjonen av de to fremmer transportfunksjonen til blodårene. Fordelingen av hemoglobin er også betydelig forbedret. Tross alt oksygeneres alle typer vev og organer.

Dikelbrød med mange deilige korn

full av forskjellige frø speltbrød

Redusere kolesterol og regulere hormoner

Forbruk av speltbrød reduserer dårlig kolesterol betydelig. I dette tilfellet skyldes dette også den høye andelen kostfiber i kombinasjon med de andre verdifulle ingrediensene. Vitamin B3, også kjent som niacin, spiller en nøkkelrolle i reguleringen av binyrebarkens funksjoner. Det endokrine systemet er svært følsomt for underskuddet av niacin. Fraværet eller for lave mengder påvirker hormonbalansen negativt.

Speltbrødsrett ville absolutt også være mulig som et varmt måltid!

Spelt med erter og ost - flott matrett

Beinhelse og celleutvikling

Diettister anbefaler å spise speltbrød for å forebygge problemer med osteoporose. Mineralene i denne hvetetypen kan bidra til å motvirke denne og andre bensykdommer. De høye proteinnivåene og andre fordelaktige ingredienser får cellene til å dele seg. Videre støttes mange vev som er viktige for kroppen i vedlikehold og utvikling av ingrediensene i spelt. På denne måten, som allerede nevnt, fremmes bein og blodårer. I tillegg er det den veldig positive effekten på musklene. Fosfor spiller en stor rolle i strukturen og separasjonen av DNA -celler.

Speltmelkake er en mulig sunn dessertidee

Spelt - tilberedte søtsaker

Styrke immunsystemet, bidra til å bekjempe diabetes

Vitamin B1, også kjent som tiamin, fremmer bevisst immunsystemets arbeid. Dette betyr også at beskyttelsesmekanismene fungerer bedre. Det psykiske og fysiske stresset er begrenset. De vanlige karbohydratene er farlige for diabetikere. Karbohydrater i speltbrød er imidlertid veldig sunne. De brytes sakte ned og forårsaker ikke fryktelige endringer i blodsukkernivået. På grunn av den høye fibermengden blir de også behandlet spesielt godt. Nivåene av glukose og insulin i blodet holdes under kontroll.

Har du prøvd spelt tortilla??

Spelt - idé for tortilla - veldig velsmakende

Nyt spelt i en rekke former

Det er mange måter du kan glede deg over stavet. Det enkleste ville selvfølgelig være i form av speltbrød. Du kan imidlertid bruke den til å lage deilige pizzaer eller tortillaer. Selv en pita – veldig tynt brød kan stekes av det. Så en doner kebab eller falafel med speltbrød ville være mulig. Du kan også lage spelt og bruke den til å tilberede forskjellige salater og andre retter. Så mange forskjellige måter du kan dra nytte av de gode egenskapene til denne gamle hveten. Ta en titt på ideene våre!

Eller kanskje slike deilige pitabrød?

Spelt tynne pittas - deilig

Kombiner spelt med deilige grønnsaker!

Spelt- og auberginefat - veldig velsmakende

Stavet til frokost? Det ville sikkert være en god idé!

Spelt og andre deilige ingredienser - bland

Vil du ha sunne muffins? Hva med de som er laget av spelt?

Speltbrød - deilige bakervarer

Speltbrød med smør ville være en deilig og sunn frokost

Speltbrød klart til å spise

Speltbrød klart til frokost

Ta også speltbrød med en salat!

Speltbrød og deilig salat

Spelt kan blandes med andre mel

Deilig speltbrød ved bordet

Ytterligere to flotte speltkakeoppskrifter som en idé

deilig kake laget av speltmel av høy kvalitet

Speltbrød deilig søt kake

Speltbrød kan inneholde en rekke korn og nøtter

Speltbrød med kuttskiver

Det tilbys nå også speltpasta

Speltbrødnudler og poser med spelt

Speltbrød - flotte nudler med forskjellige ingredienser

Små speltruller ville også smake godt for mange!

Ulike typer speltruller

noen skiver deilig speltbrød

Idee å kombinere med speltbrød

Noe knasende kan absolutt bakes av spelt

Deilige skiver - spelt og gode ideer

Noe solid med spelt? Det fungerer sikkert! Her er noen ideer du kan tenke deg!

Blåskjell og spelt - flott og velsmakende idé

Pizza med ost og salat av speltbrød

Ulike retter med deilig spelt