Vil du bevisst beskytte miljøet gjennom dine daglige handlinger og dermed ha bedre samvittighet? Da bør du velge økologisk bærekraftige vaskemidler som på ingen måte er skadelige for naturen eller helsen. De bemerkelsesverdige såpemutrene er et så praktisk og langsiktig billig vaskemiddel. Disse kommer opprinnelig fra India og Nepal og har vært ganske populære og populære i dette landet i noen år nå. Det er derfor vi legger mer vekt på dem i dag. I de følgende linjene kan du finne ut hvilke fordeler såpeneøtter har, hvordan du vasker dem og hvilke andre bruksområder som er mulige.

Såpemutter er et miljøvennlig alternativ til kjemiske vaskemidler

askenøtter i stedet for kjemiske vaskemidler

Såpnøtter – hva er det??

Dette er faktisk bærene til det såkalte såpetreet (Sapindus saponaria), også kalt Aritha (på hindi: अरीठा, Arīṭhā). Såpemutrene, eller nærmere bestemt skallene deres, inneholder saponiner, som tjener som beskyttelse mot insekter og mugg. Når disse kommer i kontakt med vann, er det rikelig med skum.

Såpestoffet er veldig likt det som finnes i kommersielle vaskemidler, men skader derimot ikke noe eller noen. De naturlige saponinene forurenser ikke miljøet og tolereres godt av svært sensitive mennesker og allergikere. Mirakelnøttene kan nå finnes relativt billig på organiske markeder, verdensbutikker og til og med i noen supermarkeder. De kommer vanligvis til oss i vakre bomullsposer, som brukes når du vasker i vaskemaskinen.

Såpetreet og fruktene av det – såpemutrene

vesker av nøtter

Noen av de viktigste fordelene med såpemutter:

  • enkel applikasjon
  • billig og gjenbrukbar
  • Sparer tid og vann – du trenger ikke å skylle fordi det ikke er rester
  • allsidig å bruke (se nedenfor)
  • bærekraftig og miljøvennlig
  • godt tolerert og ufarlig for helsen

Kjøp bare økologiske og / eller rettferdig sertifiserte såpnøtter!

vaske nøtter klær

Hvordan vaske med såpemutter

Ingenting er enklere enn det. Bare pakk 5-6 såpnøtter i bomullsposen, bind opp og legg i vaskemaskinen. Legg tøyet på toppen og fortsett med vaskeprosessen som vanlig. Sånnøttene er perfekte for alle typer tøy, enten det er hvitt eller farget, ull eller silke, produkter som er lette å stelle, etc. Så du kan vaske dem fra 30 ° C til 90 ° C og oppnå de beste vaskeresultatene. I tillegg trenger du ikke engang å legge til tøymykner, fordi de naturlige saponinene har en ekstremt positiv effekt på tekstilfibrene ved å gjøre tøyet veldig skånsomt og mykt. I tillegg er fargene også godt bevart.

Et ekstra tips: For å oppnå enda bedre vaskeresultater og for å forhindre grå dis, kan du putte litt natron i vaskemiddelrommet. Dette renser også innsiden av vaskemaskinen godt og virker mot kalk.

Vask med såpemutter er superenkelt og effektivt

Såpemutter i vaskemaskinen vasker klær

Lag sjømatnøtter sjampo selv – instruksjonene

Såpnøtter er ikke bare egnet for vask. Du kan også bruke den til å lage en organisk sjampo selv som er helt fri for kunstige tilsetningsstoffer og mikroplast. Det er veldig enkelt og raskt.

For dette brøt du:

(for ca. 300 ml sjampo)

  • 8 såpnøtter i pitte
  • 2 kopper vann
  • 1 ts mandelolje

Forberedelsen:

Trinn 1: Kok opp nøtter og vann i en liten kjele.

Trinn 2: La småkoke på middels varme i ca 15 minutter.

Trinn 3: Ta gryten av ovnen og la den avkjøles helt i noen timer.

Fjerde trinn: Hell såpemuttervæsken i blenderen, tilsett mandeloljen og bland kort kraftig 3 ganger (pulsfunksjon).

Trinn 5: Sil blandingen gjennom en fin sil eller et kaffefilter og hell i en liten flaske. fullstendig!

Den hjemmelagde såpemutter -sjampoen styrker håret og bryr seg om huden

Lag sjømatnøttsjampo selv

Bruk denne sjampoen på samme måte som den vanlige. Unngå kontakt med øynene og vær forsiktig når du vasker hår til barn. Den gode nyheten: Såpnøtter er faktisk bær, ikke nøtter. Det er derfor de ikke er et problem i det hele tatt for mennesker med en nøtteallergi. Ulemper: Noen flekker viser seg å være for sta og krever ytterligere behandling. Etter vask med såpemutrene er det heller ingen gunstig aroma. Men dette kan gjøres opp med noen dråper eterisk olje og er også et spørsmål om smak og ikke en reell ulempe.

Annen bruk av såpemuttere

Det er virkelig overraskende hvor allsidig disse “bringebærene” faktisk er. I tillegg til vaskemidler og sjampo, kan du også bruke dem som erstatning for mange andre husholdningsprodukter og kosmetikk, for eksempel ansiktsskum, flytende såpe, kremer, skyllemiddel til oppvaskmaskin osv. Såpnøtter brukes også mot migrene, eksem og trette øyne, så vel som naturlige insektmiddel, for eksempel mot bladlus.

Så gi dette miljøvennlige vaskemiddelalternativet en sjanse og bestem hvordan og når du skal bruke såpnøtter. Vi ønsker deg mye moro med det!

Nyvasket tøy som ikke forurenser miljøet

vaske klær miljøvennlig med vask

Magiske frukter med et bredt spekter av bruksområder

Vask nøtter sunt og miljøvennlig

Skallet er fullt av saponiner

Vask nøtter økologisk

I stedet for bomullsposer kan du imidlertid også bruke tynne sokker

vaskeprosess for å vaske nøtter med linpose

Bli kjent med disse sanne naturskattene!

skall vasker nøtter etter vask