For noen få år siden kjente bare noen få av oss disse eksotiske bønnene fra den asiatiske butikken. Nå er de helt klart en av supermatene i dette landet og finnes i mange supermarkeder, helsekostbutikker og økologiske butikker. Hvor kommer de grønne Edamame -bønnene fra, og hvorfor er de så sunne? Det og mer vil vi fortelle deg i dagens innlegg.

Edamame – en ekte supermat

edamame bønner

Hva er edamamebønner?

Bokstavelig talt oversatt fra japansk, betyr Edamame “bønner på en gren”. De minner om våre lokale grønne bønner, men er litt flatere og tykkere. Dette er faktisk umodne soyabønner i de grønne belgene. De kommer opprinnelig fra Sørøst -Asia, nærmere bestemt fra Kina, og ble senere også dyrket i Japan.

Munkene har tatt Edamame -bønnene inn i den daglige menyen. Bønnene tilbys tradisjonelt som en matbit på japanske puber. Flere og flere gourmetrestauranter, både i Japan og rundt om i verden, tilbyr allerede de sunne belgfrukter i forskjellige deilige retter. De kan enten skrelles eller serveres med belgene. Imidlertid blir de seige belgene vanligvis fjernet før konsum.

Stekt sesam passer spesielt godt til de deilige bønnene

Forbered edamamebønner med sesamfrø

Edamame blir vanligvis kjøpt frossen her i Tyskland, med eller uten belger eller i bokser. Hvis disse ikke skrelles, skal de stekes forsiktig i saltet vann i ca 8-10 minutter. Etterpå kan bønnene nytes med salater, gryteretter eller som tilbehør. Pålegg som blandes med for eksempel purébønner og avokado, er også veldig sunt og deilig. Smoothies eller Buddha -boller kan også tilberedes veldig raskt med den flotte supermat.

I likhet med adzukibønnene er edamame veldig velsmakende og ekstremt sunne belgfrukter. De har en litt nøtteaktig og søt smak og er likt av nesten alle. Dette er den eneste grunnen til at det er verdt å ta dem regelmessig. Men det er langt fra alt. I det følgende vil du finne ut hvorfor de grønne bønnene fra Fjernøsten faktisk er så sunne.

Belgene er for harde til å bli spist

edamame bønner belgfrukter

7 viktige grunner til å spise edamamebønner oftere

For å få mest mulig utbytte av denne eksotiske supermat, ville det være bedre å ikke kjøpe eller bestille edamame saltet. Bedre å kjøpe dem frosset i supermarkedet og tilberede dem selv med mindre salt. Det er også mye som kan gjøres når det gjelder bærekraft. Faktisk har de umodne soyabønnene som importeres lange transportveier bak seg, og dermed er ikke karbonavtrykket så godt. Heldigvis dyrker lokale selskaper allerede Edamame -bønner. På denne måten får du ikke bare sunn mat, men gjør også noe godt for miljøet samtidig.

Så du kan stole på fersk organisk kvalitet

friske edamamebønner sunne

Og så går det videre til de viktigste fordelene med Edamame.

# 1 Sterkt immunsystem

Edamamebønnene er rike på vitamin A, B, C, E, K og folsyre. Det er derfor ikke rart at de regnes som ekte immunforsterkere. I tillegg inneholder disse verdifulle belgfrukter rikelig med jern og sink, som også gir mer energi og et sterkt immunsystem.

# 2 Friske bein og muskler

Edamame er en rik kilde til vegetabilsk protein. Det er 12 g protein i 100 g bønner. Dette, sammen med kalsium og magnesium, bidrar til å bygge sterke bein og muskler. I tillegg kan regelmessig inntak av edamam gi god beskyttelse mot osteoporose. Dette skyldes hovedsakelig soyaisoflavonene, som studier har vist kan redusere tapet av bentetthet i alderdommen.

En ekte naturskatt!

edamame friske bønner

# 3 Forbedret lungefunksjon

Astmatikere kan også dra nytte av de sunne bønnene. Det har allerede blitt sagt at de kan forbedre den generelle lungefunksjonen. Dette sies å skyldes genisteinet den inneholder, et såkalt fytoøstrogen.

# 4 Bestilt fordøyelse

Takket være den store mengden fiber stimulerer bønnene fordøyelsen. Samtidig sikrer de et mer konstant blodsukkernivå og hjelper kroppen til å rense seg selv regelmessig. I tillegg er fiber avgjørende for de “gode” bakteriene i tarmen ved å tjene som grobunn for dem.

# 5 Bærekraftig vekttap

I tillegg til fiber, spiller edamamets lave glykemiske indeks også en ganske viktig rolle for sunt vekttap. I tillegg er bønnene ekstremt kalorifattige og får deg også til å føle deg mett. Det irriterende matlysten har neppe en sjanse.

Edamame er en viktig del av mange dietter av en grunn

belgfrukter edamamebønner

# 6 Bedre hjerte- og hjernehelse

Edamame har vist seg å hjelpe til med å senke dårlige LDL -kolesterolnivåer. Dette beskytter blodårene mot forkalkning, noe som ofte kan være årsaken til åreforkalkning, hjerneslag og hjerteinfarkt. Samtidig er vitamin K ansvarlig for å regulere blodpropp, noe som også kommer hjertet og hjernen til gode.

# 7 Redusert risiko for kreft

Ovennevnte isoflavoner i Edamame-bønner har en østrogen aktivitet i kroppen. Ifølge forskere bør dette ha en kreftbeskyttende effekt og fremfor alt redusere risikoen for å utvikle bryst- eller prostatakreft.

Verdifulle ingredienser og full av glede

sunne edamamebønner

Konklusjon

Edamame bønner er sunne og deilige. De inneholder mange viktige vitaminer, mineraler, essensielle aminosyrer og fytokjemikalier. Likevel er disse ikke en mirakelkur og kan også være delvis uforenlige for noen mennesker. Du bør forberede bønnene forsiktig, sørge for at de er av god kvalitet og generelt stole på et balansert kosthold.

Ha det gøy å forberede og nyt!

edamame superfood sunt

Kombiner bønnene med rødkål

Forbered edamamebønner med rødkål

Eller krydre dem med chili, stjerneanis og hvitløk

Forbereder edamamebønner sunt

Egg, avokado og svarte linser gir enda mer sunt protein

edamame bønnesalat

Og hva med et deilig pålegg og naanbrød?

Forbered edamame bønner avokado pasta

Grønne smoothies med edamame blandes også raskt

sunn mango edamame smoothie

Bare la din kulinariske fantasi løpe løpsk!

Forbered edamame bønnesalat     dampede edamamebønner

blandet edamame bønnesalat   sunn salat med edamamebønner og pinjekjerner

sunn rett med edamamebønner

deilig salat med edamamebønner

verdifulle kilder til vitamin k