Sunn mat består av sunne produkter. Det er nok klart! Men visste du at visse kombinasjoner gjør de sunne egenskapene til hver mat enda mer effektiv? Vi har satt sammen en liste over dem for deg. Kombinasjonene er overraskende enkle og velsmakende. Tegn nye oppskriftsideer fra den. Liker du ideen? Ta deg tid til vårt lille sunne kulinariske bidrag.

Tilsett litt paprika i bønnene, så blir maten mye sunnere

bønner paprika sunn mat

Bønner og rød paprika

For å spise sunt trenger du mat som er rik på jern. Bønnene er helt klart en av dem – i noen tilfeller kan de til og med erstatte kjøttet i denne forbindelse. Men for at de skal bli godt absorbert av kroppen, trenger du noen ekstra matvarer. Dette er rød paprika som inneholder mye vitamin C..

Tilsett disse i suppen eller lag en Gryte med bønne og pepper!

Stek rosenkål med olivenolje for et sunt kosthold

Stek olivenolje rosenkål sunn mat

Hele hvetebrød med løk og hvitløk

Fullkornsbrød inneholder også mye sink og jern. Men i likhet med bønnene trenger du litt hjelp for å assimilere dem godt. Svovel er en stor hjelp i denne forbindelse, det er rikelig med løk og hvitløk. Så du bør bli vant til å legge disse til smørbrødene i mellom. Det er litt vanskelig i løpet av dagen, men kanskje du har med deg tyggegummi eller tannbørste? Eller kanskje det ville være en god idé til middag?

Fullkornsbrød med løk og er en spesielt sunn kombinasjon av matvarer

fullkorn sunt med løk

Tomater med olivenolje

Sunn mat er veldig ofte spesielt velsmakende. Kombinasjonen av tomater og olivenolje er et veldig godt eksempel på dette. De forsterker gjensidig deres gunstige egenskaper. Olivenolje har egenskapen til å øke det såkalte “gode” kolesterolnivået og dermed redusere effekten av de ikke så friske. Kombinasjonen med tomatene hjelper mye.

Tomater og brokkoli forsterker hverandres egenskaper

salat brokkoli tomat sunn mat idé

Rosenkål og olivenolje

Rosenkål, som grønnkål, brokkoli og kål, er veldig rik på vitamin K. De er veldig sunne for blod og bein. Vitamin K er fettløselig og kan simuleres bedre i visse kombinasjoner. De kan best kombineres med sunt fett som olivenolje. Dette aktiverer de sunne egenskapene til rosenkål og tar også vare på hjertehelsen din.

Brokkoli er mye sunnere med olivenolje

Rosenkål olivenolje idé kjøtt

Brokkoli og tomater

En fantastisk kombinasjon for å spise sunt er denne laget av brokkoli og tomater. Du vil gjøre noe med utviklingen av kreft ved å koble de to grønnsakene. Resultatene fra en rekke vitenskapelige studier støtter dette. Så stol på denne kombinasjonen av mat oftere.

Denne kjøttretten er spesielt sunn takket være kombinasjonen brokkoli og tomat

edel tallerken brokkoli sunt å spise

Gurkemeie og svart pepper

Du bør krydre deilige kremsupper med gurkemeie og svart pepper oftere. Dette forbedrer de helbredende egenskapene til det første krydderet som brukes. Gurkemeie bidrar til å redusere betennelse og utvikling av bakterier. Effekten forlenges av sort pepper og gir kroppen tid til å dra nytte av den.

Laks og spinat – en deilig kombinasjon av sunne matvarer

laks spinat sunt å spise gode ideer

Laks og spinat

En deilig og edel oppskrift, ikke sant? Unn deg selv dette oftere fordi det har en veldig gunstig effekt på helsen din. Hvorfor det? Spinat inneholder mye kalsium og laks inneholder mye vitamin D. Den første aktive ingrediensen assimileres mye mer effektivt i kombinasjon med den andre. Det er selvfølgelig andre matvarer som inneholder vitamin D. Denne vakre kulinariske kombinasjonen er imidlertid spesielt velsmakende, og derfor anbefaler vi den til deg.

Smak til med gurkemeie og svart pepper oftere som en del av et sunt kosthold 

sunn gurkemeie med rød pepper

Rosenkål og mandler

Rosenkål inneholder en stor mengde vitamin K. Hvis du spiser dem, får du 8 ganger daglig dose. Brysselkål er også en rik kilde til vitamin E, en kraftig avgiftning og et løft for immunsystemet. Vitamin K er imidlertid fettløselig. Du trenger bare sunt fett, ikke sant? Mandler inneholder mange av disse og har også andre sunne vitaminer i seg. Kombinasjonen er flott for dampede grønnsaksoppskrifter eller salater.

Epler og sjokolade – kom med gode ideer med dem, fordi denne kombinasjonen er veldig sunn

nøtter sjokolade sunt å spise god idé

Svart sjokolade og epler

Kombinasjonen av begge produktene vil tilfredsstille din sult etter søtsaker. Hjertet ditt forblir spesielt sunt. Den inneholder også flavonoider, som hjelper mot betennelse. Kakao, derimot, inneholder katekiner – et avgiftningsmiddel som hjelper til med å opprettholde elastisiteten til det arterielle vevet. Men ikke glem – det er seks ganger flere katekiner i svart sjokolade sammenlignet med de mildere variantene.

Med hvitløk i sausen blir laks enda sunnere enn den er uansett

laks med god saus - sunn mat

Laks og hvitløk

Hvitløk gjør fisken bedre og sunnere. Kombinasjonen av de to fremmer helsen til menn med høyt kolesterol. Denne fordelaktige effekten er bevist av vitenskapelige studier. Finn en flott middelhavsdressing til laksen som også inneholder hvitløk. Her er en bestemt idé: lag deg en saus av hvitløk, valnøtter, olivenolje og sitronsaft.

Nyt måltidet og vær sunn!