Vi har allerede dekket temaet om de sunneste fruktsortene. Nå er det grønnsakene som står for tur. På mange måter er grønnsaker faktisk sunnere og mer næringsrike enn de fleste frukter. For eksempel inneholder den vanlige gule paprikaen, et must på hvert kjøkken, nesten tre ganger så mye vitamin C som appelsiner. Generelt er antallet mikronæringsstoffer (inkludert vitaminer, mineraler og noen fytonæringsstoffer) i grønnsaker høyere enn i frukt. På den annen side, i forhold til grønnsaker, inneholder frukt generelt flere makronæringsstoffer (proteiner, karbohydrater og fett), samt fiber og naturlig sukker. Så, for å opprettholde en sunn livsstil, bør man spise minst 5 porsjoner frukt og grønnsaker hver dag. Men hvilke er egentlig de beste grønnsakene? I de neste linjene finner du våre fem beste vitenskapelig bevist forslag til de sunneste grønnsakene, samt måter å nyte dem i hverdagen. Bare les videre!

Å identifisere en enkelt, sunnest grønnsak er nesten umulig

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike varianter Fargerike grønnsaker Alle regnbuens farger

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike grønnsakstyper sunne næringsrike

Brønnkarse

Brønnkarse er en ekte supermat, og den fortjener første plass på listen “Powerhouse Fruits And Vegetables”. Denne ofte oversett eviggrønne vannplanten tilhører samme familie som brokkoli, grønnkål, rosenkål, blomkål, ruccola og reddiker og inneholder rundt 50 vitale mikronæringsstoffer, inkludert vitamin A, C, K, E, folsyre, jern, kalsium, omega -3 og jod. Fra et kulinarisk synspunkt er brønnkarse en allsidig grønn bladgrønnsak med en raffinert, litt pepperaktig smak. Den kan utfylle enhver blandet salat perfekt, men brukes også i supper, gryteretter, sauser og til og med visse desserter. Du kan finne ut mer om den ekstraordinære brønnkarsen her lese.

Brønnkarse ble anerkjent av Hippokrates for sine helsemessige fordeler

Sunneste grønnsaker Topp 5 av de mest næringsrike typene nyplukket brønnkarse

Kremsuppe med karse og spinat

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike typer brønnkarse -suppe

Rå brønnkarse har en pepperaktig smak, som ligner sennep og wasabi

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike varianter av sunn karse salat

kinakål

Kinesisk kål, også kjent som napa, sellerikål, vannbok og kimchikål, er en del av Brassica -familien, som også inkluderer rosenkål, grønnkål og brokkoli. Det har vært kjent som en sunn grønnsak siden antikken. Denne årlige grønnsaken er en god kilde til næringsstoffer, vitaminer og mineraler, inkludert vitamin C, B3, B6, B9, samt kobber, jern, mangan og kalsium. Kinesisk kål har en sprø, søt smak som ligner selleri og er en av de mest ettertraktede ingrediensene i det østasiatiske kjøkkenet. Den kan nytes rå i salater eller tilberedes i forskjellige steker, supper, fyllinger, stuinger osv. Kinesisk kål er også hovedingrediensen i populær koreansk kimchi.

Sammenlignet med andre typer kål har kinakål en mild og litt søt smak

Sunneste grønnsaker Topp 5 av de mest næringsrike varianter av kinakål vakkert sunt

Napa er veldig lav i kalorier og en populær ingrediens i asiatisk mat

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike varianter Kina kohl oppskrift tradisjonell +

Du kan også enkelt lage kimchi selv hjemme

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike varianter napa kinakål med bacon

Sveitsisk mangard

Swiss chard blir ofte sitert som en av de sunneste matvarene i verden, og med god grunn. Den kommer fra Middelhavsområdet og er nært beslektet med rødbeter og spinat. Dens dype grønne blader og fargerike stilker har blitt brukt til medisinske formål siden antikken. Denne ekstraordinære grønnsaken har mange helsemessige fordeler å tilby, takket være den imponerende listen over vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Disse inkluderer vitamin K, C, A, E, B6, riboflavin, samt magnesium, mangan, kalium, jern, natrium og kobber. Swiss chard nytes ofte rått i salater eller smoothies, kokt eller sautert og tilsett andre retter. Bitterheten til de rå bladene forsvinner når den er kokt og erstattes av en deilig smak som ligner på spinat.

Swiss chard kommer i mange farger – hvit, grønn, til og med lys rød, gul og rosa

Sunneste grønnsaker Topp 5 av de mest næringsrike varianter Swiss chard fargerik deilig vakker

Denne typen grønnsaker ble brukt i antikken for å behandle allergi, forstoppelse og generell smerte

Sunneste grønnsaker Topp 5 av de mest næringsrike variantene Swiss chard salat deilig fargerik

Stekt sveitsisk mangard med kikerter og spirer

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike typer sveitsisk chardrett

Sjøgrønnsaker

Sjøgrønnsaker som tang (tang, nori, dulse, wakame, kombu, etc.) samt alger og chlorella Spirulina er noen av de mest næringsrike matvarene på markedet. De inneholder et bredt spekter av vitaminer, mineraler, fiber, proteiner, fettsyrer og antioksidanter som noen ganger bare finnes i sjøgrønnsaker. Chlorella, for eksempel, er en kraftig chelator som binder tungmetaller og andre giftstoffer som kvikksølv og fjerner dem fra havene og også fra kroppene våre. De fleste sjøgrønnsaker er også rike på jod, noe som er avgjørende for skjoldbruskkjertelfunksjonen.

Når det gjelder bruk av sjøgrønnsaker på kjøkkenet, vil du bli overrasket over deres allsidighet. Bortsett fra å bruke nori til å lage sushi, kan tang og tang i fersk, dehydrert eller pulverisert form enkelt innlemmes i mange retter som salater, pommes frites, supper og stuinger. Sjøgrønnsaker har et bredt spekter av bruksområder, spesielt i det østasiatiske kjøkkenet. En nåværende mattrend gjør denne supermat til sunne snacks som chips og rykkete som du kan nyte mens du er på farten.

Sjøgrønnsaker er stort sett klassifisert i tre hovedtyper: brun, rød og grønn

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike varianter av eksotiske grønnsaker Japan Kelp

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike varianter av tang og algesalat

Det er spesielt populært i den østasiatiske kulinariske kulturen på grunn av sin uvanlige smak og tekstur

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike varianter av alger Asia Culture Recipes

Som med frukt er det nesten umulig å identifisere en eneste sunneste grønnsak. Likevel er noen varianter utvilsomt overlegen andre. I dagens artikkel har vi bare introdusert 5 av de viktigste supermatene, men du kan finne mange andre som ikke bare smaker godt, men også er til fordel for deg.

Kjenn de sunneste grønnsakene og tilbered dem riktig

Sunneste grønnsaker Topp 5 av de mest næringsrike typer fargerike grønnsaker markedet allsidig

Sunneste grønnsaker Topp 5 mest næringsrike typer mangold hvitgullrosa