Alle snakker om israelsk mat: Falafel, hummus, shakshuka og tabbouleh gjør mange mennesker svake. Rettene smaker tradisjonelt orientalsk og likevel veldig moderne. En ingrediens bør ikke mangle i mange oppskrifter fra Israel: granateplet. Vi introduserer mer israelsk mat og deilige retter med granateple.

granateple sunt

Pexels, hiteshchoudhary, 1115812

Orientalsk variasjon av smaker

Strengt tatt er det ingen typisk israelsk mat: Middelhavet, marokkansk, libanesisk, syrisk og irakisk påvirkning kommer sammen i Israels gryter. Dette skaper et unikt utvalg av smaker som smaker solid, frisk og søt på samme tid.

I tillegg til sesam og couscous, bør lam og storfekjøtt, grønnsaker og urter ikke mangle. Den er krydret med spisskummen, anis, kanel, kardemomme, persille, mynte og koriander. Ingrediensene er vanligvis nyhøstet: Det Klimaet i Israel tilbyr perfekte forhold for dyrking av tomater, auberginer, avokado, dadler og granatepler.

Aubergine granateple oppskrift Pixabay, Invitation_to_Eat, 1985391

Fantastisk: retter med granateple

Spesielt gir de solmodne granateplene med sine rubinrøde, saftige, knasende kjerner mange retter som garanterer noe. Saften av frukten brukes ofte. Myter har eksistert i århundrer de allsidige effektene av granateplejuice. Det sies å være bra for hjertet, øke styrken og forynge huden. Men fremfor alt er både granateplet og saften herlig. Den foredler forretter, hovedretter og desserter.

Vil du ha en liten smakstest? Hva med for eksempel en av disse deilige granateplerettene:

  • Aubergine fra ovnen med tahiniyoghurt og granateplefrø Basert på en oppskrift av den britisk-israelske kokken Yotam Ottolenghi: Skjær auberginen i skiver og pensle med en marinade av granateple melasse, olivenolje og salt før baking. Den fruktige sirupen karamelliserer grønnsakene og gir dem en unik aroma. Mens grønnsakene stekes blander du yoghurten med sesampasta, tahini og pepper. Legg de bakte aubergineskivene på en tallerken, dryss over tahini -yoghurten og dryss med granateplefrø før servering. Fersk hakket persille utfyller også retten perfekt.
  • Fylt aubergine med couscous Hol eggplanter kuttet på langs og fyll med en blanding av kokt couscous, løk, hvitløk og feta. Stek i ovnen til auberginen er mør og server med ferske granateplefrø og koriander.
  • Tabouleh med granateple Elsker du den ferske persille bulgursalaten Tabouleh? Tilsett deretter granateplejuice til sitronsaften i dressingen og granateplefrøene til tomat- og agurkbitene. Den søte og syrlige smaken gir salaten en ny vri. Alternativt kan du tilberede en tabbouleh med søtpotet.

tabouleh salat med granateple og couscous

Pixabay, Invitation_to_Eat, 1982738

  • Søtt med granateple Mange desserter kan selvfølgelig også krydres med granateple. Kjernene passer perfekt til en lagdelt dessert, med panna cotta eller som pynt på en kake. Juice eller sirup fra granateple, finpuss kaketopp, bærgryn og iskrem.

kremdessert med granateple

Pexels, javon-swaby, 197616

Granateplesalat med spinat

Pexels, kaboompics